10 pentru Farul: Cum a creat Hagi o capodoperă fotbalistică în România

10 pentru Farul: Cum a creat Hagi o capodoperă fotbalistică în România

Superliga românească s-a ridicat, duminică seară, la nivelul denumirii pe care o are, începând din acest sezon! Pentru că soarta titlului s-a decis după un supermeci, Farul – FCSB, pentru care chiar a meritat să consumi 90 de minute în fața televizorului.

Gheorghe Hagi, încântat după un sezon de vis. FOTO: Arhiva Adevărul

Gheorghe Hagi, încântat după un sezon de vis. FOTO: Arhiva Adevărul

Așadar, la fix 310 zile după prima partidă disputată, în actuala ediție a campionatului, formația dobrogeană a primit trofeul, la Ovidiu. Chiar dacă, în România, ne pricepem de minune la „fotbalul vorbit“, având prostul obicei de a da mai mult din gură, în loc să lăsam capul jos și să muncim, de această dată, triumful Farului a fost acceptat de toți, drept cel mai firesc rezultat, după actuala ediție a Superligii.

„Adevărul“ oferă zece argumente în susținerea acestei idei, demonstrând că Farul Constanța e o campioană pe deplin meritată.

1. Lider în 84,6% din acest sezon

Prima statistică din care reiese că „marinarii“ au format cea mai bună echipă din România provine din numărul etapelor în care gruparea dobrogeană a fost pe primul loc. Farul a fost lider, în 24 din cele 30 de etape din sezonul regulat și în 9 din cele 9 runde de până acum, în play-off. Așadar, Hagi și ai săi au ocupat fotoliul de lider, în 33 din cele 39 de etape disputate până la această oră. Adică, în 84,6% din ce înseamnă actuala ediție a Superligii. Prin comparație, FCSB, care spera să câștige titlul, n-a fost nici măcar o zi pe primul loc!

2. Profesionalismul a învins amatorismul

Noua campioană a României e o echipă în structura căreia sunt oameni de fotbal de rasă. Desigur, atât Hagi (58 de ani), cât și Gică Popescu (55 de ani) au și defecte, comit și greșeli, însă, una peste alta, reprezintă un etalon al profesionalismului în fotbal! Inclusiv Ciprian Marica (37 de ani), care n-a fost de nivelul celor doi lideri ai Generației de Aur, ca fotbalist, e, totuși, un brand în România. Așadar, Farul, un proiect sănătos, profesionist, a triumfat, în luptă cu FCSB, un club la care amatorismul face ravagii. Ceea ce e foarte bine pentru fotbalul românesc!

Andrei Borza, un fundaș stânga de mare viitor

Andrei Borza, un fundaș stânga de mare viitor

3. A mizat pe tineri. Și a câștigat!

Farul a reușit un întreg sezon impresionant, în care „finala“ cu FCSB a întregit capodopera fotbalistică a lui Hagi! În această revenire fantastică, de la 0-2, gazdele au avut un prim „11“ cu patru jucători de până la 20 de ani: Borza (17 ani), Mazilu (17 ani), Louis Munteanu (20 de ani) și Grameni (20 de ani). Pe parcurs, au fost aruncați în luptă și Enes Sali (17 ani) și Dan Sîrbu (20 de ani).

Așadar, Hagi face parte dintr-o categorie rară a conducătorilor de club, care chiar ajută fotbalul românesc, descoperind și promovând fotbaliști tineri. Care, ulterior, pot face pasul și spre prima reprezentativă. Vorbim despre o muncă titanică din partea celor de la Farul, în frunte cu Hagi, pentru că formarea și promovarea tinerilor necesită pricepere, răbdare, dar și pregătirea lor mentală pentru marea performanță. Toate astea la o vârstă la care fluctuațiile de formă sunt mari. Chiar și așa, Hagi și-a asumat acest risc, ceea ce face triumful său, în acest sezon, cu atât mai valoros.

4. Victoria fotbalului-spectacol

Trăim niște vremuri în care mai toate echipele pun accentul pe defensivă, preferând jocul economicos, la rezultat, în detrimentul fotbalului-spectacol. În schimb, Farul lui Hagi e o formație atipică, „îndrăgostită“ de atac.

Cifrele vorbesc de la sine: Farul a avut cea mai bună ofensivă după sezonul regulat, alături de CFR Cluj, ambele formații punctând de 54 de ori în 30 de etape. Vorbim despre o medie de 1,8 goluri pe meci. Doar că, după intrarea în play-off, Farul și-a dezvoltat această calitatea ofensivă, pe când CFR s-a stins. În cele nouă etape din partea a doua sezonului, „marinarii“ au marcat 20 de goluri, media lor, de 2,2 goluri pe meci, fiind una cu adevărat impresionantă, demnă de o campioană.

5. Un model de business de succes

Farul tocmai a devenit campioana Superligii, asigurându-și suma de 2.640.000 de euro din drepturile TV. Dar și dacă echipa ar fi ratat titlul, cu siguranță, n-am fi auzit despre pericolul falimentului sau cel al insolvenței pentru formația de pe litoral! Pentru că Farul e o grupare sănătoasă din punct de vedere financiar, un model de business de succes. Nu de azi, de ieri, ci de când Hagi a creat proiectul său, la Ovidiu, care, inițial, s-a numit Viitorul.

Farul nu oferă salarii astronomice, dar ce pune pe hârtie se plătește la timp! De aceea, nu s-a auzit niciodată despre restanțe, despre litigii și contracte neonorate, la această grupare. Iar jucătorii au putut să se concentreze pe ce au de făcut pe teren, fără să fie chinuiți de întârzierile salariale, o „boală“ în fotbalul nostru intern.

În plus, și dacă titlul s-ar fi ratat, proiectul Farul ar fi continuat, ca și până acum, fără să auzim discursuri „apocaliptice“, cu amenințări legate de vânzarea clubului și plecarea patronului, așa cum se întâmplă, de pildă, la CFR Cluj și FCSB.

Nebunie, la Ovidiu, după câștigarea titlului

Nebunie, la Ovidiu, după câștigarea titlului

6. „Fortăreața“ de la Ovidiu

Faptul că Farul a cucerit titlul, după un meci spectaculos acasă, în care a schimbat înfrângerea cu o victorie dramatică, a fost încă o confirmare a faptului că, la Ovidiu, s-a creat o veritabilă „fortăreață“. Deși stadionul e mic, de doar 4.500 de locuri, aici, „marinarii“ au „măturat“ cu echipele vizitatoare! Iată ce spune statistica: din 20 de meciuri pe teren propriu, în actuala ediție a Superligii, Farul a câștigat 17! Și are o serie de nouă victorii la rând, care include de acum și confruntarea cu FCSB (3-2). În rest, a fost un singur eșec, 0-3 cu CFR Cluj, plus două remize, cu cu Chindia (0-0) si cu Hermannstadt (0-0).

7. Superioară în fața rivalelor la titlu

Farul, nu doar că a petrecut cea mai mare parte din acest sezon pe primul loc, dar a dovedit că merită să fie campioană și datorită rezultatelor directe pe care le-a înregistrat în compania adversarelor din play-off. Pe scurt: formația constănțeană are un bilanț pozitiv cu cele mai puternice echipe din România. Iar tabelul alăturat, cu rezultatele consemnate atât în sezonul regulat, cât și în play-off, confirmă această realitate impresionantă.

8. Fără obsesie pentru arbitraj

Dintre toate echipele care au fost în play-off, Farul s-a plâns cel mai puțin de greșelile de arbitraj, care au existat în meciurile ei. Desigur, subiectul a fost atins, din când în când, și de oficialii clubului constănțean, însă, în niciun caz, n-a reprezentat o obsesie pentru Hagi, Gică Popescu și Ciprian Marica. Ceea ce e remarcabil pentru sportul românesc, unde există această tendință bolnăvicioasă de a căuta vinovați oriunde, numai în ograda proprie nu, când apar probleme sau rezultate sub așteptări.

Denis Alibec, consolat de colegi și de antrenori, după eliminarea sa din meciul cu Craiova

Denis Alibec, consolat de colegi și de antrenori, după eliminarea sa din meciul cu Craiova

9. Arta de a gestiona momentele dificile

Hagi e un om care, periodic, face niște crize de nervi, inclusiv când n-are dreptate. Pe lângă acest defect însă, managerul Farului are și o mare calitate. Dobândită, probabil, pentru că a fost un fotbalist uriaș și a învățat ce înseamnă gestionarea momentelor de criză. Două exemple, mai recente, vorbesc de la sine.

Duminică seară, când Farul a fost condusă cu 2-0 după doar 17 minute, Hagi a știut să fie lucid, să-și păstreze calmul și să dea încredere echipei că scorul poate fi remontat. Ceea ce s-a și întâmplat! Apoi, etapa trecută, „marinarii“ l-au pierdut pe Denis Alibec, golgheterul lor, după un gest stupid al atacantului, care i-a adus eliminarea. Cum a reacționat Hagi? Cu mult calm, protejându-l pe Alibec, distrus oricum, într-un moment în care era foarte ușor să-l faci praf. De altfel, ne putem imagina doar ce ar fi pățit Alibec, dacă ar fi fost eliminat, înaintea ultimelor două etape, din postura de jucător al FCSB-ului! Adică, un club unde patronul Gigi Becali își calcă în picioare fotbaliștii, după astfel de episoade!

10. Răsplată pentru o nebunie frumoasă

Ultimul argument, în favoarea Farului, n-are o legătură directă cu ce a făcut formația constănțeană, în acest sezon. În schimb, ține de ce a realizat Hagi, în ultimii ani. Pentru că a avut această nebunie frumoasă, în tentativa de a reuși, ca antrenor. Când a văzut că ideile sale nu pot fi puse în practică, în întregime, dacă e angajat la o echipă, fostul internațional a avut curajul de a-și face propria echipă. De la zero, „pe câmp, la Ovidiu“, așa cum a spus, cândva. Și pentru că a avut acest curaj, această dorință nebună de a reuși, Hagi merită acest titlu, dar și felicitările de rigoare.

Farul și-a surclasat rivalele din play-off

Cu FCSB

*3-1 și 3-2 în sezonul regulat

*1-2 și 3-2 în play-off

Bilanț: 3 victorii, 1 înfrângere

Cu CFR Cluj

*3-1 și 0-3 în sezonul regulat

*1-0 în play-off

Bilanț: 2 victorii, 1 înfrângere

Cu CS U Craiova

*3-4 și 2-1 în sezonul regulat

*3-2 și 1-1 în play-off

Bilanț: 2 victorii, 1 egal, 1 înfrângere

Cu Rapid

*1-1 și 2-1 în sezonul regulat

*2-1 și 7-2 în play-off

Bilanț: 3 victorii, 1 egal

Cu Sepsi

*1-0 și 2-0 în sezonul regulat

*2-1 și 1-1 în play-off

Bilanț: 3 victorii, 1 egal

Play-off, etapa a IX-a (penultima)

Sepsi – CFR 1-2

Farul – FCSB 3-2

Rapid – CS U Craiova

Etapa a X-a (ultima)

CFR – Farul

FCSB – Rapid

CS U Craiova – Sepsi

Programul detaliat din ultima rundă, în weekend-ul care urmează, va fi anunțat, ulterior.

Clasament

1. Farul Constanța 50 de puncte

2. FCSB 46p*

3. CFR Cluj 42p*

4. CSU Craiova 37p

5. Rapid 35p

6. Sepsi 26p

*Cu rotunjirea punctelor în sus.

Meciurile rămase pe acest final de sezon

Cupa României, finala de la Sibiu

Sepsi - „U“ Cluj mâine, ora 20.30

Conference League, barajul din play-out

FC U Craiova – Voluntari vineri, ora 20.00

Învingătoarea se va stabili după o singură manșă și va juca în compania echipei de pe locul 3 (dacă ia Sepsi cupa) sau locul 4 din play-off (dacă ia „U“ Cluj cupa). Câștigătoarea acestui al doilea baraj, tot într-o singură manșă, va merge în preliminariile Conference League.

Barajele de menținere / promovare

Dinamo – FC Argeș

Gloria Buzău – UTA

Meciurile tur se vor disputa pe terenul primelor formații, la data de 28 mai. Partidele retur sunt programate pentru 3 iunie. Formațiile care se vor impune vor evolua, în următorul sezon al Superligii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…