11 locuri ale unor asasinate celebre, devenite obiective turistice. Poveştile din spatele tragediilor - FOTO

11 locuri ale unor asasinate celebre, devenite obiective turistice. Poveştile din spatele tragediilor - FOTO

Oamenii au fost dintotdeauna fascinaţi de moarte, dar şi de locul în care persoane celebre au murit. Aşa numitul "turism negru" a început să fie privit cu tot mai mult interes în ultimii ani, existând agenţii de turism care oferă vizite prin catacombele din Paris, câmpiile morţii din Cambodgia sau Cernobîl.

Acele locuri, asociate cu evenimentele în care se împletesc, de multe ori, moartea, celebritatea şi puterea, pot purta amintirea mişcărilor sau mesajelor reprezentate de victime. CNN a ales 11 asasinate celebre, unele vechi de milenii, dar care stârnesc curiozitate şi în ziua de azi.

Vă puteţi plimba singuri prin aceste locuri, puteţi apela la serviciile unui ghid sau puteţi vizita muzee pentru a afla mai multe.

1. Iulius Caesar, asasinat în Teatrul Pompei, din Roma, în 44. î.Ch.

Înjunghierea lui Caesar a fost o crimă politică sângeroasă care face să pălească celelalte crime de acest fel. Aceasta a constituit precedentul conspiraţiei, până la 60 de senatori fiind implicaţi în complotul ce viza sfârşitul sistemului de concentrare a puterii în mâinile unui singur om. Din cele 23 de lovituri, una singură i-a fost fatală.

Drama a avut loc într-o cameră senatorială de lângă porticul Teatrului Pompei, şi nu în sediul Senatului, din Forumul Roman, după cum se crede în general.

Scena exactă a evenimentului este la câţiva metri sub pământ. Potrivit ghidului local Stuart Harvey, acest loc se află sub actuala clădire a Teatro Argentina, din Roma.

"Senatorii erau convinşi că fac un lucru bun. Ei credeau că acţionează pentru păstrarea democraţiei", spune Harvey. Lucrurile nu au ieşit după cum au plănuit ei, iar republica a luat sfârşit 17 ani mai târziu, când Octavian (Augustus) s-a proclamat împărat.

Potrivit istoricului Suetonius, puţini complotişti au trăit mai mult de trei ani după asasinat.

2. Asasinarea lui Jonh Fitzgerald Kennedy, în Dealey Plaza, la 22 noiembrie 1963

Spre sfârşitul anului 1963, preşedintele J.F. Kennedy se pregătea pentru alegerile prezidenţiale din anul următor pe care spera să le câştige.

În momentul în care coloana oficială trecea prin Dealey Plaza, din centrul oraşului Dallas, se crede că Lee Harvey Oswald a deschis focul, de la etajul al VI-lea al unei clădiri.

Comisia Warren, constituită pentru investigarea asasinatului, nu a reuşit să stabilească motivul crimei, dar l-a acuzat de aceasta pe Oswald, considerat un neadaptat, cu posibile sentimente anti-americane, care a acţionat de unul singur.

Teorii ale conspiraţiei, apărute ulterior, au insinuat că Oswald nu ar fi acţionat singur.

Din 1989, Dallas County Historical Foundation a deschis un muzeu la etajele al VI-lea şi al VII-lea din clădirea texană din care s-a tras asupra preşedintelui, făcând cunoscută vizitatorilor povestea vieţii, asasinării şi moştenirii lui J.F. Kennedy. Peste 350.000 de oameni intră pe poarta muzeului în fiecare an.

3. Asasinarea lui Abraham Lincoln, în Teatrul Ford, din Washington D.C., în 14 aprilie 1865

Abraham Lincoln a fost celebru pentru opoziţia sa faţă de sclavie şi răspândirea acesteia în SUA.

El era şi un iubitor al teatrului, fiindu-i atribuit citatul: “Unii cred că nu fac bine mergând la operă sau la teatru, dar asta mă relaxează. Îmi place să fiu singur, dar înconjurat de oameni în acelaşi timp”.

În timp ce urmărea spectacolul "Our American Cousin", alături de soţia sa Mary Todd Lincoln şi de doi invitaţi, Lincoln a fost împuşcat în cap, pe la spate, de actorul John Wilkes Booth, un susţinător al sudiştilor şi oponent al abolirii sclaviei.

Peste 700.000 de oameni vizitează anual muzeul, un omagiu demn de moştenirea şi dragostea pentru teatru a lui Lincoln.

4. Mohandas K. Gandhi, împuşcat în curtea Casei Birla, din New Delhi, în 30 ianuarie 1948

În timp ce mergea la întâlnirea pentru rugăciune, Mahatma Gandhi a fost împuşcat de Nathuram Vinayak Godse, un extremist hindus care se împotrivea metodelor non-violente de protest, percepute mai degrabă favorabile musulmanilor decât hinduşilor.

Godse îl acuza pe Ghandi că este responsabil de independenţa Indiei faţă de Anglia, eveniment urmat de violenţe religioase.

Uciderea lui Gandhi a şocat lumea întreagă. În acele vremuri Gandhi locuia în casa unui prieten, omul de afaceri G.D. Birla. Ulterior, Casa Birla a fost cumpărată de statul Indian şi numită Gandhi Smriti – monument şi muzeu dedicate vieţii şi învăţăturilor lui Gandhi.

Este deschis vizitatorilor şi adăposteşte evenimente culturale şi sociale, recent fiind incluse şi festivaluri de film şi literatură, dar şi conferinţe.

5. John Lennon, împuşcat în faţa clădirii Dakota, din New York, în 8 decembrie 1980

John Lennon a fost împuşcat într-o noapte de decembrie, chiar pe aleea din faţa reşedinţei sale. Nu există un monument în acel loc, însă Yoko Ono continuă să trăiască în apartamentul din acea clădire.

Însă, în Central Park, aflat în apropiere, există o zonă comemorativă numită Strawberry Fields, înfiinţată de Ono, care conţine un mosaic ce are în centru cuvântul “Imagine”.

Asasinul lui Lennon, Mark David Chapman, care nu a evitat procesul, deşi avea probleme psihice, era un tânăr creştinat infuriat pe declaraţia făcută în 1966 de Lennon ,care a spus că formaţia “The Beatles” a fost mai cunoscută decât Iisus Christos. De asemenea, Chapman era nemulţumit de nivelul de trai al lui Lennon, care contrasta cu mesajul melodiilor sale.

6. Martin Luther King Jr, împuşcat la Lorraine Motel, în Memphis, Tennessee, la aprilie 1968

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace a fost împuşcat în balconul motelului în care stătea în Memphis, oraş în care venise pentru a conduce un marş al muncitorilor grevişti.

La fel ca în cazul asasinării preşedintelui Kennedy, nu toată lumea a fost convinsă că ucigaşul, James Earl Ray, a acţionat de unul singur. Teoriile conspiraţiei acuzau implicarea agenţiilor guvernamentale. Motivul? King punea în pericol status quo-ul social şi era şi un critic vehement al Războiului din Vietnam.

Motelul Lorraine a fost transformat, mai târziu, în Muzeul Naţional al Drepturilor Civile, graţie finanţării localnicilor.

Camerele 306 şi 308, în care obişnuia să stea King, au fost păstrate, la fel ca faţada clădirii.

7. Grigory Rasputin, asasinat în Palatul Yusupov, din St. Petersburg, în decembrie 1916

Înainte de a fi prigoniţi de revoluţia din 1917, nobilii ruşi aveau altă mare problemă: Grigori Rasputin.

Temutul Rasputin, un om cu o barbă deasă care pretindea că are puteri magice, exercita o influenţă foarta mare asupra familiei imperiale, astfel că, într-o seară, în Palatul Yusupov, câţiva nobili au încercat îndepărtarea lui.

Deoarece prăjiturile otrăvite nu au avut efect asupra sa, Rasputin a fost împuşcat de două ori. După ce ultimul glonţ i-a fost fatal, trupul lui Rasputin a fost lovit cu brutalitate, înainte de a fi aruncat în apele îngheţate ale râului Moika.

Elegantul Palat Yusupov se înalţă şi astăzi pe malurile râului Moika şi oferă vizite ghidate în engleză şi rusă, precum şi o expoziţie legată de Rasputin.

8. Arhiducele Franz Ferdinand, împuşcat la Sarajevo, în Bosnia, la 28 iunie 1914

Gavrilo Princip, autorul crimei, a declarat la proces că este un naţionalist iugoslav care doreşte independenţa ţării sale faţă de Imperiul Austro-Ungar.

Princip aştepta în faţa unei băcănii, în apropierea podului Lateiner, când Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei a coborât din maşină.

Locul este foarte vizitat, existând şi o placă comemorativă pe clădirea în faţa căreia a stat Princip, însă evenimentele care au urmat fac acest asasinat celebru.

Muzeul din Sarajevo 1878-1918 se află, în prezent, în colţul străzii care fost martora evenimentelor ce au declanşat Primul Război Mondial.

9. Malcolm X, împuşcat în Sala Audubon, din New York, în 21 februarie 1965

Sala Audubon, din Manhattan, a fost folosită pentru teatru, bal sau muzică. Aici aveau loc, între 1964-1965, adunările săptămânale ale Organizaţiei pentru Unitatea Afro-Americanilor, a lui Malcolm X.

În cursul uneia din aceste adunări a fost asasinat Malcom X de către membrii Naţiunii Islamului, organizaţie care promova supremaţia negrilor şi pe care militantul o renegase după ce îi fusese membru marcant timp de peste un deceniu.

Deşi construcţia a fost transformată, nu fără controverse, într-un centru de cercetări biotehnologice în 1992, faţada originală a fost păstrată, iar la etajul al doilea există o pictură murală ce prezintă scene din viaţa lui Malcolm X.

10. Thomas Becket, ucis în Catedrala Canterbury, din Marea Britanie, la 29 decembrie 1170

Thomas Becket, Arhiepiscop de Canterbury în perioada lui Henric al II-lea, l-a infuriat pe rege după ce a excomunicat trei dintre cei mai puternici clerici din zonă.

Înfuriat, Henry al II-lea ar fi murmurat că şi-ar dori să scape de Becket, odinioară bunul său prieten.

Patru din cavalerii regelui i-au urmat spusele şi au plecat după Becket. Arhiepiscopul, deşi înştiinţat de venirea lor, a refuzat să zăvorască porţile catedralei, spunând: “Casa Domnului nu va fi închisă niciunui om”.

Potrivit ghidului Lis Hamlin, Becket nu ar mai recunoaşte zona în zilele noastre, deoarece clădirea a fost refăcută în anii 1470, singurul element păstrat din clădirea romanică fiind contrafortul de nord, care adăposteşte o scară în spirală.

11. Leon Troţki, ucis cu un cuţit de spart gheaţa la Coyoacán, în Mexico City, la 21 august 1940

Exilat în Mexic după ce a pierdut bătălia politică dusă cu Stalin, revoluţionalul rus Leon Troţki a sfârşit cu un cuţit pentru spart gheaţa înfipt în ceafă.

Complexul fortificat în care şi-a găsit sfârşitul Troţki a fost deschis ca muzeu în 1990, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la asasinarea acestuia.

În centru, locuinţa este păstrată exact ca în timpurile în care era locuită de revoluţionarul rus împreună cu soţia sa. Pe biroul lui Troţki, jurnalul său a rămas deschis la ziua în care a fost asasinat. În grădinile împrejmuitoare se află şi mormântul revoluţionarului.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...