Perchezițiile la Cantacuzino s-au încheiat. La Ministerul Sănătății se verifică achiziția de aparatură din fonduri de la BM din perioada 2007 - 2008
Ministerul Sănătății a transmis în urmă cu puțin timp o primă poziție legat de perchezițiile demarate în această dimineață de procurorii anticorupție. Subsecretarul de stat Răzvan Vulcănescu a declarat că vizate de acțiunea procurorilor sunt două departamente din minister, respectiv unitatea de implementare a programelor finanțate din fonduri ale Băncii Mondiale și departamentul de achiziții și buget, iar verificările se fac pentru achizițiile din perioada 2007 – 2008. Vulcănecu a precizat, de asemenea, că ancheta nu a început la sesizarea MS și că șefii din minister așteaptă, la rândul lor, lămuriri de la anchetatori.
Conform Mediafax, funcționari publici și medici „cu renume”, cooptați în diverse comisii pentru a da greutate procedurilor de selecție, ar fi favorizat anumite firme în procedura de achiziție de aparatură pentru secțiile de neonatologie. O firmă olandeză din domeniul medical ar fi oferit bunuri și servicii mai multor funcționari pentru a câștiga licitațiile. Autorități judiciare din Olanda și Marea Britanie sprijină, de altfel, activitatea anchetatorilor DNA.
Între timp s-au încheiat perchezițiile derulate la „Cantacuzino”, la această instituție procurorii fiind interesați strict de clinica de neonatologie. De altfel, șeful clinicii a participat la perchezițiile desfășurate, atenția anchetatorilor fiind îndreptată asupra sa în calitate de membru într-o comisie ministerială care s-a ocupat de achiziții de aparatură în anii trecuți.
Procurorii DNA, sprijiniți de Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi Serviciul Român de Informaţii şi de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei, efectuează în această dimineață 20 de percheziții, la Ministerul Sănătății și la patru spitale din București. Conform Digi24, vizate de percheziții ar fi spitalele „Sf. Pantelimon”, „Polizu”, „Cantacuzino” și „Fundeni”.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe. (...) În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.”, precizează DNA într-un comunicat.
Mai mulți foști directori din minister, precum și responsabili din spitalele care au beneficiat, printr-un program dirijat de minister, de aparatură medicală pentru secțiile de neonatologie sunt bănuiți că ar fi trucat licitațiile, astfel încât banii împrumutați de la Banca Mondială și BERD să ajungă la anumite firme.