![](/static/img/zoom_in.png)
11 persoane reținute în dosarul Nordis, printre care Laura Vicol și Vladimir Ciorbă. Ce au confiscat procurorii în urma perchezițiilor
Printre reținuți se numără fosta șefă a Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol, și soțul său, Vladimir Ciorbă.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luni seara reținerea a 11 persoane (7 bărbați și 4 femei) și măsura controlului judiciar față de două persoane în dosarul Nordis.
Ei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Printre cei reținuți se numără Vasile Gabriela, Matei Cristian, Laura Vicol, Ciorbă Vladimir, Răileanu Sanda, Poștoaca Florin, Poștoaca Gheorghe, Ivan George Marian, Postoacă Nicolae Cristian, Oprea Oana Claudia, Saitos Bogdan Adalbe, iar Penciuc Daniel Ovidiu și Mihai Alexandru au primit control judiciar.
„În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum și alte mijloace de probă”, spun procurorii DIICOT.
Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Conform procurorilor DIICOT, actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat în cazul grupului Nordis, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro).
Fondurile astfel constituite au fost delapidate , de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro.
Dosarul instrumentat de procurorii DIICOT privește săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor.
La audieri au fost și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu și Andreea Cosma, fost deputat PSD. Ioana Băsescu a fost pusă sub acuzare de către procurorii DIICOT. Acuzația care i se aduce este de sprijinire a unui grup infracțional organizat.
Sursa: adevarul.ro