1 Mai. Cum a apărut această sărbătoare și ce semnificație are VIDEO

1 Mai. Cum a apărut această sărbătoare și ce semnificație are VIDEO

La originea zilei de 1 mai, care este cunoscută drept „Ziua Internațională a Muncii”, stă o manifestație a unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la opt ore. SUA și Canada sărbătoresc Ziua Muncii în prima zi de luni din septembrie.

Defilare de 1 mai. Foto Azopan (Arhivă)

Defilare de 1 mai. Foto Azopan (Arhivă)

Conform Encyclopedia Britannica , această sărbătoare își are originile în America de Nord, unde, în mod paradoxal, nu este sărbătorită. În anul 1889, o federație internațională de partide socialiste și sindicate muncitorești a desemnat data de 1 mai drept o zi de susținere a muncitorilor.

Ziua de 1 mai a devenit cunoscută în urma protestelor din Piața Haymarket din 1886, unde a avut loc o confruntare violentă între poliție și protestatari. Potrivit sursei citate, la 3 mai, o persoană a fost ucisă și mai multe au fost rănite într-o confruntare violentă dintre polițiști și greviști.

Pentru a protesta împotriva brutalității poliției , liderii anarhiști au convocat o adunare în Piața Haymarket . Primarul orașului Chicago de la acea vreme, Carter Harrison, a declarat evenimentul ca fiind „pașnic”, însă după ce Harrison și majoritatea demonstranților au plecat, poliția a cerut ca mulțimea să se împrăștie.

Astfel, un individ, care nu a fost identificat, a aruncat o bombă, iar autoritățile au răspuns cu focuri de armă. Șapte ofițeri de poliție au murit și alți 60 au fost răniți înainte ca violențele să se încheie. Între patru și opt protestatari au murit în urma incidentului, iar alte zeci au fost răniți.

Ulterior, președintele american Grover Cleveland, nemulțumit de originile socialiste ale acestei zile, a semnat o lege pentru a face din Ziua Muncii, care era sărbătorită în unele state americane în prima zi de luni din septembrie, sărbătoarea oficială a SUA. Ulterior, și Canada a făcut același lucru.

În Europa, de 1 mai oamenii sărbătoreau venirea primăverii. Această sărbătoare își are probabil originea în ritualurile agricole antice, iar grecii și romanii organizau festivaluri. În schimb, în Uniunea Sovietică, liderii au îmbrățișat noua sărbătoare, considerând că aceasta îi va încuraja pe muncitorii din Europa și SUA să se unească împotriva capitalismului. În 1933, ziua de 1 mai a devenit o sărbătoare oficială și în Germania, după ascensiunea Partidului Nazist.

Ulterior, Germania a desființat sindicatele independente a doua zi după instituirea sărbătorii.

În România, ziua de 1 mai s-a sărbătorit prima dată în anul 1890 și a fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii“.

Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice și căderea guvernelor comuniste din Europa de Est la sfârșitul secolului XX, sărbătoarea de 1 mai din această regiune și-a pierdut din importanță. Cu toate acestea, în zeci de țări din întreaga lume, această zi continuă să fie sărbătorită prin picnicuri și petreceri, servind în același timp drept prilej pentru demonstrații și mitinguri în sprijinul muncitorilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...