Huțucă (PNL): Liberalii nu susțin creșterea taxelor pentru companii și nici impozitul progresiv pentru angajați
Președintele Comisiei de buget din Camera Deputaților susține că PNL nu e acord taxarea mai aspră a companiilor, o impozitare pe cifra de afaceri și impunerea impozitului progresiv pentru angajați, toate măsuri de stânga.
Bogdan Huțucă, lider PNL Constanța și șef al Comisiei de buget din Cameră FOTO Arhivă B.Huțucă
„Intenția socialiștilor de a crește fiscalitatea prin impunerea unei taxe pe cifra de afaceri și dorința lor de a implementa impozitul progresiv reprezintă o dublă lovitură pentru mediul de afaceri românesc și pentru clasa de mijloc. O astfel de măsură ar avea efecte negative imediate dar mai ales pe termen mediu și lung”, atenționează Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget, într-un comunicat transmis „Adevărul”.
Liderul liberal arată că România are nevoie de investiții importante în economie și că acest impozit va inhiba investițiile, cercetarea și dezvoltarea. „Creșterea impozitării pentru marile companii ar fi o decizie neloială din partea statului român pentru că astfel ar pedepsi companiile care asigură o mare parte din locurile de muncă din România dar și o mare parte din veniturile de la bugetul de stat. Acest impozit nu se justifică și nu are nicio coerență economică, pentru că ar obliga o parte dintre aceste companii să-și comprime activitățile, să-și restrângă programele de investiții și chiar să blocheze angajările. Măsura este una incoerentă deoarece stabilește același impozit pentru toate companiile, fără a ține cont de marja lor de profit”, mai punctează președintele PNL Constanța.
Fără măsuri negative pentru români
„Socialiștii trebuie să înțeleagă că statul român are instituții, prevederi legale și în general toate instrumentele necesare pentru a verifica care este profitul real al fiecărei companii care activează pe piața românească. De aceea, trebuie să continuăm să investim în oameni profesioniști și în digitalizare în loc să luăm măsuri care afectează negativ atât economia României cât și milioane de români care lucrează sau care depind de un loc de muncă la aceste companii. Ce uită să mai spună socialiștii este că o mare parte dintre aceste companii ce urmează a fi pedepsite pentru că fac performanță sunt companii românești. Perspectiva liberală este aceea că statul, prin politici fiscale prietenoase și previzibile, trebuie să încurajeze atât companiile românești cât și cele străine să investească în economia României”, arată Huțucă.
Bogdan Huțucă arată că nici impozitul progresiv nu este de dorit, deoarece îi pedepsește exact pe care fac performanță. „În ultimele trei decenii, în România s-a format o clasă de mijloc formată din oameni care au investit în educația, în pregătirea și în cariera lor. Acești oameni susțin într-o măsură uriașă bugetul de stat, prin taxele și impozitele pe care le plătesc. A diferenția taxarea muncii în funcție de performanță, a-i penaliza pe cei care câștigă mai mult, înseamnă de fapt a penaliza performanța. Or, rolul statului este acela de a încuraja performanța, de a-ai încuraja pe oameni să muncească mai mult și mai bine, de a-i încuraja să-și dezvolte o carieră profesională care să le asigure un nivel de trai cât mai ridicat. Nicio națiune nu s-a dezvoltat penalizându-i pe cei care fac performanță, așa cum vor socialiștii”, arată liberralul.
Să fie scăzută taxarea muncii
Huțucă spune că taxarea muncii trebuie scăzută pentru toți românii. „Taxarea muncii în România este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Soluția liberală este aceea de a scădea nivelul taxelor pentru toți angajații români, indiferent de munca pe care o prestează și indiferent de veniturile pe care le au. Guvernul liberal a susținut prin diferite programe, așa cum este Sprijin pentru România, persoanele vulnerabile care aveau cu adevărat nevoie de ajutor. Cea mai mare parte din banii utilizați au provenit din taxele și impozitele marilor companii și ale milioanelor de români care compun clasa de mijloc. De aceea, considerăm că este inacceptabil ca ei să fie pedepsiți acum. Soluția este să atragem mari companii care să investească în România și nu să-i alungăm, soluția este să creștem și să consolidăm clasa de mijloc și nu să o penalizăm”, mai spune Huțucă.