„În Rusia va începe războiul civil”
Firmele de mercenari și alte bande armate au început deja să înlocuiască statul din Rusia, iar acesta e un drum care duce spre războiul civil, scrie profesorul Konstantin Sonin, de la Universitatea Chicago, într-un text publicat de Novaia Gazeta.Europa .
<< Războiul cu Ucraina nu numai că ia viețile a mii de oameni, arde resurse materiale uriașe, distruge legăturile dintre Rusia și lume și distruge valorile morale ale rușilor. Dar modul în care Putin și guvernul său duc acest război pune – și a pus deja – temelia unui viitor război civil. Că va începe peste un an sau doi – nu asta e atât de important. Important e că devine din ce în ce mai inevitabil, cu fiecare zi.
Dar mai întâi: este posibil un război civil în Rusia? Este imposibil dacă vă imaginați ceva asemănător cu războiul civil din 1918-1922, când Imperiul Rus s-a destrămat în zeci de entități statale sau cvasitatale. Acum, Rusia este extrem de unită în termeni etnici și lingvistici. Colectiv, minoritățile reprezintă un mic procent din populație. Doar Republica Cecenă are șansa unei existențe independente. Dar nici măcar secesiunea Ceceniei – sau războiul pentru o astfel de secesiune – nu va fi un război civil în adevăratul sens al cuvântului. Pur și simplu pentru că toată Cecenia reprezintă 1% din populația Rusiei.
Da, în Rusia modernă un război civil „regiune contra regiune” este practic imposibil. Cu toate acestea, un alt tip de război civil este posibil – unul precum cel din anii 1990, de la Krasnoiarsk și Ekaterinburg, Kemerovo și Nefteiugansk. Între diverse tipuri de bande și structuri de aplicare a legii, private și de stat. Pentru accesul la fluxurile financiare ale activelor industriale și de resurse. Numai că de această dată, spre deosebire de anii 1990, la război vor participa mult mai mulți oameni cu experiență militară. Și vor fi mult mai bine înarmați.
Cu toate acestea, creșterea bruscă a numărului de oameni cu experiență militară și a numărului de arme în rândul cetățenilor nu este singurul factor care impulsionează războiul. Încă și mai importantă este disoluția instituțiilor statului, care se observă deja: apariția armatelor private ieșite din sfera Ministerului Apărării, participarea FSB, poliției și instanțelor la represiuni politice, inclusiv ilegale chiar și după legile ruse actuale, crearea de formațiuni armate subordonate formal și cu adevărat autorităților regionale etc.
Toate acestea se vor suprapune pe proliferarea promisiunilor neonorate – atât materiale, cât și „morale”. Bărbați înarmați vor încerca să preia biroul Gazprom, nu doar pentru că au arme și experiență, ci și pentru că nu vor primi pensii anticipate, indemnizații de invaliditate sau chiar doar respect și onoare. Criza economică, care a înlocuit un deceniu de stagnare, abia începe, dar, bineînțeles, la un moment dat, plata pensiilor și ajutoarelor generoase pentru foștii militari va trebui oprită. Și e periculos să nu plătești oameni înarmați.
Se aud deja primele focuri, până acum verbale, ale acestui război. Săptămâna trecută, multe entități mass-media au citat răspunsurile lui Evgheni Prigojin, fondatorul și șeful PMC Wagner, care desfășoară acum operațiuni militare în Donbas. Întrebarea, pusă de un producător al companiei de stat RT, fusese: „După părerea dumneavoastră, care este motivul pentru care cei mai bogați oameni din țară ignoră situația militară și uneori ajută tabăra cealaltă?” Răspunsul lui Prigojin: „Motivul este impunitatea. Trebuie incluse pârghiile și mecanismele pentru distrugerea totală a acestor oameni, ca oameni de afaceri. Este nevoie urgentă de represiuni staliniste”. (Prigojin însuși dă deja un exemplu: recent, un canal Telegram afiliat Wagner PMC a publicat un videoclip cu execuția brutală a prizonierului Evgheni Nujin cu un baros – n.ed.)
Cei mai bogați oameni ai Rusiei nu sunt doar niște oligarhi rămași din anii 1990, ci și apropiați ai lui Putin, conducerea celor mai mari corporații de stat – Gazprom, Rosneft, Rostec, Sberbank. Desigur, până acum cuvintele lui Prigojin sunt doar cuvinte. Dar când războiul se va termina și banii de la buget, care finanțează operațiunile militare, se vor epuiza, Wagner și alte PMC-uri vor fi un concurent firesc pentru controlul fluxurilor financiare.
Să ne gândim acum care ar trebui să fie răspunsul statului la pretențiile foștilor militari, de control asupra fluxurilor sau activelor financiare și industriale? Un bărbat cu o armă în mâini, luând proprietatea altcuiva – privată sau publică – este un criminal. Oamenii legii ar trebui să se ocupe de asta.
Dar aceasta este o altă consecință a războiului – nu vor exista agenții de aplicare a legii capabile să facă față alianțelor dintre militarii și privații resentimentari. Garda Națională este parțial învinsă, parțial demoralizată. Reputația FSB a fost subminată atât în ochii elitei, cât și în ochii cetățenilor – este mai rea decât era reputația KGB-ului sovietic în 1991. Și chiar mai rău: niciun serviciu special nu se poate baza pe forță pe o prioadă lungă – atunci când nu există bani pentru salarii mari, va înceta să funcționeze, așa cum a încetat să mai funcționeze în anii 1980. La fel ca în anii 1990, poliția, Garda Națională și ofițerii de informații vor deveni pur și simplu participanți la redistribuirea proprietății, împreună cu armata și sfera criminalitățății.
Cele trei componente ale unui viitor război civil sunt promisiunile neîndeplinite, armatele private și prăbușirea agențiilor de aplicare a legii. Și toate trei au fost deja pregătite de Putin. >>