Șapte obiceiuri alimentare periculoase pe care trebuie să le evitați în acest an

Șapte obiceiuri alimentare periculoase pe care trebuie să le evitați în acest an

Pentru oricine care mănâncă ceva și apoi continuă cu alte activități, mâncarea trebuie să fie doar mâncare. Este necesară și gata. Dar pe cei care au un deranjament alimentar sau obiceiuri dezordonate de alimentație (nu sunt același lucru), hrana îi... consumă ea pe ei, scrie C|net .

Când ai obiceiuri nesănătoase în alimentație, hrana dictează activitățile zilnice; devine mai importantă decât școala, munca și celelalte. Mâncarea, când nu mai e doar mâncare, poate dăuna relațiilor cu propria persoană și cu ceilalți.

Ca în oricare problemă de sănătate, primul pas spre vindecare este identificarea simptomelor. Aceste șapte obiceiuri alimentare, fizice și sociale – explicate de nutriționiști și psihologi – pot indica probleme ascunse ale relației cu mâncarea.

Exerciții fizice doar ca să „scapi” de calorii


Această atitudine denotă un război între minte și trup. Dacă exercițiile sunt cântărite doar în calorii arse, întreabă-te „de ce?” Nu meriți mâncare dacă n-ai făcut exerciții? Te pedepsești pentru grăsimea de pe corp?

Exercițiile fizice trebui doar să te facă să te simți bine, pur și simplu. Nu sunt o pedeapsă. Altfel devin contraproductive și generatoare de stres.

Excluderea anumitor alimente


Mulți oameni nu țin un aliment în casă doar pentru că l-ar mânca tot, pe loc. Nu e neapărat ceva nesănătos, decât dacă nu te poți opri să te gândești fără oprire la acel aliment. Asta transmite un mesaj creierului că nu poți fi de încredere dacă alimentul respectiv este pe aproape.

Soluția este să ții alimentele „interzise” în casă. Mulți se simt mai siguri dacă știu că au doar o porție. Gustări porționate în pungi sau recipiente speciale pot alina anxietatea. Știind că poți mânca și mâine, nu vei exagera astăzi.

Evitarea activităților sociale din cauza anxietății cu privire la mâncare


Acest obicei aduce cu cel anterior. Evitarea aniversărilor, a cinelor în grup, reuniunilor de familie sau chiar cu colegii de muncă din cauza fricii de mâncare chiar că indică o problemă.

Mâncarea are un rol atât de mare în relații și în societate că riști să pierzi momente plăcute din viață. E mai bine să-ți încalci regulile, să participi și să mănânci ce se oferă. Corpul știe ce-i trebuie și poți să ai încredere în el. Dacă ți se oferă tort aniversar, mănâncă o felie. Dar ia și ceva de pe platoul cu salate sau fructe, știind că-ți vei hrăni și mintea, și trupul.

Sentiment puternic de vinovăție în timpul mesei sau după, mai ales dacă ai mâncat ceva „rău”


Este un alt semn că te controlează mâncarea, nu invers. Nu e neapărat o greșeală – multe alimente sărace nutritiv sunt procesate pentru a fi foarte gustoase. Sunt bogate în sare, zahăr, grăsimi și uleiuri procesate, care le fac delicioase și creează dependență.

Deserturi, chipsuri, gustări ambalate, a-ți spune permanent să nu le mănânci te poate duce într-un ciclu de restricții. E mai bine să iei conștient decizia de a mânca, de a te bucura și de a trece mai departe. Elimină stigmatul, nu exagera și nu te va mai domina.

Eliminarea de grupe întregi de alimente fără recomandare medicală


Oamnii țin regimuri din motive diferite. Uneori din cauze de sănătate, alteori din convingeri morale. Iar unii oameni elimină alimente pentru să nu se simt bine după ce le mănâncă.
Dar alții o fac fără un motiv adevărat. Dacă doar au citit într-o revistă sau o postare pe Instagram și au și aplicat eticheta „rău” pe un aliment, s-ar putea să aibă o problemă. Dacă renunți cu totul la pâine doar din teamă că te vei îngrășa, cel mai probabil vei ajunge să o poftești cu disperare.

Mai bine alege alimentele după cum te fac să te simți. Poți să ajungi la doctor ca să te facă bine de oboseală, diaree, crampe, arsuri gastrice sau constipație, când de fapt ar trebui să fii mai atent la ce mănânci. A-ți nota cum te influențează mintal și fizic ce mănânci este o metodă foarte bună.

Sentiment de lipsă de control în fața anumitor alimente


În societatea noastră, mâncarea a ajuns să fie etichetată ca „bună” sau „rea”, ceea ce poate crea sentimente de vină sau rușine în fața uneia sau a alteia. Lucrurile o pot lua razna dacă ajungi să nu-ți mai permiți alimente favorite. Restricția poate deveni insuportabilă și riști să te îndopi cu mâncarea pe care ți-ai refuzat-o.

Hotărârea de a te bucura de toate alimentele în cantități rezonabile e cea mai bună soluție. Treptat vei ajunge să-ți dai seama că nu le mai dorești pe unele la fel de des ca înainte. Dacă ți le permiți oricând vrei, nu vei mai simți nevoia irezistibilă de a le mânca tot timpul.

Încercarea constatntă de noi diete


Salturile de la un regim la altul indică o relație tensionată cu mâncarea sau cu propria imagine. Regimuri fade pot fi garnisite cu promisiuni deșarte, sunt prea restrictive, te pot ține nesatisfăcut sau - și mai grav – subnutrit.

Multe diete elimină complet grupe de alimente sau reduc caloriile la un nivel atât de nerealist că nu pot fi ținute mult timp, ceea ce te poate face să mănânci hrană din afara regimului.
Așa că mai bine este să experimentezi diferite alimente și să vezi care combinații te fac să te simți des mai bine. Și cel mai bine este să nu complici lucrurile.




populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”