Pasiunea pentru misteriosul tren blindat al lui Putin l-a costat scump. Ce a pățit un fotograf rus la începutul războiului
Pentru Mihail Korotkov, un „observator de trenuri” de o viață, un tren neobișnuit de pe căile ferate din Rusia a devenit o obsesie, precum un vânător care are o specie rară în vizor. Mai exact, trenul lui Putin. Pasiunea a ajuns să îl coste scump, odată cu începerea războiului. Tânărul a ajuns să fugă din țară și acum trăiește în exil.
Se știe însă că președintele rus este extrem de precaut, când vine vorba de securitate FOTO EPA-EFE
Mihail Korotkov, în vârstă de 31 de ani, a petrecut ani urmărind și fotografiind trenul blindat de lux al președintelui Vladimir Putin. El a fost primul entuziast care a postat online o imagine a trenului, în anul 2018, potrivit The Washington Post.
„Simplii muritori nu călătoresc într-un astfel de tren”, a scris Korotkov, în dreptul postării.
Urmărirea și fotografiatul trenului a fost pe cât de terifiant, pe atât de palpitant. Pentru Korotkov, era ca un „tren fantomă”: înfiorător, cu un orar secret, fără numere de locomotivă de identificare și ferestrele sale mereu acoperite. Cel puțin unul dintre vagoane are o cupolă neobișnuită deasupra, despre care se crede că găzduiește echipamente speciale de comunicații.
„Am fost atât de prins de hobby-ul meu. Am încercat să obțin poze cu adevărat rare. Pentru mine, provocarea a fost atât de mare, încât nu mă gândeam la consecințe”, și-a amintit Korotkov, într-un interviu.
Se știe însă că președintele rus este extrem de precaut, când vine vorba de securitate.
În timpul pandemiei de coronavirus, Putin a instalat la reședința sa un „tunel de dezinfecție” special pentru a decontamina vizitatorii, cu ajutorul agenților de curățare cu aerosoli și lumină ultravioletă. Uneori, Putin părea să rămână izolat săptămâni întregi.
Tot în timpul pandemiei, Korotkov și colegii săi, membri ai unei comunități dedicate pasionaților de trenuri, au observat o creștere bruscă a utilizării trenului prezidențial.
„E într-o goană nebună, iar toate celelalte trenuri programate îi fac loc”, a scris fotograful, pe blogul său, în 2021.
De când cu războiul din Ucraina , Vladimir Putin părea să-l folosească și mai mult, făcând din tren un subiect de curiozitate intensă pentru instituțiile de știri ruse de investigație.
Dossier Center din Londra a afirmat că Putin a folosit din ce în ce mai mult trenul din 2021, deoarece era mai greu de urmărit decât avioanele.
Instituția de media independentă rusă Proekt a raportat luna trecută că au fost construite stații secrete și linii de legătură în locații pe care Putin le vizitează des, printre care: Novo Ogaryovo (în afara Moscovei) în 2015, Soci în 2017 și Valdai în 2019.
Cum a luat naștere pasiunea fotografului pentru trenuri
Stațiile de metrou și de cale ferată din Rusia sunt printre cele mai frumoase din lume, dar Korotkov s-a axat mereu pe trenuri, o dragoste care încă datează din copilărie, când părinții lui i-au cumpărat o cale ferată de jucărie.
Crescut la Dedovsk, un orășel la vest de Moscova, și-a început blogul „Viața feroviară” cu sloganul „pe căile ferate cu dragoste” în al doilea an de universitate, pe vremea când nici măcar nu avea un computer personal.
Într-un interviu, Korotkov a spus că a pus mult suflet în blog-ul său, pe care l-ar cataloga drept, „o lucrare colosală, minuțioasă”.
Tânărul obișnuia să facă plimbări lungi cu bicicleta sau drumeții în mediul rural, căutând trenuri și avioane interesante, împrietenindu-se cu câinii maidanezi. Acasă, îl aștepta micuțul său rozător, pe nume Baranka.
Pe urmele trenului lui Putin
Comunitatea „Trainspotters” din Rusia, este una mică, dar pasionată. Oamenii de acolo, care îi împărtășeau hobby-ul, îl informau pe Korotkov ori de câte ori trenul special al lui Putin ieșea din Moscova, astfel încât să se poată grăbi la șine, înarmat cu aparatul de fotografiat.
A făcut multe fotografii cu trenul lui Putin, dar a postat doar câteva online.
„Încercam să nu atrag atenția asupra faptului că eram atât de interesat de subiect”, a spus el, adăugând că acesta a fost punctul culminant al hobby-ului său.
Tânărul a recunoscut că nu își putea închipui o țintă mai mare.
Pasiunea sa a ajuns să îl coste scump
Pasiunea lui Korotkov nu a fost apreciată de serviciile speciale, însărcinate cu protejarea lui Putin și a secretelor sale.
În mai 2021, pe pagina de YouTube a lui Korotkov au apărut mesaje ciudate: transcrieri cuvânt cu cuvânt ale conversațiilor telefonice private dintre el și cel mai apropiat prieten și colegul său observator de trenuri, Vladimir, despre o excursie pe care o plănuiau cei doi. Despre fiica lui Vladimir și nu numai.
„Când am văzut acele conversații în comentariile mele, a fost înfiorător”, a spus el.
Singura explicație pe care a găsit-o a fost că era supravegheat de Serviciul Federal de Securitate sau FSB. El a interpretat mesajele ca pe un avertisment, o încercare de-al face să se oprească.
„M-am gândit la siguranța mea personală și din acel moment mi-am dat seama că tot ce am publicat pe internet poate fi folosit împotriva mea”, a mai adăugat tânărul.
Roadele muncii sale de 11 ani s-a transformat în scrum.
„Le-am spus părinților mei că viața mea este în pericol”, și-a mai amintit fotograful, în cadrul interviului.
Pentru Korotkov, 2022 a fost un an greu. În ziua invadării Ucrainei de către Rusia, s-a trezit în apartamentul său cu un sunet de sticlă spartă și miros de fum. Un incendiu izbucnise în apartamentul vecin, aproape la aceeași oră cu atacul Rusiei.
Invazia l-a șocat. El a spus că a încercat să evite să se certe cu părinții săi, care au susținut-o ferm. Nu a putut dormi și și-a a petrecut nopțile neliniștit, urmărind știrile de război de pe telefon. Obosit și distras, el a spus că ajunsese să plece de acasă fără să închidă ușa, uitase să plăteasă alimentele la magazin și, odată, a lăsat un ibric aprins pe aragaz, fiind la un pas de a provoca un incendiu.
Se temea că postările sale de observare a trenurilor ar putea fi folosite pentru a-l băga închisoare, sub acuzații de sabotaj sau terorism.
În luna martie a anului trecut a închis blogul, pentru „securitatea sa personală”. Cu toate acestea, anxietatea lui a crescut pe măsură ce Kremlinul, în timp de război, devenea mai represiv.
Viața fără blog, în plin război
Fără blog, a spus el, s-a simțit ca și cum și-ar fi pierdut ancora vieții. S-a concentrat pe cele două locuri de muncă ale sale: ca analist financiar și profesor de fizică, cu jumătate de normă.
A mers la concerte și expoziții și a făcut plimbări în parc să echilibreze frumusețea vieții cu îngrozitoarea perioadă a războiului. Moartea micuțului său hamster, în august, a reușit să îl demoralizeze.
Ulterior, mobilizarea militară a lui Putin, din septembrie, l-a zguduit atât de tare, încât, a decis să fugă din Rusia, respingând rugămințile părinților săi de a rămâne. Korotkov a spus că filozofia sa este „dragoste față de tot și față de toți cei în viață”.
A plecat din Moscova – nu cu trenul, ci cu mașina – conducând până în Kazahstan. În momentul în care au ajuns două somații pentru serviciul militar la două adrese ale sale, fotograful trecuse deja granița. De acolo, a plecat câteva luni în India.
„Toată viața mea a fost împachetată într-un rucsac: laptopul, pașaportul, documentele, telefonul mobil”, a povestit el.
În prezent, locuiește lângă o plajă din Sri Lanka, organizând cursuri de formare IT online pentru o companie rusă.
„Mi-e dor de familia mea, dar acesta este singurul lucru pe care l-am lăsat în Rusia”, a adăugat tânărul.
Sursa: adevarul.ro