VIDEO Controversa măștilor de protecție. De ce tot mai multe voci avizate încep să recomande purtarea lor, inclusiv a celor făcute acasă

VIDEO Controversa măștilor de protecție. De ce tot mai multe voci avizate încep să recomande purtarea lor, inclusiv a celor făcute acasă

Recomandarea OMS este că numai oamenii bolnavi şi cei care îi îngrijesc ar trebui să poarte mască. Însă mulţi experţi, mai ales din Asia, sunt de părere că masca ar trebui purtată de toată lumea, pentru că fiecare dintre noi poate răspândi virusul fără să îşi dea seama că e măcar infectat, scrie  Digi24.ro .

Informaţiile publicate de guvernul chinez sugerează că în cazul a până la 30% dintre persoanele infectate şi contagioase nu apar simptome sau simptomele apar mai târziu.

Mai mult, marți, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenția bolilor din Statele Unite (CDC) a avertizat că 25 la sută (1 din 4 oameni) infectați cu noul coronavirus pot să nu prezinte simptome, ceea ce complică eforturile de a prezice evoluția pandemiei și strategiile de combatere a ei. În acest context, nu este exclus ca agenția americană să recomande în curând folosirea pe scară largă a măștilor, deși până acum făcuse o recomandare contrară, scrie  New York Times .

Patru măsuri de bază pentru combaterea epidemiei

În Statele Unite, un cercetător în ştiinţa datelor de la Universitatea din San Francisco, Jeremy Howard, a devenit unul dintre cei mai proeminenţi susţinători ai purtării măştii de către toată lumea. Potrivit omului de ştiinţă, datele arată clar că acest gest poate reduce rata de infectare cu peste 50%. Este una dintre cele 4 măsuri de bază care au ajutat Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Mongolia, toate ţări aflate în jurul Chinei, să ţină epidemia sub control. Celelalte trei sunt testarea la scară largă, anchetele epidemiologice şi carantina aplicată cu stricteţe.

„Multe dintre recomandări se concentrează pe măştile N95. Sunt acele măşti pe care trebuie să le poarte personalul medical în timpul unor proceduri riscante care generează aerosoli şi în care virusul se poate lua din aer. Dacă nu aveţi acasă o sală de operaţii, nu aveţi nevoie de ele, lăsaţi-le spitalelor!” - a explicat Jeremy Howard într-un interviu pentru The Washington Post.

În condiţiile actualei penurii de măşti de protecţie, cercetătorul argumentează că cel mai bun lucru pe care îl poate face fiecare este să poarte măşti făcute în casă. Deşi sunt desfiinţate de unele autorităţi sanitare, Jeremy Howard arată că, potrivit datelor ştiinţifice, acestea pot oferi un grad de protecţie semnificativ.  

„Cercetări recente făcute la MIT şi Stanford au arătat că atunci când vorbim, din gura noastră ies picături microscopice şi ajung la 2 metri sau mai mult, în funcţie de cât de tare vorbim, de ce cuvinte pronunţăm. Dar există întotdeauna acest flux de picături. Iar acele picături, dacă sunteţi infectat, conţine milioane de virusuri. Ştim cu toţii că, dacă iei o sticlă cu pulverizator şi ţii în faţa ei un tricou, mare parte din picături nu trec de el. Avem nevoie de o barieră textilă între gura noastră şi oamenii din jur” - a explicat Jeremy Howard.

El citează un  studiu  făcut de Universitatea Cambridge despre eficiența măştilor făcute în casă în cazul unei pandemii de gripă.

Măștile pot fi făcute și acasă

„Studii făcute de Universitatea Cambridge arată că două straturi de bumbac funcţionează destul de bine, cercetătorii din Hong Kong au arătat că prosoapele de bucătărie de hârtie sunt perfecte pentru asta. Eu am luat un tricou şi am pus un şerveţel de hârtie între două straturi de tricou, le-am legat de cap. Când mă întorc acasă, arunc şerveţelul şi spăl bucata de tricou cu apă cu săpun” - arată cercetătorul.

„Cel mai bine ar fi să folosim  materiale deja testate  de oamenii de ştiinţă. De exemplu un bumbac de bună calitate, cum ar fi un cearşaf mai vechi, ideal împreună cu prosoape de hârtie. Consiliul pentru protecţia consumatorilor din Hong Kong recomandă pe site-ul său folosirea prosoapelor de hârtie împreună cu o vizieră făcută dintr-o folie de plastic. Când am auzit prima oară de importanţa purtării măştilor, mie nu mi-a plăcut ideea de a ieşi mascat din casă, mă făcea să mă simt ciudat. Dar după ce am făcut asta o vreme, îmi dau seama că dacă eu nu port mască, îmi expun semenii, iar asta pare un lucru îngrozitor”, conchide cercetătorul.

Aceste materiale care ne sunt la îndemână pot asigura protecția de particule de până la 0,02 microni (20 de nanometri).  Virusul SARS-CoV-2 are un diametru de 50-200 de nanometri.

Țări care au impus obligativitatea purtării măștii de protecție

Până acum, câteva ţări din Europa au decretat purtarea măştii obligatorie. Cehia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina,  Austria  și cel mai recent  Bulgaria .  În Cehia guvernul sponsorizează chiar o campanie în care încurjează purtarea măştilor, inclusiv a celor din materiale textile obişnuite: „Masca mea te protejează pe tine şi masca ta mă protejează pe mine”.


 

La noi, medicul specialist  Virgil Musta  de la spitalul Victor Babeș din Timișoara avertiza de curând că noul coronavirus poate fi luat chiar și din praful din atmosferă. Tocmai de aceea, sfatul lui era să purtăm mască de fiecare dată când ieșim din casă, iar la întoarcere să dezinfectăm încălțămintea și să aerisim hainele, chiar să le fierbem dacă avem posibilitatea, asta pentru că virusul poate rezista pe haine de la patru ore până la câteva zile. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii