New York Times: Strategiile Chinei și Rusiei de a prelua puterea globală prin haosul creat de coronavirus

New York Times: Strategiile Chinei și Rusiei de a prelua puterea globală prin haosul creat de coronavirus

SARS CoV2 este sau nu este produs în laborator, este sau nu este o armă biologică, însă evident pentru serviciile secrete este faptul că Rusia și China profită din plin de pandemie, potrivit The New York Times.

 Pentru a-și urmări interesele de a prelua puterea la nivel global, China și Rusia recurg la acțiuni brutale și imorale, răspândind panica și neîncrederea în autorități, care n-ar fi eficiente în lupta contra coronavirusului, în timp ce pozează în singurele țări ce pot opri flagelul.

Mesaje alarmante au apărut la mijlocul lunii martie pe ecranele telefoanelor mobile și pe fluxurile de socializare în SUA, răspândind panica. Acestea erau trimise de agenți chinezi, după o „rețetă” rusească.

„Răspândiți mesajul: Administrația Trump este pe punctul de a bloca întreaga țară. Vor anunța acest lucru de îndată ce vor avea trupe în stradă pentru a preveni jafurilor și revoltele”, avertiza unul dintre mesaje, potrivit Departamentului Securității Interne din SUA.

Mesajele s-au răspândit rapid pe parcursul a 48 de ore, astfel încât Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe a anunțat că acestea sunt false.

Aagențiile de informații din Statele Unite au urmărit și au constatat că agenți chinezi au ajutat la răspândirea mesajele pe platforme și pe telefoanele mobile, o tactică de mare anvergură, nemaintâlnită până în acel moment.

Această acțiune ostilă a determinat agențiile de securitate să analizeze noile moduri în care China, Rusia și alte țări folosesc o serie de platforme pentru a răspândi dezinformarea în timpul pandemiei.

Originea mesajelor rămâne neclară. Oficialii americani au refuzat să dezvăluie pentru NYT informațiile care leagă agenții chinezi de răspândirea dezinformării, invocând necesitatea de a-și proteja sursele și metodele pentru monitorizarea activităților Beijingului.

Oficialii intervievați, din șase agenții diferite, au declarat că operatorii au adoptat unele dintre tehnicile stăpânite de trolii ruși, cum ar fi crearea de conturi false de socializare pentru a răspândi cât mai multe mesaje în listele de prieteni, care la rândul lor, involuntar, le-au transmis mai departe.

Potrivit experților în securitate, agenții chinezi foloseasc texte și aplicații de mesagerie criptate, inclusiv WhatsApp, ca parte a campaniilor lor, ceea ce face mai dificilă identificarea acestora, comparativ cu cele răspândite pe platformele de socializare, chiar dacă sub conturi false.

Ofițeri americani de informații cercetează dacă spionii din misiunile diplomatice ale Chinei în Statele Unite au ajutat la răspândirea mesajelor false. Nu ar fi prima dată când angajați ai Ambasadei chineze recurg la acțiuni ostile. În septembrie 2019, Departamentul de Stat a expulzat în secret doi angajați ai Ambasadei Chinei la Washington, suspectați de spionaj.

Printre campaniile pornite în pandemie este și povestea virusului obținut în laborator de către SUA, care a avut o largă răspândire prin mediile chineze, rusești și iraniene, stârnind acuzații la nivel înalt între oficiali americani și chinezi.

Serviciile secrete americane au arătat că agenții chinezi folosesc strategia Rusiei de a lărgi diviziunile politice din Statele Unite și nu numai, amplificând dezacordurile dintre partidele aflate la guvernare. Unii operatori chinezi chiar au promovat dezinformarea întâi pe site-uri aliniate Rusiei.

Firme private de securitate cibernetică au descoperit roboți de socializare care au contribuit la promovarea mesajelor false.

Totodată, s-a observat că dezinformarea destinată europenilor a avut succes mai ales în țările conduse de politicieni pro-China, care au ridicat în slăvi ajutorul acordat de China în această pandemie, și au negat că Beijingul nu a informat, nici la timp, nici corect, OMS în privința riscului coronavirusului.

Statele Unite și China sunt angajate într-un război de informații titanic în privința pandemiei, ceea ce adăugă o nouă dimensiune rivalității globale.

Guvernul chinez este cel care răspândește dezinformarea și teoriile conspirației anti-americane legate de pandemie, prin oficialii săi. De exemplu, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a scris pe Twitter că armata americană ar fi putut duce virusul în orașul chinez Wuhan, mesajul a fost preluat de conturile oficiale de Twitter ale ambasadelor și consulatelor chineze.

Rețeaua de televiziune de stat din China a difuzat un videoclip destinat țărilor arabe prin care se lansează acuzația, bazată pe „unele fapte noi”, că pandemia provine de la americani, aducând-o în Wuhan cu ocazia unei competiții sportive militare ce a avut loc în octombrie. Rețeaua are o audiență de milioane de spectatori, iar videoclipul a avut peste 365.000 de vizualizări pe YouTube.

Lea Gabrielle, coordonatorul Centrului Global de Angajament din Departamentul de Stat al SUA a arătat că ceea ce se întâmplă acum este activarea de către Partidul Comunist Chinez a aparatului său global de mesagerie, care include mass-media de stat, precum și diplomați chinezi, pentru a elimina versiunile ce incriminează China, orientându-le în altă direcție.

„Pe măsură ce Beijingul și Moscova se deplasează pentru a modela mediul informațional global atât independent, cât și în comun printr-o gamă largă de instrumente digitale, au creat mai multe canale și forumuri diplomatice prin care pot schimba cele mai bune practici”, a declarat Kristine Lee, de la Centrul pentru o Nouă Securitate, care cercetează dezinformarea din China și Rusia.

„Aș anticipa, așa cum am văzut în ultimele luni, că ajutorul reciproc în folosirea acestor instrumente va migra către capabilități din ce în ce mai de vârf, care vor fi dificil de detectat, dar care vor oferi un profit maxim în erodarea influenței americane și a instituțiilor democratice la nivel global”, a adăugat ea.

Joi, agenția TASS publica un articol sub bizarul titlu „Rusia este gata să conducă eforturile globale de asistență medicală pe fondul pandemiei”, de parcă i se făcuse vreo propunere în acest sens

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov, era citat declarând că „pandemia deschide o fereastră de oportunitate” pentru politica externă rusă.

„În special, având o viziune globală și o poziție geostrategică unică, Rusia poate oferi o agendă pozitivă adresată tuturor. Ar putea fi avangarda efortului comun în domeniul sănătății”, a subliniat Riabkov.

„Menținem în mod natural relații echilibrate cu toate centrele și puterile din diferite regiuni ale lumii. Suntem interesați de îmbunătățirea securității și stabilității globale", a precizat acesta.

Sigur, la „oferta” Rusiei a răspuns imediat Beijing, lăudând Moscova pentru poziția cu privire la originea coronavirusului.

„Rusia a luat o poziție obiectivă, corectă, științifică și rațională asupra originii virusului. Prețuim acest lucru. Orice încercări de politizare a acestei probleme sau de schimbare a responsabilității sunt inacceptabile”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”