Război în Ucraina: De ce nu funcționează strategia Rusiei de atacuri asupra infrastructurii | VIDEO

Război în Ucraina: De ce nu funcționează strategia Rusiei de atacuri asupra infrastructurii | VIDEO

În acest moment, este marcat primul val mare și coordonat de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în decurs de aproape o lună, notează BBC.

Consecințele unei lovituri cu racheta a rușilor în Kiev 26 ianuarie 2023. Foto: EPA EFE

Consecințele unei lovituri cu racheta a rușilor în Kiev 26 ianuarie 2023. Foto: EPA EFE

Un val de atacuri mult așteptat pentru a marca prima aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie, nu s-a materializat - deși acest lucru a descris probabil mai mult așteptările mass-media decât strategia reală a Rusiei.

Cu toate acestea, natura din ce în ce mai sporadică a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii este notabilă.

Oficialii occidentali consideră că această situație este o dovadă a lipsei de armament de precizie - în special rachete - necesar pentru a efectua astfel de atacuri cu o oarecare eficiență.

„Le ia foarte mult timp pentru a aduna un număr de arme de precizie înainte de a putea organiza un atac de tip «pachet de evenimente»”, a fost modul în care un oficial s-a exprimat la începutul acestei săptămâni, potrivit sursei citate.

Armata ucraineană a devenit, de asemenea, destul de pricepută la interceptarea rachetelor și a dronelor care se apropie.

Datele preliminare sugerează că o proporție semnificativă a armelor folosite joi au fost doborâte, inclusiv peste 70% dintre rachetele de croazieră și jumătate dintre drone.

Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, alte opt rachete au fost respinse de ceea ce el a descris drept „contramăsuri organizate”.

Dar, în mod clar, judecând după rapoartele din întreaga țară, alte rachete și-au atins obiectivul.

Mașini afectate de resturile unei rachete rusești căzute în Kiev - 9 martie 2023. FOTO: EPA-EFE

Mașini afectate de resturile unei rachete rusești căzute în Kiev - 9 martie 2023. FOTO: EPA-EFE

Unele arme, cum ar fi racheta anti-navă cu rază lungă de acțiune Kh-22, care cade brusc asupra țintei sale de la o altitudine extrem de mare, sunt greu de interceptat.

Același lucru este valabil și pentru racheta antiaeriană S-300, care nu a fost niciodată proiectată pentru a ataca ținte la sol, dar care a fost folosită din ce în ce mai mult cu acest rol în decursul ultimelor șase luni.

Analiștii militari vor studia cu atenție cele mai recente date, căutând ce dezvăluie alegerea armelor rusești despre tacticile Moscovei și stocurile rămase.

Înainte de atacurile de joi, observatorii s-au întrebat dacă Rusia va continua sau nu cu o strategie care nu pare să funcționeze.

În ciuda pagubelor enorme provocate rețelei electrice din Ucraina în ultimele șase luni, țara nu a fost îngenuncheată, iar majoritatea ucrainenilor s-au obișnuit de mult timp cu întreruperile de curent, cu neplăcerile și cu pericolele care pot apărea.

Localnici lângă craterul lăsat de o racheta rusească lângă Harkov. Foto: EPA-EFE

Localnici lângă craterul lăsat de o racheta rusească lângă Harkov. Foto: EPA-EFE

Inginerii ucraineni au reușit să mențină cu succes fluxul de energie electrică în întreaga țară, în ciuda pierderii a zeci de transformatoare, întrerupătoare și alte componente cheie ale infrastructurii țării.

În Kiev și în alte orașe, iluminatul stradal a fost repornit recent, oferind o ușurare pietonilor obișnuiți să se deplaseze pe trotuarele întunecate și să se orienteze doar cu lumina de la telefoane.

Dar situația rămâne precară, iar oficialii știu că Rusia este încă capabilă să provoace pagube imense.

„Întrebarea care se pune este: pentru cât timp?”, notează sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”