1.000 de militari ucraineni s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei provocând panică mare la Moscova

1.000 de militari ucraineni s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei provocând panică mare la Moscova

Forțele ucrainene au pătruns până la o adâncime de 10 kilometri pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk, în cadrul ofensivei mecanizate lansate pe 6 august. Informația a fost confirmată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în dimineața de 8 august.

”Imaginile geolocalizate publicate pe 6 și 7 august arată că vehiculele blindate ucrainene au avansat de-a lungul rutei 38K-030 la 10 kilometri de granița internațională”, se precizează în cel mai recent raport al ISW privind evoluția războiului ruso-ucrainean.

Începerea de către forțele ucrainene a învăluirii flancului nordic al dispozitivului operativ rusesc a avut loc în același timp cu un raid al unuia sau mai multor grupuri de operații speciale ucrainene pe limba de pământ Tendrivska Spit, aflată pe celălalt flanc - cel sudic - al trupelor ruse, la 600 de kilometri de regiunea Kursk.

Simultaneitatea celor două operații ucrainene nu este una întâmplătoare și după cum a anunțat, tot mai des în ultimul timp, conducerea armatei ucrainene, toate acțiunile de luptă de pe întreg frontul se desfășoară după un plan unic.

1.000 de militari ucraineni s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei provocând panică mare la Moscova

2. Photo sour... (ucraina-soldati-militari_37262900.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Infiltrarea cu succes a celor aproximativ 1.000 de militari ucraineni – echivalentul a trei batalioane de infanterie posibil întărite cu tancuri - pe flancul nordic rusesc a provocat panică la Moscova, subiectul fiind abordat chiar de președintele Putin într-o ședință urgentă a Consiliului de Securitate. Simpla menționare de către partea rusă că pentru oprirea înaintării forțelor ucrainene s-a folosit intens aviația și elicopterele trădează incapacitatea, din diferite motive, a trupelor ruse de la sol din regiunea Kursk, de a se opune unităților ucrainene. Ucraina nu a recunoscut încă operația din regiunea Kursk.

Pe de altă parte, acțiunea de la Tendrivska Spit (pe malul Mării Negre în regiunea Herson), din 6 august, de pe celălat flanc rusesc, a fost recunoscută de ucraineni, fiind executată de o unitate a Direcției de Informații Militare (GUR). Aceasta susține că a neutralizat mai mulți militari și a distrus echipamente și fortificații rusești, inclusiv blindate MT-LB și un sistem de război electronic. Cu toate acestea, GUR mai precizează că a mai existat și un scop secret al misiunii.

Deocamdată, nu se poate aprecia suficient de precis care este intenția conducerii militare ucrainene legată de cele două operații sau dacă sunt conectate între ele. În schimb se știe cu siguranță că forțele ruse presează și se apropie în fiecare zi de orașul ucrainean Pokrovsk, care este un nod critic de comunicații situat la aproximativ 50 km NV de orașul Donețk. În prezent, linia frontului se află la doar 17 km de Pokrovsk și rușii riscă foarte mult avansând relativ rapid pe un aliniament de doar 10 – 11 km lăsând forța de asalt expusă loviturilor din flancuri.

Pe acest fond al unui atac rusesc punctual foarte puternic către un obiectiv ucrainean important – orașul Pokrovsk - și presiuni ale forțelor ruse deloc de neglijat și pe alte direcții – Vovchansk, Kupiansk, Chasov Yar, Toretsk, Velika Novoslika și Orikhiv – trupele ucrainene aveau cu siguranță nevoie de o distragere a atenției forțelor ruse. Pentru ca planul ucrainean să fie suficient de credibil, este nevoie să fie amenințate obiective rusești importante.

Un obiectiv greu de atins: Ocuparea în Rusia a orașului Sudzha și, mai apoi, către autostrada care leagă Kursk de Belgorod

3. Foto: Гене... (armata-ucraina-razboi_39826000.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În regiunea Kursk, forțele ucrainene pot captura orașul Sudzha un nod important de comunicații care ar face mai dificilă logistica trupelor ruse și, mai târziu, ar permite militarilor ucraineni să se îndrepte către autostrada care leagă Kursk de Belgorod, vitală pentru aprovizionarea forțelor ruse care luptă în nordul regiunii ucrainene Harkov.

La prima vedere, străbaterea celor 60 de kilometri până la autostradă pare un obiectiv greu de atins, un fel de ”pod prea îndepărtat”. Dar, dacă nu există trupe ruse la sol, suficient de pregătite pentru a rezista unităților ucrainene, fapt care s-a văzut în primele două zile de lupte, misiunea are șanse reale de reușită, mai ales că rușii se bazează pe aviație pentru a opri înaintarea ucrainenilor.

Pe flancul sudic, la Tendrivska Spit, eventuala obținere de către forțele ucrainene a unui cap de pod ar complica mult situația trupelor ruse dislocate în regiunea Herson, la sud de fluviul Nipru. Rușii nu-și permit nicio greșeală pe acest sector de front, deoarece amenință direct întreruperea legăturii cu Crimeea și vor disloca noi capabilități care să dejoace capul de pod ucrainean, iar acest lucru va însemna slăbirea presiunii în alt sector al frontului.

Planul ucrainean de a deturna o parte din forțele ruse pare unul credibil deoarece dacă Moscova subestimează amenințarea ar putea pierde mai mult decât câștigă prin ocuparea orașului Pokrovsk.

În cel de-al Doilea Război Mondial, aliații au deschis frontul din nordul Africii, care părea foarte departe de teatrul principal de luptă din Europa. Eliminarea Afrika Korps a permis ulterior debarcarea aliată din Sicilia și deturnarea unei părți importante a forțelor Axei de pe frontul de est. SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…