MIT a pus la punct un model matematic care permite să vă calculați singuri riscul contractării SARSCoV2 în spații închise

MIT a pus la punct un model matematic care permite să vă calculați singuri riscul contractării SARSCoV2 în spații închise

MIT ( Massachusetts Institute of Technology) propune un model cu ajutorul căruia puteți să calculați singuri riscul contractării virusului în spații închise.

A venit iarna, oamenii își mută activiatea în spații închise. „Păstrați doi metri distanță” este linia directoare adoptată de multe companii pentru salariații lor care nu pot lucra de acasă în timpul pandemiei COVID-19. Este o măsură decisivă, pe lângă purtarea măștii?

Anchetele epidemiologice au evidențiat că cei care lucrează în spații închise pot dezvolta focare de grup dacă doar o persoană este infectată, deși s-au păstrat regulile de protejare.

John Bush, profesor de matematică aplicată la MIT, numește o astfel de regulă, distanțarea de doi metri, „periculoasă” și „prea simplistă”.

Pentru că atunci când ești într-o încăpere, picăturile microscopice de coronavirus sunt prinse într-un spațiu restrâns și stând la doi metri distanță de cineva nu împiedică virusul SARS-CoV-2 să plutească în aerul camerei de unde poți să-l inspiri.

Și atunci rămân întrebările la care nu se poate răspunde cu simplu „da” sau „nu”: Este cineva în siguranță în interior în perioada COVID-19? Putem merge la un magazin alimentar? Ne putem întâlni cu rudele sau cu prietenii? Păstrând distanța ne protejăm sigur?

Bush și colegul său de la MIT Martin Z. Bazant au răspuns acestor întrebări cu un model matematic complex, care simulează dinamica fluidelor, a picăturilor respiratorii încărcate de virus în orice spațiu, de la o bucătărie confortabilă la o sală de concerte gigantică.

Și pentru că ecuația este mult prea complicată pentru ca majoritatea oamenilor să o înțeleagă, ei și-au transformat descoperirile într-un instrument online gratuit.

Accesați acest  site web  și puteți crea propriul scenariu personalizat pentru a judeca riscurile COVID-19 pentru dvs.

Instrumentul presupune că o persoană dintr-o cameră cu dvs. are COVID-19.

Apoi, vă oferă opțiuni de calcul pentru a modifica variabilele modelului ca să se încadreze realității personalizate.

Aceste variabile includ detalii despre clădire: Care este suprafața pătrată? Care este înălțimea tavanului? Ce sistem sistem HVAC are- un sistem simplu, standard pentru uz casnic sau are un filtru HEPA de lux? Care este umiditatea? Este deschisă o fereastră?

Variabilele includ tot felul de detalii despre comportamentul uman: Câți alți oameni sunt cu tine? Poartă măști? Bumbac sau chirurgicale? Poartă măști corect sau le trag puțin pe față? Șoptesc sau cântă?

Introducând datele care vă caracterizează spațiul și dinamica acestuia, puteți afla cât de mare este riscul de a contracta noul coronavirus.



populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…