“Suveranul” Iohannis făcut ZOB de un lider PDL
Profesorul Radu Carp, desemnat ministru de externe în cabinetul din umbră al PDL condus de Cătălin Predoiu, lansează pe facebook un pamflet necruţător la adresa noii administraţii de la Cotroceni. Profesorul Carp îl ironizează pe Klaus Iohannis, folosind expresia "Suveran", după ce purtătoarea de cuvânt a preşedintelui, Tatiana Niculescu-Bran, s-a arătat dezamăgită de cum arată palatul şi angajaţii care deservesc incinta.
Textul profesorului Radu Carp:
,,Am observat astazi cum toti cei din garda mea personala de suveran, cu caciuli din piele de vulpe canadiana, mancau satisfacuti la unul din cele 30 de restaurante all inclusive din incinta palatului. Cum am primit sesizarea ca stridiile si sushi erau pe terminate, am ordonat ca importurile din cateva insule din Oceanul Pacific si din Japonia sa fie intensificate - este nevoie de functionari sanatosi si satui pentru ca treburile statului sa mearga.
Am comandat pentru fiecare angajat, din rezerva speciala, cate un Glenfiddich pe zi, digestia este esentiala pentru formularea analizelor politice interne. Am mai comandat la Pascani, undeva departe, in Romania, cateva replici ale tapiseriei de la Bayeux pentru holurile palatului. Am impartit fiecarui angajat bonuri zilnice de 100 de napoleoni de aur pentru cate o cafea din excremente de pisica indoneziana - invitatii nostri trebuie sa simta si un aer nou, putin exotic.
Azi au sosit in curtea palatului si cateva tone de hartie filigranata, cu monograma dinastiei mele. Nu mai avem unde depozita atat de multa hartie. Imprimantele noastre wireless care primesc comenzi exclusiv prin scanarea irisului sunt pline. Am ordonat primului - ministru sa ia o parte din aceasta hartie si sa o imparta catorva scoli mai sarace din extremitatea regatului.
La plecare, am remarcat faptul ca se impune o schimbare radicala de eticheta: femeile de serviciu de pe culoarele palatului trebuie nu numai sa fie, ca si acum, imbracate in halate Burberry dar sa si cunoasca limba franceza. Ele trebuie nu numai sa curete zilnic replicile tapiseriei de la Bayeux dar si sa explice batalia oaspetilor nostri. Suntem un model de buna guvernare si asa trebuie sa fim si in continuare, sa dam un exemplu catorva republici bananiere unde esteticul nu este pus in valoare.''
Tatiana Niculescu-Bran: „Cotroceni - 25 de ani de baronizare”
„Opulența unor birouri imense și întunecate se combină cu starea precară a instalațiilor sanitare. Pe holuri, doamne în halate au aerul că trebăluiesc de zor. Niște oameni copleșiți de respect deschid și închid uși. Unde sunt portari ceremonioși, te-ai aștepta să fie și pitari, paharnici, medelniceri, stolnici ori cluceri. Dar la Cotroceni nu se mănâncă, deși angajații administrației petrec 10-12 ore pe zi la locul de muncă. Nu există cantină, nu există nici măcar un chioșc cu napolitane expirate și Coca-Cola. În schimb, dacă ți-e sete, formezi un număr de interior și cineva sosește cu o tavă pe care se află o sticlă cu apă și un pahar. “Permiteți să mă prezint: sunt cutare (plus grad SPP) și v-am adus apa. Vă rog să semnați acest bon.” Și semnezi bonul de plată din care rezultă că ai consumat la data de... o sticlă cu apă”.
„Cei care au lucrat prin birourile președinției de-a lungul a 25 de ani vor fi trăit cu satisfacție această coregrafie a stăpânirii. Când e să clintești birocrația locului sau ai idei despre cum ar trebui să meargă lucrurile, vechii angajați ai administrației (unii sunt acolo de pe vremea lui Ion Iliescu) îți dau un singur răspuns, că nu se poate sau că trebuie îndeplinite condiții atât de complicate încât te lași păgubaș. Străbătând culoarele Palatului, înțelegi mai bine România celor 25 de ani de la căderea comunismului, cu bune și cu rele, cât și cultura “baronului” local. Înțelegi, mai ales, cât de urgentă e nevoia de schimbare a administrației (prezidențiale și nu numai), de “debaronizare” la toate nivelurile, și de așezare în prezentul secolului XXI”.