Putin, în fața unei noi provocări: „Ar trebui ca Rusia să încerce să cucerească din nou Kievul?”. Răspunsul rusului

Putin, în fața unei noi provocări: „Ar trebui ca Rusia să încerce să cucerească din nou Kievul?”. Răspunsul rusului

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că orice mobilizare suplimentară va depinde de ceea ce vrea să obțină Rusia în războiul din Ucraina, adăugând că se confruntă cu o întrebare la care numai el poate răspunde.

Vladimir Putin, întâlnire cu bloggerii militari ruși

Vladimir Putin, întâlnire cu bloggerii militari ruși

La mai bine de 15 luni de când Putin a trimis trupe în Ucraina, forțele ruse și ucrainene încă se luptă cu artilerie, tancuri și drone de-a lungul unei linii de front de 1.000 de kilometri, deși la mare distanță de capitala Kiev, potrivit reuters.com.

Folosind cuvântul "război" de mai multe ori, Putin a oferit o avalanșă de avertismente Occidentului, sugerând că Rusia ar putea fi nevoită să impună o "zonă sanitară" în Ucraina pentru a preveni atacul acesteia asupra Rusiei și afirmând că Moscova ia în considerare renunțarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Rusia, a spus el, nu are nevoie de o lege marțială la nivel național și va continua să răspundă la încălcarea liniilor sale roșii. Mulți din Statele Unite, a spus Putin, nu doresc un al treilea război mondial, deși Washingtonul a dat impresia că nu se teme de escaladare.

Dar cea mai derutantă remarcă a fost cea referitoare la Kiev, pe care forțele rusești au încercat - și nu au reușit - să o captureze la doar câteva ore după ce Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina la 24 februarie anul trecut.

"Ar trebui să ne întoarcem acolo sau nu? De ce pun o astfel de întrebare retorică?". le-a spus Putin la Kremlin celor 18 corespondenți de război și bloggeri ruși.

"Numai eu însumi pot răspunde la această întrebare", a spus Putin. Comentariile sale privind Kievul - în timpul mai multor ore în care a răspuns la întrebări - au fost difuzate de televiziunea de stat rusă.

Trupele rusești au fost înfrânte de la Kiev și s-au retras în cele din urmă într-o porțiune de pământ din estul și sudul Ucrainei, despre care Putin a declarat că face acum parte din Rusia. Ucraina spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat de pe teritoriul său.

În septembrie anul trecut, Putin a anunțat ceea ce el a declarat a fi o "mobilizare parțială" a 300.000 de rezerviști, declanșând un exod de cel puțin la fel de mulți bărbați ruși care au încercat să evite recrutarea plecând în republicile din fosta Uniune Sovietică.

Întrebat de corespondentul de război al televiziunii de stat , Alexander Sladkov, despre o altă chemare, Putin a spus: "Nu există o astfel de nevoie astăzi".

O nouă mobilizare?

Totuși, liderul suprem al Rusiei nu a fost foarte tranșant pe această temă, afirmând că depinde de ceea ce vrea să obțină Moscova și subliniind că unele personalități publice consideră că Rusia are nevoie de 1 milion sau chiar 2 milioane de oameni în uniformă în plus.

"Depinde de ceea ce ne dorim", a spus Putin.

Deși Rusia controlează în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, războiul a subliniat liniile de falie ale forțelor armate rusești, cândva puternice, și costul uman vast al luptelor urbane, cum ar fi în Bahmut, un mic oraș din est, aflat la o douăzecime din zona Kievului.

Putin a declarat că conflictul a arătat că Rusia a avut o lipsă de muniții de înaltă precizie și de echipamente complexe de comunicații.

El a declarat că Rusia a stabilit controlul asupra "aproape întregii" regiuni pe care o numește "Novorossiya" (Noua Rusie), un termen imperial din epoca țaristă pentru o porțiune din sudul Ucrainei, care este acum folosit de naționaliștii ruși.

Folosind uneori argoul rusesc, Putin a declarat că Rusia nu are de gând să schimbe cursul în Ucraina.

Planurile viitoare ale Rusiei în Ucraina, a spus el, vor fi decise după ce se va încheia contraofensiva ucraineană, care, potrivit acestuia, a început la 4 iunie.

Ofensiva Ucrainei nu a avut succes în nicio zonă, a declarat Putin, adăugând că pierderile umane ucrainene au fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei.

Ucraina a pierdut peste 160 dintre tancurile sale și 25-30% dintre vehiculele furnizate din străinătate, a spus el, în timp ce Rusia a pierdut 54 de tancuri. Ucraina a declarat că a înregistrat câștiguri în contraofensivă.

Putin a mai spus că Ucraina a lovit în mod deliberat barajul hidroenergetic Kakhovka pe 6 iunie cu rachete HIMARS furnizate de SUA, un pas despre care a spus că a împiedicat, de asemenea, eforturile de contraofensivă ale Kievului. Ucraina susține că Rusia a aruncat în aer barajul, pe care forțele rusești l-au capturat la începutul războiului.

Putin a declarat că Rusia trebuie să lupte împotriva agenților inamici și să își îmbunătățească apărarea împotriva atacurilor din adâncul propriului teritoriu, dar că nu este nevoie să urmeze exemplul Ucrainei și să declare legea marțială.

"Nu există niciun motiv pentru a introduce un fel de regim special sau legea marțială în țară. Nu este nevoie de așa ceva astăzi".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…