Nu vă băgați usturoi în nas!/Șase credințe populare despre răceală

Nu vă băgați usturoi în nas!/Șase credințe populare despre răceală

În țările cu populație și autorități care au știut să stăvilească cu succes valul al patrulea al pandemiei și viața socială revine treptat, sunt așteptate să revină și răcelile. Un clip devenit viral pe TikTok laudă tratamentul cu usturoi în nas, încă unul în lunga listă a remediilor populare. The Conversation a invitat experți să o comenteze.

1. Poți răci din cauza frigului?

Răcelile sunt mai frecvente iarna. Ca și alte infecții ale traseului respirator superior, sunt provocate de obicei de un virus. S-ar putea să fie puțin adevăr în ideea că frigul poate provoca răceala, deoarece schimbările de temperatură modifică mucoasa nazală și a gâtului, ceea ce poate ușura infectarea celulelor de către virus. Dar principalul motiv pentru care răcim mai mult iarna este că petrecem mai mult timp înăuntru, mai aproape de alții – mediul perfect pentru transmiterea virusurilor.

2. Ajută la ceva usturoiul băgat în nas?

TikTok propune pentru decongestionare niște căței de usturoi vârâți în nări. Ceva introdus în nas va bloca circulația mucusului, iar când este scos aceasta va reveni și mucusul va pica sau chiar va curge din nas. Mucusul nu ajută doar la capturarea și înepărtarea patogenilor, inclusiv virusuri, dar conține și anticorpi care pot pot reduce răspândirea virusurilor și infectarea. Așa că nu e o idee bună. Mai ales că usturoiul conține o serie de compuși care pot irita nasul.

3. Remediile pe bază de plante pot preveni răcelile?

Diferite remedii din plante pretind că fie previn, fie accelerează recuperarea după o răceală. Oamenii menționează mai des echinacea, o familie de plante care cresc în America de Nord. Unele studii au sugerat un mic efect preventiv, dar nu și o reducere semnificativă în nivelurile bolii. Și turmericul este lăudat ca doctorie preventivă, dar nu există dovezi nici pentru eficacitatea lui.

4. Vitamina C ajută la ceva?

Linus Pauling, om de știință laureat al premiului Nobel, a sugerat că doze mari de vitamina C pot fi un tratament eficace în multe infecții virale. Dar o evaluare publicată de Cochrane , un sistem foarte respectat în care cercetătorii verifică rezultatele, spune că vitamina C nu previne răcelile, dar poate reduce durata lor la unii oameni. Suplimente în jur de 200 mg/zi sunt considerate de risc scăzut, iar unii sugerează că ar fi o strategie rezonabilă de scurtare a unei răceli.

5. Vitamina D previne răcelile?

De la vitamina soarelui asociată cu sănătatea oaselor, vitamina D a început să fie legată de reducerea riscurilor la aproape orice, de la boli de inimă și diabet până la virusuri. Lupta cu gripa și mai recent cu Covid-19 este și ea inclusă în interesul pentru vitamina D.
Experimente de laborator arată că vitamina D este importantă pentru imunitate și astfel este strict necesară în lupta cu virusurile. O problemă pot avea cei care au niveluri insuficiente de vitamina D. Soarele ne ajută s-o producem singuri – dar mai puțin în timpul iernii. Așa că este probabil ca luând peste iarnă suplimentele de vitamină D recomandate de specialiști să fie suficient și să ajute în prevenirea răcelilor.

6. Dar supa de pui?

Supa de pasăre a fost folosită din timpuri străvechi la tratarea răcelilor și poate avea unele merite, ca și mierea, în reducerea simptomelor. Dar nu este probabil să aibă și un impact major în eliminarea infecției. Apa din supă va ajuta la hidratare, care este adesea o problemă atunci când suntem răciți. Ca majoritatea băuturilor fierbinți, poate decongestiona sinusurile dureroase. Există studii privind efectul asupra celulelor sistemului imunitar, dar rezultatele sunt departe de a fi convingătoare.

Din nefericre, nu există tratamente miraculoase pentru răceala obișnuită. Unele sugestii pot să fie de folos și în general nu fac rău, așa că luați suficiente vitamine C și D. Dar altele chiar nu trebuie încercate și pot fi riscante, cum este băgatul usturoiului în nas. Cel mai bun lucru este să stați cât mai mult în repaus și să beți suficiente lichide pentru a fi hidratați.

Și pentru a evita dușmănoasa gripă, mult mai periculoasă decât orice răceală, citiți și faceți ce spune acest excelent articol:


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!