10 tehnologii cheie care au marcat câmpul de luptă din Ucraina

10 tehnologii cheie care au marcat câmpul de luptă din Ucraina

10 tehnologii-cheie au fost folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, teren de testare și scena celui mai avansat război din punct de vedere tehnologic de până acum, relatează Tech Informed.

Staeliții Starlink joacă un rol important în comunicațiile pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Staeliții Starlink joacă un rol important în comunicațiile pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Deși războiul s-a dus în principal pe câmpul de luptă, s-a dus în paralel un război al tehnologiilor, de la atacuri cibernetice și dezinformare, până la impactul economic asupra scenei tehnologice globale.

Atacurile cibernetice

Primele focuri de armă ale Rusiei au avut loc cu câteva ore înainte de declanșarea invaziei terestre la 24 februarie 2022: atacuri repetate de blocare distribuită a serviciului (DDoS) și folosirea unei arme cibernetice constând dintr-un malware de tip wiper – identificat de Microsoft, care l-a numit „FoxBlade” - în scopul de a întrerupe conexiunea la internet și a paraliza centrele de comandă și control ale armatei ucrainene.

„Reflectând tehnologia vremurilor noastre, printre primii care au observat atacul au fost în cealaltă parte a lumii, lucrând în Statele Unite, în Redmond, Washington”, se arată într-un raport al Microsoft.

Apărarea Ucrainei a fost rapidă transferându-și „infrastructura digitală în cloud-ul public, unde a fost găzduită în centre de date din Europa”. Microsoft a precizat în același raport că a detectat eforturi rusești de intruziune în rețeaua a 128 de organizații din 42 de țări.

Pe când era lansată invazia, rețeaua KA-SAT a operatorului de sateliți Viasat din Europa au fost, de asemenea, dezactivate printr-un atac cibernetic. Ucraina a încheiat parteneriate cu numeroase companii internaționale de tehnologie, precum Cloudflare și Microsoft, pentru a încerca să dezvolte reziliență în criptarea și sistemele sale.

Olena Luțenko, director al furnizorului de telecomunicații RETN a explicat că 22% din rețeaua de cablu a Ucrainei a fost avariată sau distrusă și 1.350 de atacuri cibernetice au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2022. În total, în 2022, au fost atestate 2.194 de atacuri cibernetice, potrivit lui Iuri Scigol, șeful Serviciului de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor din Ucraina, care a declarat că au fost identificați șapte noi tipuri de viruși.

Rețelele de socializare

Războiul din Ucraina a devenit cel mai accesibil război din istorie pe internet, cu actualizări live și clipuri publicate pe diverse platforme de socializare. Armata ucraineană a avut posibilitatea să folosească locația din social media pentru a ținti grupuri specifice de soldați ruși.

Totodată, a existat o creștere uriașă a activității pe rețelele sociale, pe măsură ce prietenii și membrii familiilor publicau actualizări și îi contactau pe cei dragi pentru a-i informa despre faptul că sunt in siguranță și locul unde se află.

Traficul de internet în zonele din Ucraina aflate sub ocupație rusă a fost redirecționat către rețele deținute de guvernul rus. Datele utilizatorilor puteau fi monitorizate printr-un sistem de supraveghere cunoscut sub numele de SORM, în timp ce navigația pe internet era restricționată „lipsind poporul nostru de accesul la informații adevărate, făcând disponibilă doar propaganda rusă”, potrivit lui Victor Jora, șeful adjunct al Serviciului de protecție a informațiilor din Ucraina. Multe companii mari de tehnologie au luat, de asemenea, măsuri pentru a împiedica portalurile de știri afiliate statului rus de a folosi rețelele de socializare în scop de propagandă și dezinformare, reducând concomitent vizibilitatea postărilor acestora.

Sateliții

Răspunzând apelului guvernului ucrainean pentru asistență în vederea restabilirii accesului la internet, antreprenorul american Elon Musk a trimis 5.000 de terminale de satelit Starlink în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei. Menținerea internetului în funcțiune a fost esențială pentru a-i ajuta pe cetățenii ucraineni să rămână conectați, dar și pentru a sprijini coordonarea defensivă a Ucrainei.

„Acesta este realmente primul război major în care imaginile sateliților comerciali pot juca un rol semnificativ în furnizarea de informații din surse deschise despre mișcările de trupe, acumulările militare din țările vecine, fluxurile de refugiați și multe altele”, spunea la acea vreme Mihailo Fedorov, vicepremier și ministru al transformării digitale.

La un an de la invazie, aproximativ 25.000 de terminale Starlink fuseseră trimise pentru a sprijini eforturile de apărare și conectivitate ale Ucrainei.

Télécoms Sans Frontières (TSF)

TSF este primul ONG din lume care se concentrează pe tehnologiile de intervenție în situații de urgență și, în ultimii 25 de ani, a intervenit în numeroase crize umanitare pentru a oferi persoanelor afectate posibilitatea de a lua legătura cu cei dragi, dar și pentru a înființa centre de comunicații pentru echipele de intervenție locale și internaționale. După declanșarea războiului în Ucraina, echipele TSF s-au deplasat în țările vecine pentru a ajuta refugiații, dar și în Ucraina pentru a sprijini persoanele strămutate, furnizând echipamente de telecomunicații. După un an de război, Ucraina avea opt milioane de refugiați și șase milioane de persoane strămutate în interiorul țării, adică 32% din populația țării.

Sisteme de artilerie și rachete

În 2022, Ministerul ucrainean al Tehnologiei Digitale plănuia să dea startul unui efort ambițios de tranziție la tehnologia 5G. În schimb, una dintre echipele mobile ce se pregătea să meargă pe teren a început să muncească pentru a restabili măcar parțial rețelele de comunicații în diferite părți ale țării. Pe parcursul conflictului, Rusia a folosit diferite tipuri de sisteme de artilerie și de rachete, între care lansatoare de rachete, obuziere și rachete balistice, pentru a bombarda teritoriul și infrastructură. Până în octombrie 2022, peste 4.000 de stații de comunicații, 60.000 km de linii de fibră optică și 18 antene de radiodifuziune au fost confiscate, deteriorate sau distruse, potrivit Serviciului special de comunicații al Ucrainei.

Ucrainenii au îmbinat curajul cu cele mai avansate programe informatice văzute vreodată în luptă. De pildă, software-ul realizat de compania americană de tehnologie Palantir ajută armata ucraineană să țintească tancurile și artileria rusă prin vizualizarea pozițiilor unei armate cu ajutorul unor hărți digitale detaliate – realizate incorporând fluxurile de informații de la sateliții comerciali și din rețelele sociale. Tehnologia de imagistică termică îmbunătățește suplimentar capacitățile de țintire digitală.

Războiul electronic

Conflictul a fost marcat de o utilizare semnificativă a sistemelor de război electronic (EW) pentru a perturba comunicațiile, sistemele radar și alte dispozitive electronice. Cu puțin înainte de invazie, analiștii Hawkeye 360 au detectat semnale de interferență GPS în apropierea graniței Ucrainei cu Belarus, la nord de Cernobîl, după ce anterior au detectat semnale de bruiaj în toată Europa de Est cu ajutorul sateliților comerciali care perturbau dronele ce operau în regiunile Lugansk și Donețk.

Drone

Războiul a inclus mai multă tehnologie legată de drone decât oricare altul anterior, ambele părți folosind vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru recunoaștere și supraveghere.

Armata ucraineană a utilizat îndeosebi drone simple, comerciale, cu camere de înaltă rezoluție care sunt asociate cu smartphone-uri. Totdată, au folosit imprimante 3D pentru a adăuga aripioare la grenadele antitanc din epoca sovietică, pentru a fi lansate din aceste drone.

Pe măsură ce utilizarea dronelor a devenit tot mai răspândită în conflict, ambele părți au dezvoltat și sisteme pentru a detecta și neutraliza dronele inamice. Armata ucraineană ar fi folosit sisteme antidronă precum drona KARGU, fabricată în Turcia, care poate urmări și ataca ținte în mod autonom.

Tehnologie și aplicații civile

Aplicația mobilă și portalul online Diia, lansate în 2020 de guvern pentru reînnoirea permiselor de conducere, plata amenzilor de parcare și raportarea gropilor, a fost reprofilat pentru a permite civililor să încarce imagini și coordonate ale activelor militare rusești sau să ofere sfaturi despre persoane suspecte și posibili colaboratori, invadatori sau sabotori.

Sistemul de chat securizat eVorog („eInamic”) a fost lansat în martie 2022 și a ajuns în prim-plan permițând civililor să furnizeze multiple rapoarte despre mișcări de trupe. Acest chatbot a transformat orice civil ucrainean cu un smartphone în luptător al rezistenței digitale.

Realitate virtuală și holograme 3D

Armata ucraineană a folosit sisteme de instruire bazate pe realitate virtuală (VR) pentru a simula scenarii de luptă și a instrui soldații cu privire la tactici și proceduri. Acest tip de antrenament le permite soldaților să exerseze într-un mediu sigur și controlat înainte de a fi trimiși pe front.

În iunie 2022, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a beneficiat de tehnologia pusă la dispoziția sa de compania ARHT Media pentru a apărea ca hologramă în fața a zeci de mii de antreprenori, investitori și directori de top din domeniul tehnologiei.

„Ucraina este o șansă pentru o revoluție digitală globală, o șansă pentru fiecare companie tehnologică și fiecare vizionar de a-și arăta valoarea, competențele, tehnologiile și ambițiile”, a spus Zelenski.

Inteligența artificială

Utilizarea eficientă a inteligenței artificiale contra invadatorilor a avansat-o pe agenda liderilor militari și politici din întreaga lume, a declarat Alex Karp, CEO al Palantir, care a subliniat că forțele rusești s-au aflat într-un „dezavantaj masiv” din cauza lipsei tehnologiilor de inteligență artificială pe câmpul de luptă.

Compania ucraineană de inteligență artificială Primer și-a modificat serviciul comercial de transcriere și traducere a vocii, astfel încât să poată procesa comunicațiile rusești interceptate și să evidențieze automat informațiile referitoare la forțele ucrainene.

Totodată, Ucraina a utilizat un software avansat de recunoaștere facială de la Clearview AI pentru a identifica personalul rus decedat.

Experții militari consideră că IA ar putea juca un rol semnificativ în conflictele viitoare, sistemele de IA prevăzând mișcările inamicului și analizând cantități mari de date pentru a identifica potențiale amenințări.

„Suntem convinși că actualele și viitoarele conflicte pot fi câștigate, pierdute sau puternic influențate de viteza IA, de eficacitatea IA și de cine folosește efectiv IA pe câmpul de luptă”, sublinia Nikos Loutas, șeful NATO pentru politica privind datele și inteligența artificială.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…