Ponta se laudă că România a urcat 25 de poziţii în clasamentul BM deşi în realitate saltul a fost de doar două poziţii

Ponta se laudă că România a urcat 25 de poziţii în clasamentul BM deşi în realitate saltul a fost de doar două poziţii

  Ponta se laudă că România a urcat 25 de poziţii în clasamentul BM deşi în realitate saltul a fost de doar două poziţii. Despre faptul că România este ultima în UE la accesul la electricitate n-a suflat nicio vorbă.

Ponta s-a laudat in sedinta de Guvern de miercuri ca Romania a urcat in 2014, in clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondiala, pe locul 48 din 189 de tari de pe pozitia 73 pe care o ocupa in 2013.

Insa, Ponta face o comparatie intre doua rapoarte care nu au legatura intre ele, lucru precizat chiar de reprezentantii Bancii Mondiale. Acestia au spus clar ca a fost modificata metodologia de elaborare a raportului, astfel incat o comparatie intre actualul document si cel din anul anterior nu poate fi realizata. In realitate, Romania a urcat doar doua pozitii fata de locul 50 de anul trecut, conform unui calcul in functie de schimbarile de metodologie.

Dupa schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut de pe pozitiile 60-80 in zona 40-60. Astfel, conform noii metodologii, Romania a urcat doar doua pozitii.

Romania a inregistrat o crestere de 25 de locuri, sustine, in schimb, Ponta.

"Vrem ca oamenii sa fie constienti ca aceasta este un raport diferit si ca masuram noi domenii pe care nu le-am masurat inainte", au spus reprezentantii Bancii Mondiale.

Romania ocupa, in 2014, locul 48 din 189 de tari in clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondiala, cu un punctaj total de 70,22 puncte, noteaza Agerpres. Raportul institutiei financiare internationale analizeaza 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere. Raportul nu acopera insa domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomica sau coruptia. Banca Mondiala precizeaza ca raportul din acest an utilizeaza noi date si metodologii in trei domenii: solutionarea insolventei, protectia actionarilor minoritari si obtinerea de credit.Vezi aici Raportul integral

Anul trecut, Romania ocupa locul 73 in acest clasament, cu 65,11 puncte, insa Banca Mondiala a modificat metodologia de elaborare a raportului, astfel incat, potrivit reprezentantilor institutiei, o comparatie intre actualul document si cel din anul anterior nu poate fi realizata.

'Vrem ca oamenii sa fie constienti ca aceasta este un raport diferit si ca masuram noi domenii pe care nu le-am masurat inainte. Doing Business se refera, in mare parte, la eficienta reglementarilor, cat de rapid, ieftin si simplu este sa finalizezi o tranzactie. Insa acum incepem sa masuram si calitatea reglementarilor. Din acest motiv, raportul din acest an nu poate fi comparat in mod direct cu cel de anul trecut', a declarat Rita Ramalho responsabila pentru proiectul Doing Business.

 Ponta n-a spus şi că România ocupă ultimul loc la accesul la electricitate

În schimb, România este pe poziţia 171 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, ultimul din UE, pentru care sunt necesare 7 proceduri şi 223 de zile.

Economia românească ocupă penultimul loc din UE la costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, Slovacia clasându-se pe ultima poziţie, cu 1.500 dolari pe container.

De asemenea, România ocupă una dintre ultimele poziţii la avizele necesare pentru construcţii. Pentru obţinerea avizelor, o companie trebuie să îndeplinească 14 proceduri şi are nevoie de 255 de zile.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”