Oprișan, audiat la DNA: Băsescu a dat ordin în 2005 să-mi facă dosar. Prejudiciul este fals și contrafăcut/VIDEO
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost citat luni la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul în care a fost trimis în judecată, în anul 2006.
În fața sediului, Oprișan le-a spus jurnaliștilor că acest dosar a fost întocmit la ordinul dat în 2005 de către fostul președinte Traian Băsescu.
„În 2005, Traian Băsescu a dat ordin la PNA să-mi facă un dosar, care s-a făcut până la urmă și care stă în instanțe de circa 8 ani și jumătate fără ca eu să fac cereri de amânare”, a afirmat Marian Oprișan, care a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor.
Acesta spune că nu a avut nicio intervenție în dosar și nu a comunicat cu cele două experte contabile care au fost arestate zilele trecute.
„Nu cunosc modul de lucru al experților contabili. Nu m-au interesat cum și-au împărțit orele de lucru. Nu am cerut niciunei părți implicate în procesul meu eminamente poiltic vreun favor. Dacă mai vin 5 milioane de experți și se uită în documentele contabile toți vor spune același lucru, că nu există niciun prejudiciu. Acest prejudiciu fost inventat de un nespecialist al DNA la comanda procurorului Ovidiu Horațiu Baias. Prejudiciul e fals, contrafăcut și băgat din burtă”, a mai spus Marian Oprișan.
La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.
DNA: Marian Oprişan era interesat ca prejudiciul din dosar să fie micşorat în documente sau chiar exclus
Numele baronului de Vrancea apare în dosarul specialistelor contabile desemnate să facă expertiza în cauza în care acesta este judecat de aproape 9 ani. Procurorii DNA au precizat în referatul cu propunere de arestare preventivă că Marian Oprişan era interesat ca prejudiciul din dosar să fie micşorat în documente sau chiar exclus.
Roxana Cernea, specialistul desemnat de Tribunalul Cluj să facă expertiza în dosarul lui Marian Oprioan şi Valentina Muşuroiu, expertul parte al preoedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile pentru favorizarea infractorului. Acestea ar fi realizat expertiza în favoarea lui Oprișan, spun procurorii DNA.
„Marian Oprişan a aflat că expertul Liviu Macovei, expertul consilier, şi-ar fi exprimat cu ocazia întâlnirii de la Cluj o opinie contrară opiniei expertei Muşuroiu în legătură cu obiectivul nr. 1 al expertizei şi acest lucru îl deranja. De mentionat că Oprişan se informa îndeaproape de modul în care decurge realizarea expertizei, fiind direct interesat în diminuarea sau excluderea prejudiciului reținut în sarcina sa și manifestându-se deranjat de exprimarea în documentul oficial a vreunei poziții apte să-i pericliteze obținerea unei soluții favorabile”, se arată în referatul DNA
Deşi expertul desemnat de instanţă ar fi trebuit sa aibă propriile concluzii, în baza unei întelegeri ar fi fost de acord să participe la expertiza doar cu semnatura.
„Inculpata CERNEA ROXANA a renunțat la prerogativele sale de expert numit și a fost de acord ca inculpata MUȘUROIU ELENA VALENTINA să întocmească expertiza contabilă dispusă, de asemenea manieră încât să servească intereselor judiciare ale inculpaților interesați direct de concluziile expertizei, fără a avea nici un fel de contribuție la conceperea și redactarea raportului”, mai arată DNA.
În realitate, specialistul care întocmea documentul contabil era expertul baronului de Vrancea. Roxana Cernea a motivat lipsa de implicare spunând că nu se pricepea să folosească termenii juridici.
„Dat fiind faptul că interesul judiciar al lui Oprișan Marian a fost acela de a se disculpa uzând de mijloace nelegale, Mușuroiu Elena Valentina, reprezentantă a intereselor sale a conceput expertiza așa încât să acrediteze ideea că infracțiunile reținute în sarcina clientului său nu există și creând premisele exonerării acestuia de răspunderea penală”, mai spus procurorii.
Cel mai probabil la următorul termen instanţa va desemna o altă echipă de specialişti iar procedura va fi reluată. În acest dosar Marian Oprişan a fost trimis în judecată de DNA în anul 2006 însă până în prezent nu s-a dat o sentinţă nici măcar în primă instanţă.