10 vile și 355 de mașini de lux, averea unui clan din Țăndărei specializat în furturi de obiecte de lux în Spania. Cum acționau hoții

10 vile și 355 de mașini de lux, averea unui clan din Țăndărei specializat în furturi de obiecte de lux în Spania. Cum acționau hoții

42 de români au fost arestați în urma unei acțiuni mamut a Poliției Naționale din Spania, banda fiind suspectată de furturi de peste un milion de euro. Anchetatorii spun că românii erau foarte bine organizați, cei mai în vârstă instruind copiii și femeile să acționeze.

Banda viza în general persoane în vârstă, de peste 80 de ani, turiști străini care aveau la vedere ceasuri scumpe și bijuterii, aflați în vacanță, relatează  El Pais .

Românii aveau cartierul general în Getafe, Madrid, unde erau foarte discreți și nu au atras atenția nimănui. De aici, însă, se deplasau în zone turistice, frecventate de oameni cu bani, din Marbella, Estepona, Levante și Catalonia.

Potrivit Poliției Naționale Spaniole, românii aparțin unui clan din Țăndărei. Capii clanului - bărbați în vârstă - aveau rolul de a-i învăța pe copii și nepoți să fure. Femeile erau, de asemenea, instruite în acest sens, însă ele aplicau alte metode: își abordau victimele mimând probleme de vedere sau auz sau fiind prietenoase și oferindu-se să ajute.

17 dintre persoanele reținute sunt femei.

Comisarul Tomás González de la Oliva, ofițerul care a coordonat operațiunea, spune că românii erau atrași în special de ceasurile Rolex, dar se pricepeau de minune să identifice de la distanță și alte obiecte de lux. „Aveau un ochi infailibil pentru a-i detecta pe cei bogați”, spune ofițerul.

Românii acționau în același timp, într-o anumită zonă. Toate bunurile erau colectate într-o mașină. Ulterior, bunurile erau trimise în România, unde erau vândute.

Anchetatorii apreciază că banda a furat bunuri de peste un milion de euro.

Polițiștii implicați în acest caz spun că banda românilor era foarte bine organizată, foarte mobilă, cu sarcini clare stabilite pentru fiecare membru. În ciuda aparențelor de oameni pașnici, membrii deveneau extrem de violenți. Una dintre victime și-a pierdut un deget după ce hoții au lovit-o cu ușa, iar o femeie din clan i-a scos un ochi uneia din victime.

În cele 12 percheziții făcute în Spania și în România, agenții au găsit 66 de ceasuri de lux, 264 de bijuterii, 41.000 de euro, 92 de telefoane mobile, arme de foc și nu mai puțin de 355 mașini de lux.

Ancheta, denumită Velator, a început în noiembrie 2018, la Malaga, când poliția a început să înregistreze cazuri de așa-numite „furturi cu îmbrățișare”. Primele investigații au arătat că membrii bandei erau în Spania de mai bine de trei ani. Niciunul nu a avut un loc de muncă și nivelul lor de trai era unul ostentativ, mai ales în Țandărei, unde și-au construit zece vile, conduceau mașini de lux și organizau petreceri fastuoase.

Hoții au fost prinși greu pentru că își schimbau mereu zona.

Anchetatorii spun că valoarea medie a obiectelor furate este de aproximativ 10.000 de euro/ bucată, însă au subtilizat și ceasuri de 45.000 de euro.

Românii sunt suspectați că au comis sute de fapte. Doar în provincia Malaga membrii bandei sunt acuzați de comiterea a 100 de furturi în 2019.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…