Iohannis anunță un ajutor suplimentar al UE pentru Moldova: Este foarte important și pentru noi și toată Europa
Klaus Iohannis a anunțat că Republica Moldova va primi, prin implicarea României, un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene. Președintele susține că este inadmisibil ca Moldova să cadă pradă unor dezinformări din partea Rusiei.
„Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit - colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult - am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei", a declarat Iohannis , înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, potrivit Digi24.
Războiul din Ucraina
Președintele Klaus Iohannis a subliniat înainte de intrarea la Consiliul European că pacea nu poate fi negociată „peste capul ucrainenilor”. „Conditiile in care se poate negocia pacea vor fi gasite de cei implicati”, a mai atras atenția președintele României.
„Noi sprijinim Ucraina că așa e corect nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internă'ionale, a tacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Pe de altă parte, orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de el stresul e mai mare, e de înțeles de ce românii își dorec pacea”, a spus președintele Klaus Iohannis înainte de intrarea la reuniunea Consiliului European de primăvară.
Totodată, șeful statului a subliniat că „pacea nu poate fi obținută cu orice fel de cedare”.
Iohannis, la Consiliul European
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea Consiliului European va debuta cu un dejun de lucru cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în cadrul căruia vor fi abordate situaţia din Ucraina, în special securitatea alimentară şi procesul de reconstrucţie, schimbările climatice şi demersurile în vederea îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
În cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor discuta despre situaţia din Ucraina, cu accent pe menţinerea sprijinului pe toate palierele, inclusiv în domeniul militar în contextul deciziei recente de facilitare a furnizării de muniţie.
Pe agenda discuțiilor sunt și progresele făcute privind situației migrației și proiectul pilot privind gestionarea migranților pentru care și-a dat acordul România.
Sursa: adevarul.ro