Pizza cu cartofi: o rețetă fenomenală născută din „cucina povera“. Are doar trei ingrediente
Născută din sărăcie, această pizza este absolut delicioasă, oricât de neobișnuită pare combinația de aluat și cartofi.
Pizza cu cartofi, o rețetă inedită dar foarte gustoasă FOTO Shutterstock
Cucina povera (bucătăria săracilor) este o parte importantă a gastronomiei italiene și a gastronomiei mondiale, în general. Specifică zonelor rurale, în această bucătărie nu se irosea nimic, toate alimentele erau consumate sau retransformate. Multe preparate gustoase s-au născut din sărăcie în Italia, dar și în alte țări. Printre acestea, celebrele bruschete (pentru care se folosea pâinea veche, uscată – pâinea era un aliment scump, iar țăranii nu-și permiteau să o irosească) sau minestrone (o supă cu ingrediente simple și ieftine, o rețetă versatilă care se adaptează în funcție de sezon).
Pizza cu cartofi este unul dintre aceste preparate, pentru care se foloseau ingrediente din gospodărie: aluat rămas de la pâine, ulei de măsline, cartofi.
Acest tip de pizza se întâlnește în special în zona Romei și are trei ingrediente: cartofi, ulei de măsline , ierburi aromatice. Dar există astăzi și versiuni îmbunătățite, cu brânză, prosciutto sau sosuri.
Iată cum se prepară Pizza cu cartofi
Ingrediente
Pentru blat:
- 500 g făină (granulaţie 650)
- 2 linguri ulei de măsline
Pentru topping:
- 2-3 crenguțe rozmarin verde (sau 2 lingurițe rozmarin uscat)
Pentru blat, cerni făina într-un bol, adaugi drojdia fărâmiţată, zahărul şi sarea. Torni apa, uleiul de măsline şi frămânţi aluatul foarte bine până ce capătă o textură elastică și nu se mai lipește de mâini. Îl transferi într-un bol curat, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie de plastic şi îl laşi la dospit aproximativ două ore, până ce îşi dublează volumul.
Între timp, cureți cartofii de coajă, îi speli și îi tai rondele foarte subțiri. Într-un bol adânc, torni apă ferbinte cu puțină sare și adaugi cartofii. Îi ții aproximativ 45 de minute. Acest pas va ajuta la eliminarea excesului de amidon, va împiedica feliile de cartofi să se oxideze și să se ardă în cuptor. Îi scurgi bine, îi pui într-un bol uscat, adaugi rozmarinul, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi.
Preîncălzeşti cuptorul la 250 °C. Împarţi aluatul în două bile egale. Pe masa de lucru presărată cu puţină făină, întinzi două foi subțiri, apoi le transferi în tăvi cu hârtie de copt. Adaugi pe fiecare blat câte un strat de felii de cartofi, iar dacă dorești mai stropești cu puțin ulei de măsline și mai presari frunzulițe de rozmarin. Dai tăvile la cuptor aproximativ 15-20 de minute, până ce marginile de aluat s-au rumenit. Serveşti pizza caldă.
Sursa: adevarul.ro