Noi cazuri de corupţie la Primăria Capitalei

Noi cazuri de corupţie la Primăria Capitalei

UPDATE Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, care este vizat de anchetatori într-un dosar privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept „rare”, a declarat că „totul s-a făcut în mod legal”.

„Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti”, a declarat Florinel Rotaru pentru Mediafax, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu „preţurile supraevaluate”.

UPDATE Anca Cristina Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că rolul său în ancheta privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept „rare” este de a colabora cu instituţiile statului care „cercetează cauze ce privesc banii publici”.

Poliția desfășura, marți dimineața, 18 percheziții domiciliare în municipiul București, precum și pe raza a patru județe. Peste 130 de polițiști participă la acțiune. Perchezițiile ar viza contracte încheiate fraudulos de Primăria Capitalei, mai precis de Direcția pentru Cultură, în dosar fiind invocat numele Bibliotecii Metropolitane. Acuzațiile se referă la abuz în serviciu, iar prejudiciul depășește 5 milioane de lei. 19 persoane urmează să fie audiate.
 Ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R. desfăşoară, la data de 16 septembrie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, o operaţiune care vizează 16 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii, se spune într-un comunicat al Poliției.

Ar fi vorba, potrivit unor surse judiciare, achiziții și contracte acordate în mod fraudulos, încălcându-se legea conflictului de interese, în special în legătură cu Biblioteca Metropolitană a Capitalei, instituție aflată în subordinea Primăriei Generale. Contractele au fost încheiate în 2008 de o fostă directoare și vizau servicii de consultanță pentru drepturi de autor.

Polițiștii efectuează 18 percheziţii la domiciliile și reşedinţele persoanelor bănuite situate pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, precum şi la sediul unei instituţii.

Au fost emise şi vor fi puse în aplicare 19 mandate de aducere pe numele bănuiților şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională.

La acțiune participă peste 130 de polițiști specializați în investigarea fraudelor din cadrul I.G.P.R. și D.G.P.M.B., precum și luptători S.I.A.S.-I.G.P.R..

În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I..

În fapt, persoanele bănuite ar fi încheiat contracte de achiziții publice frauduloase, respectiv ar fi achiziționat bunuri la prețuri vădit mai mari față de valoarea de piață sau a căror necesitate nu a putut fi dovedită.

Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte 5.000.000 lei. În cauză s-a dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra a 12 imobile evaluate la suma totală de 508.746 euro. Totodată, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri evaluate la suma de 5.485.000 lei. 


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...