Oamenii magnatului energiei, Bogdan Buzăianu, trimiși în judecată pentru delapidare. Ei sunt acuzați că ar fi scos ilegal peste 12 milioane de euro din Energy Holding, cel mai mare trader din energie, acum 10 ani

Oamenii magnatului energiei, Bogdan Buzăianu, trimiși în judecată pentru delapidare. Ei sunt acuzați că ar fi scos ilegal peste 12 milioane de euro din Energy Holding, cel mai mare trader din energie, acum 10 ani

Parchetul general i-a trimis în judecată pentru delapidare pe Costin Răducu Alexandrescu, fostul administrator al companiei Energy Holding, și pe Lavinia Țicu, fosta directoare economică a firmei, cea care i-ar fi dat geanta cu 3,8 milioane de dolari cash lui Radu Budeanu pentru Elena Udrea – au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului general , ”primul inculpat în calitate de administrator și cea de a doua inculpată în calitate de director economic ai unei societăți comerciale, în perioada 19.08.2009-30.04.2010 au transferat în mod nejustificat, fără contraprestație, suma de 59.480.839 lei către o altă societate comercială, prin semnarea ordinelor de plată care au generat șapte transferuri bancare, prejudiciind prin aceasta societatea pe care o administrau și, implicit, creditorii acesteia”, arată procurorii.

Potrivit parchetului, ANAF și alți creditori, persoane juridice și persoane fizice, s-au constituit părți civile pentru recuperarea prejudiciului. Energy Holding a intrat în insolvență în mai 2017, după ce, în 2011-2012, contractul cu Hidroelectrica a fost reziliat.

Procurorii au solicitat judecătorului de cameră preliminară să pună sub sechestru averea inculpaților până la concurența sumei de 59.480.839 lei, adică peste 12 milioane de euro.

Încă un dosar. Potrivit surselor G4media.ro, la Parchetul general mai există un alt dosar penal care îl vizează chiar pe Bogdan Buzăianu, magnatul care a controlat Energy Holding, acum aflată în insolvență.

Omul de afaceri elvețian de origine română, Bogdan Buzăianu, este investigat pentru 5 infracțiuni, potrivit unor documente consultate de G4media.ro:

* instigare la evaziune fiscală

* instigare la stabilirea cu rea credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor în scopul obținerii fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat

* 2 infracțiuni de instigare la delapidare

* instigarea la spălarea banilor

În acest al doilea dosar, Buzăianu este acuzat că și-ar fi delapidat compania cu aproape 64 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de euro. Ar fi făcut evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane de euro), rambursare ilegală de TVA de 17 de milioane de lei (3,5 milioane de euro) și spălare de bani de peste 6 milioane de euro.

Și compania Energy Holding este urmărită penal pentru evaziune fiscală. Alături de Buzăianu și Energy Holding, mai sunt cercetate firma Libarrom AGRI, controlată de libanezul Said Baaklini, administratorii celor două firme, interpuși ai lui Buzăianu și Baaklini, și foști angajați ai lui Buzăianu, precum Costin Răducu Alexandescu sau soții Ioana și Petre Sotir.

Cine este Bogdan Buzăianu. Este considerat ”cel mai mare băiat deştept” din Energie. În 2008, a renunțat la cetățenia română și a rămas doar cu cea elvețiană. Și-a declarat domiciliul în castelul Greng din Fribourg, Elveția.

În 2004, pe vremea când ministrul Economiei era chiar naşul lui, Dan Ioan Popescu zis DIP, compania controlată de Buzăianu, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard de dolari.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Buzăianu apare efectiv, cu numele lui, în acționariatul Energy Holding, doar în 2003 și 2004. În aprilie 2003, numele companiei a fost schimbat din Holding Aps Romania în Energy Holding. Atunci, acționariatul era următorul: Energy Consult din Elveția, Fribourg, Route du Grand – Pre 26, cu 95 % și Bogdan Buzăianu cu 5 %.

Avocatul Doru Boștină a ieșit atunci din firmă, la fel și omul de afaceri Adrian Chebuțiu (partener de afaceri și de dosare penale cu libanezul Said Baaklini). Chebuțiu a fost revocat din funcția de administrator al firmei în favoarea lui Bogdan Buzăianu. Deja în mai 2005, acțiunile lui Buzăianu erau cedate off-shore-ului, Atell Investments Ltd. din Cipru.

Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme, a acuzat procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, de la Serviciul de combatere de macro-criminalităţii economico-financiare. Numai că în urma anchetei DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, partea de dosar cu Bogdan Buzăianu și politicienii care l-ar fi susținut nu a plecat niciodată către instanţă.

În iulie 2018, DNA a clasat marele dosar ”Hidroelectrica – retehnologizarea Porților de fier” privindu-l pe Bogdan Buzăianu.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale.

În cauză, deși s-a constatat că nu au fost respectate condițiile privitoare la recepția lucrărilor și nu au fost adoptate măsuri pentru îndeplinirea unor condiții contractuale de aplicare a soluțiilor concrete de remediere/eliminare a deficiențelor de proiectare /execuție, cu toate că au fost aduse la cunoștința decidenților, aceste aspecte nu reprezintă încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale).

De asemenea, nu au rezultat indicii că prețurile lucrărilor, acceptate și aprobate de Consiliul de Administrație, ar fi fost supraevaluate”, și-a motivat DNA decizia de a închide marele dosar Hidroelectrica.

Buzăianu ar fi denunțat-o pe Elena Udrea la DNA şi a scăpat de dosarul de dare de mită

În 2017, procurorii DNA au acuzat faptul că Elena Udrea, favorita președintelui Traian Băsescu – care se ”lupta” cu ”băieții deștepți din energie” – i-ar fi cerut 5 milioane de euro lui Bogdan Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica, prietena de shopping a Elenei Udrea, la Paris.

Buzăianu ar fi scăpat de dosarul de dare de mită după ce ar fi denunţat-o pe blonda fostului președinte şi ar fi beneficiat de clauza de nepedepsire întrucât a denunţat fapta „înainte să afle organul de urmărire penală”.

În vara anului trecut, omul de afaceri Radu Budeanu, care controlează publicațiile Gândul și Cancan, a recunoscut că a intermediat șpaga dată de Buzăianu Elenei Udrea. Budeanu a căzut la înțelegere cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani.

Geanta cu 3,8 milioane de dolari cash ar fi fost dată de Lavinia Țicu lui Budeanu care, mai departe, i-ar fi dat-o Anei Maria Topoliceanu pentru Elena Udrea.

Lavinia Țicu (contabila lui Buzăianu – n.r.) mi-a dat o geantă. Am deschis geanta și am văzut că în interior se aflau bani, care erau așezați și legați în folie de plastic cu scotch. Pot spune că deasupra se vedeau euro. Nu am numărat banii și nici nu am discutat cu Lavinia Țicu despre cuantumul sumei care se afla în geantă. Precizez că era o geantă de voiaj de circa 1,2 metri pe 80 centimetri”, a mărturisit Budeanu.

M-am trezit la partid cu o geantă cu bani de la Radu Budeanu. Sincer nu-mi amintesc la acest moment dacă mi-a predat el geanta cu bani sau a trimis-o prin altcineva. Acest moment s-a petrecut la începutul anului 2012. Nu am numărat o valiză de bani. Știu că în geantă se afla un bilețel, deasupra banilor, pe care erau menționate sumele în dolari, euro și lei. În total era vorba de 3.800.000 de dolari. Sumele în euro și în lei erau mai mici, echivalentul a câtorva sute de mii de dolari”, a declarat și Ana Maria Topoliceanu. Vezi detalii aici .

De precizat, în context că, potrivit paginademedia.ro, în 2008, Energy Holding, compania controlată de Buzăianu, a preluat temporar controlul tabloidului Cancan, fondat de Budeanu, de la un off-shore cipriot, Bytheria Holdings Limited. De altfel, Budeanu a susținut în acordul de recunoaștere a vinovăției că era dependent la acea dată de Buzăianu.

Context. Dosarul Hidroelectrica în care Elena Udrea este judecată pentru luare de mită este pe rolul Curții de Apel București și are termen pe 15 februarie 2021 .

Potrivit DNA, în 2011, Elena Udrea, favorita fostului președinte al României, Traian Băsescu, ar fi primit de la magnatul Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, o mită de 3,8 milioane de dolari și creanța de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu, patronul EVZ și Capital.

Practic, susțin procurorii, preluând creanța lui Buzăianu, Elena Udrea ar fi devenit patronul de facto al EVZ. Buzăianu i-ar fi dat această mită Elenei Udrea pentru ca aceasta să intervină la conducerea Ministerului Economiei și Hidroelectrica pentru derularea, în continuare, a contractelor de furnizare energie hidro (ieftină, în raport cu alte forme de energie) dintre Hidroelectrica și firmele controlate de el, Energy Holding, fiind cea mai renumită.

Recunoașterea de către Radu Budeanu a intermedierii mitei date de Buzăianu Elenei Udrea îl plasează de facto în situația de martor al acuzării în procesul penal intentat de DNA Elenei Udrea. În plus, Budeanu nu are cum să nu respecte înțelegerea cu procurorii întrucât ar putea fi acuzat de favorizarea făptuitorului, în termenul de încercare, ceea ce automat i-ar anula suspendarea executării pedepsei. Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Budeanu cu procurorul DNA Cosmin Iordache a fost aprobat de judecători.

Elena Udrea a comentat pe Facebook înțelegerea dintre Budeanu și procurori.

Nu îl condamn pe Radu Budeanu pentru că a ales să spună ce vor procurorii în schimbul unei libertăți aproape sigure, pentru că știu că are copii mici și probabil de aici se trage slăbiciunea lui. Deși, mai ales fiind bărbat, poate era mai onorabil să-ți obțină libertatea luptându-se în instanță cu procurorii și spunând adevărul.

Totuși, oare ce le vor spune Budeanu sau Topoliceanu (Ana Maria Topoliceanu, un alt denunțător al Elenei Udrea – n.r.) copiilor lor când vpr crește mari, despre onoare, demnitate, cinste, prietenie?

Cum le vor explica ce au făcut ei în anii aceștia? Grea povară vor duce pe umeri…”, a comentat Elena Udrea.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...