13 ani de sclavie: Un bărbat cu probleme psihice a fost ținut captiv și obligat să muncească la o fermă din Bihor

13 ani de sclavie: Un bărbat cu probleme psihice a fost ținut captiv și obligat să muncească la o fermă din Bihor

Un cuplu din Bihor, proprietarii unei ferme din Valea lui Mihai, a fost plasat în arest la domiciliu după ce s-a descoperit că au ținut captiv un bărbat cu dizabilități psihice timp de 13 ani, forțându-l să muncească.

foto bandă cu textul „Poliția, nu treceți”

Procurorii DIICOT Oradea au făcut această descoperire, conform unei informări publicate în legătură cu acest caz, citată de G4Media.

În informare se menționează că cei doi bihoreni și-au racolat victima în 2011, profitând de faptul că acesta era fără adăpost, avea o situație materială precară și probleme psihice cunoscute.

Profitând de situația sa de vulnerabilitate, cei doi l-ar fi cazat în condiții improprii, la ferma de animale pe care aceștia o dețin în proximitatea localității Valea lui Mihai. Aici l-ar fi exploatat prin muncă zilnică, supunându-l la violențe fizice repetate și tratamente degradante”, au transmis procurorii.

Pentru a-l împiedica să plece, proprietarii fermei i-au confiscat actele de identitate și cele medicale, privându-l astfel de tratamentul necesar. De asemenea, familia ar fi încasat ajutoarele sociale ale victimei, acestea fiind „aspecte ce au contribuit la vulnerabilitatea sa, creând condițiile ideale pentru exploatare.

Joi, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au efectuat două percheziții domiciliare în orașul bihorean Valea lui Mihai. În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit și ridicat diverse înscrisuri, actul de identitate al victimei, două dispozitive mobile de stocare a datelor informatice și suma de 8.800 de euro.

În aceeași zi, soții Furău Ioan, de 64 de ani, și Furău Ilona, de 68 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore sub acuzația de trafic de persoane în forma exploatării prin muncă.

Vineri, cei doi au fost prezentați la Tribunalul Bihor, cu propunerea de arestare la domiciliu, care a fost aprobată. Măsura a fost dispusă pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care soții nu pot părăsi domiciliul fără permisiunea procurorilor și nu au voie să ia legătura cu victima sau martorii din anchetă. În caz de încălcare a acestor condiții, măsura poate fi înlocuită cu arestarea preventivă.

Victima lor, acum în vârstă de 43 de ani, a fost eliberată după 13 ani de captivitate. Bărbatul a fost preluat de reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane , care îi oferă sprijin și consiliere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii