Trei jurnaliști de la cel mai mare ziar cotidian din Finlanda, Helsingin Sanomat, au fost puși sub acuzare de către procurorul general adjunct al țării din cauza publicării unui reportaj despre o unitate a serviciilor de informații, cauzând indignare în țara nordică, relatează Euractiv .
Procurorul afirmă că deși jurnaliștii nu au obținut informațiile pe căi ilegale, reportajul publicat în decembrie 2019 a compromis securitatea statului.
Dacă vor fi găsiți vinovați, jurnaliștii ar putea primi o condamnare de la patru luni la până la patru ani de închisoare.
Doi dintre editorii ziarului care au fost anchetați nu au fost puși sub acuzare. O investigație separată a fost demarată pentru a descoperi sursa care le-a oferit informații.
Cazul a cauzat indignare în presa finlandeză și în rândul experților în drept.
Kaius Niemi, redactorul-șef al ziarului, a declarat că acuzațiile reprezintă „un șoc” și că acestea pun în pericol presa liberă.
Jurnaliștii de la Helsingin Sanomat au justificat publicarea materialului prin faptul că informațiile erau de interes public, dat fiind faptul că legile legate de serviciile de informații erau în curs de revizuire la momentul respectiv.
Potrivit experților în drept, cazul este interpretabil și ar putea fi contrar principiilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Uniunea jurnaliștilor din Finlanda a condamnat acțiunea autorităților, afirmând că într-o democrație occidentală jurnaliștii nu pot fi acuzați pentru munca lor.
Institutul Internațional de Presă (IPI), care cataloghează Finlanda drept un „paradis al presei libere”, a cerut la rândul său parchetului să „renunțe rapid la acuzațiile aduse jurnaliștilor inculpați în acest caz, și să ofere asigurări privind faptul că protejarea libertății presei rămâne o prioritate în Finlanda”.