10 semne alarmante ale deficitului de fier: de la senzația constantă de frig la oboseală, palpitații și limbă inflamată

10 semne alarmante ale deficitului de fier: de la senzația constantă de frig la oboseală, palpitații și limbă inflamată

Întrucât cazurile de deficit de fier sunt tot mai frecvente, mai ales în lunile reci, este important să nu pui anumite simptome comune doar pe seama iernii. Iată câteva semne care ar putea indica o lipsă de fier în organism.

Un simplu test de sânge poate confirma carența de fier Arhiva Adevărul

Un simplu test de sânge poate confirma carența de fier Arhiva Adevărul

Te simți obosit și lipsit de energie? Ai mâinile și picioarele reci sau pielea palidă? Dacă da, ar putea fi ușor să asociezi aceste simptome cu luna noiembrie și cu iarna care își face simțită prezența. Însă cauza ar putea fi mult mai profundă decât simpla schimbare a anotimpurilor.

Deficiența de fier este cea mai frecventă carență nutrițională la nivel mondial, afectând aproximativ un miliard de persoane, adică o treime din populație. Aproape 30% dintre copiii români și multe femei tinere , în special cele însărcinate și care alăptează, prezintă risc de anemie, având un necesar de fier mult mai mare în aceste perioade.

Deși carența de fier poate fi corectată prin alimentație și suplimente , este esențial să fie diagnosticată la timp, având în vedere că simptomele precum oboseala cronică, amețelile, slăbiciunea, căderea părului și lipsa de concentrare pot fi confundate cu alte afecțiuni sau atribuite greșit stresului zilnic.

În România, evaluarea nivelului de fier este recomandată anual, în special pentru femei și copii, iar măsurarea sideremiei poate ajuta la diagnosticarea anemiei și ajustarea alimentației sau tratamentului. Deficitul de fier reprezintă o problemă gravă, cu posibile consecințe pe termen lung, precum riscul crescut de boli cardiovasculare și scăderea capacității de dezvoltare fizică și mentală la copii.

„Problemă este inflamația prelungită - duce la boli de inimă, diabet și ficat gras”

Și în Marea Britanie, la sfârșitul anului trecut, datele NHS au arătat că internările pentru cazurile diagnosticate cu deficit de fier s-au dublat între 2013-2014 și 2022-2023. De asemenea, un studiu realizat de Universitatea din Leeds a descoperit că tinerii supraponderali sau obezi prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi de această carență.

Conform prof. Bernadette Moore, coordonatoarea studiului, această deficiență poate duce la probleme grave de sănătate: „Nivelul scăzut de fier poate fi un semnal de alarmă , însă adevărata problemă este inflamația prelungită, care poate duce la afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul și ficatul gras .

Ce este fierul

Fierul este un mineral esențial pentru organism, jucând un rol vital în producerea hemoglobinei - proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în tot corpul, potrivit dr. Vijay Murthy, medic specializat în medicină funcțională și co-fondator al Murthy Health, .

„Fierul este crucial pentru oxigenarea țesuturilor, afectând astfel performanța fizică și mentală, imunitatea și alte funcții corporale esențiale”, adaugă nutriționistul Rhian Stephenson, fondator al companiei de suplimente Artah, pentru The Telegraph .

Pe lângă acest rol, fierul este implicat în multe alte procese biologice, de la producția neurotransmițătorilor necesari funcționării creierului până la menținerea sănătății părului, pielii și unghiilor.

O deficiență prelungită de fier poate duce la anemie (când corpul nu produce suficient globule roșii), dar poate, de asemenea, afecta inima , forțând-o să lucreze mai intens pentru a compensa lipsa de oxigen.

Așadar, care sunt semnele și simptomele care ar putea indica un nivel scăzut de fier?

Oboseală și slăbiciune

Oboseala constantă, chiar și în urma unui somn suficient, poate fi un semn al deficitului de fier, potrivit specialistului Vijay Murthy. Fără o cantitate suficientă de fier, mușchii și țesuturile nu primesc oxigenul necesar, ceea ce poate cauza epuizare și senzația de slăbiciune.

Piele palidă și pleoape decolorate

Dacă observi că pielea sau chiar pleoapele tale par palide, este posibil să fie un alt semn al deficitului de fier. „Hemoglobina dă sângelui culoarea roșie, așa că atunci când este în cantitate insuficientă, pielea și pleoapele pot părea mai deschise la culoare”, explică dr. Murthy.

Medicii folosesc „testul decolorării pleoapelor” pentru a depista anemia. Poți face și tu acest test: trage pleoapa inferioară în jos și verifică dacă zona interioară are o culoare roșie sau dacă este mai degrabă palidă sau gălbuie - aceste nuanțe pot indica o deficiență de fier.

Dificultăți de respirație

Dacă simți că te sufoci după câțiva pași pe scări, ar putea fi un semn al deficitului de fier.

„Hemoglobina ajută la transportul oxigenului, iar când este în cantitate redusă, corpul începe să respire mai intens pentru a aduce suficient oxigen țesuturilor”, explică dr. Murthy. Aproximativ 60% dintre cei care se confruntă cu deficitul de fier raportează această senzație de dificultate în respirație, iar suplimentele de fier pot aduce ameliorări notabile în doar șase săptămâni.

Palpitații cardiace

Un ritm cardiac accelerat sau neregulat poate fi modul inimii de a compensa lipsa de oxigen din organism. „Când fierul este scăzut, inima trebuie să pompeze mai intens, ceea ce poate duce la palpitații”, explică dr. Murthy.

Studii recente indică faptul că deficitul de fier crește riscul de probleme cardiovasculare cu 41%.

Dureri de cap și amețeli

Creierul necesită un flux constant de oxigen pentru a funcționa corect, iar un nivel scăzut de fier poate declanșa dureri de cap sau amețeli. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul International Headache Society a arătat o asociere semnificativă între deficitul de fier și durerile de cap cronice zilnice.

Unghii fragile sau concave

Dacă observi că unghiile tale sunt fragile sau încep să capete o formă concavă, poate fi un semn al lipsei de fier. Deficitul de fier afectează producția de keratină, explică dr. Murthy, iar în cazuri severe, acest lucru poate duce la apariția unghiilor fragile, care se curbează în formă de lingură.

Mâini și picioare reci

Un nivel scăzut de fier poate afecta și circulația sângelui, determinând adesea ca mâinile și picioarele să fie reci, deoarece circulația sângelui prioritizează organele vitale, mai atrag atenția specialiștii.

Pe lângă extremități, multe persoane cu deficit de fier raportează că simt o senzație generală de frig , mai ales în sezonul rece.

Sindromul picioarelor neliniștite (RLS)

Dacă ai simțit vreodată o senzație ciudată și inconfortabilă de „mâncărime” sau „nevoia de a mișca picioarele”, mai ales pe timp de noapte, aceasta ar putea fi legată de deficitul de fier, mai spune dr. Murthy.

De altfel, un studiu sistematic din 2016 a arătat o legătură semnificativă între acest sindrom și lipsa de fier.

Pofta pentru substanțe nealimentare - sindromul Pica

„Crezi sau nu, un nivel scăzut de fier poate cauza pofte ciudate pentru substanțe nealimentare, precum gheața, creta, argila sau chiar pământul – o condiție cunoscută sub numele de Sindromul Pica”, menționează specialistul.

Deși cauza exactă nu este clară, unii cercetători cred că aceasta ar putea fi modalitatea prin care corpul încearcă să compenseze lipsa anumitor nutrienți. Pofta de gheață, cunoscută și sub numele de Pagofagie, este cea mai frecventă formă.

Limbă inflamată sau dureroasă și crăpături la colțurile gurii

O limbă dureroasă sau inflamată, precum și crăpăturile în colțurile gurii pot fi, de asemenea, un semn al deficienței de fier.

„Fierul este esențial pentru țesuturi sănătoase, iar o lipsă poate duce la glosită (inflamația limbii) și cheilită angulară (crăpături în colțurile gurii)”, atrage atenția dr. Murthy.

Acest simptom apare frecvent la cei care suferă de deficit de fier pe o perioadă îndelungată.

Într-o episod viitor, vom explora modalitățile de confirmare a carenței de fier din organism și vom oferi sugestii pentru combaterea acesteia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 Doar simple speculații?

3 „Traian Băsescu este o persoană, dincolo de orice dubiu, foarte inteligentă”

4 Francis Fukuyama / Ce înseamnă acum Trump pentru America

5 „Fecioara de gheață”, prima nominalizare pentru o funcție a președintelui ales al SUA