10 sfaturi care îți prelungesc viața cu 10 ani

10 sfaturi care îți prelungesc viața cu 10 ani

Unele alegeri privind stilul de viață pot face o mare diferență în ceea ce privește bunăstarea fizică, mentală și calitatea vieții. Iată cele mai importante 10 sfaturi care îți prelungesc viața, relatează Healthline.

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea inimii. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea inimii. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Menținerea sănătății presupune să faceți anumite alegeri. Desigur, vârsta și istoricul familial vă pot influența sănătatea și vă pot face mai predispus la anumite afecțiuni.

Activitatea fizică

Dacă vrei să te simți mai sănătos, mai energic sau cu o dispoziție mai bună, fă mișcare. Exercițiile fizice regulate pot fi benefice atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.

Activitatea fizică regulată poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. Exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea inimii, pot contribui la reducerea riscului de demență , depresie și anxietate.

Alimente integrale

Alimentele integrale sunt alimente care nu au fost puternic procesate. În general, alimentele integrale sunt mai sănătoase și oferă organismului mai multe vitamine, minerale și nutrienți esențiali.

Renunțați la fumat

Fumatul este principala cauză a deceselor. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), tutunul este responsabil pentru aproape 1 din 5 decese în SUA în fiecare an. De fapt, se estimează că fumătorii, în medie, mor cu circa 10 ani mai devreme decât nefumătorii.

Fumatul crește semnificativ riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, boli respiratorii, cancer pulmonar și alte tipuri de cancer.

Somnul

Somnul este vital. Conform CDC, adulții au nevoie de cel puțin șapte sau mai multe ore de somn. Copiii și persoanele mai în vârstă au nevoie de obicei de mai mult somn.

Privarea de somn poate crește riscul de tensiune arterială, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, diabet de tip 2, anxietate, depresie și un sistem imunitar slăbit.

Hidratare

Consumul de apă în fiecare zi este esențial pentru o stare de sănătate bună. Corpul are nevoie de apă pentru multe funcții importante, precum ar fi menținerea temperaturii corpului, ajutarea digestiei și menținerea funcționării normale a organelor.

Atunci când nu consumați suficientă apă vă puteți confrunta cu oboseală, probleme de concentrare, dureri de cap și schimbări de dispoziție.

Consum de alcool în mod responsabil

În vreme ce o băutură alcoolică ocazională probabil că nu vă va afecta sănătatea, consumul excesiv de alcool poate avea un impact puternic asupra organelor.

Consumul excesiv de alcool vă poate afecta ficatul, creierul și inima și, de asemenea, poate crește riscul de cancer de sân, colorectal și hepatic.

Îngrijirea preventivă

Îngrijirea preventivă este îngrijirea pe care o primiți de la medic pentru a rămâne sănătos. În momentul în care vă faceți o programare la medic pentru un control anual, acesta poate include: măsurarea tensiunii arteriale, analize de sânge pentru colesterol și glicemie, depistarea depresiei și a obezității, vaccinare și un test Babeș-Papanicolau.

În funcție de vârstă, istoric familial și de alți factori, medicul poate solicita, totodată, efectuarea unor investigații, precum: mamografie, colonoscopie, testarea genetică pentru anumite tipuri de cancer, teste pentru unele boli cu transmitere sexuală.

Avantajele îngrijirii preventive

Unul dintre avantajele îngrijirii preventive este faptul că medicul vă va examina pentru mai multe măsurători cheie: indicele de masă corporală, tensiunea arterială, colesterolul, trigliceride și glucoza din sânge.

Gestionați stresul într-un mod sănătos

Stresul este o parte normală a vieții de zi cu zi și, atunci când este de scurtă durată, poate fi util. Dar, stresul cronic vă poate afecta mental, fizic și emoțional. Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de stres au fost asociate cu un risc crescut de tensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și depresie.

Iată câteva tipuri de activități care vă pot ajuta să vă relaxați: exerciții de respirație, relaxarea musculară progresivă este o tehnică prin care încordați și apoi relaxați mușchii și exercițiile fizice.

Sexul protejat

Dacă sunteți activi sexual sau ați fost în trecut este important să vă testați pentru bolile cu transmitere sexuală.

Comunicarea este esențială atunci când vine vorba de sexul protejat. Discutați deschis cu partenerul despre trecutul sexual. De asemenea, vă puteți vaccina împotriva HPV, hepatitei A și B.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”