Dragnea pierde un aliat important. Benjamin Netanyahu, la final. Efecte politice în România
Cel mai influent aliat al lui Liviu Dragnea este acuzat de coruptie. Prim-ministrul israelian va fi obligat sa demisioneze, anunta Haaertz, un important cotidian din Israel, citat de Ziare.com . Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud, formatiune de centru-dreapta, a fost acuzat ca a luat mita de la mai multi oameni de afaceri. Anchetatorii politiei i-au cerut procurorului sa formuleze acuzatiile impotriva actualului prim-ministru cercetat in doua dosare de coruptie.
Intr-o interventie televizata, premierul israelian a negat acuzatiile si a spus ca nu-si va da demisia.
"Am obligatia de a continua sa conduc Israelul intr-un mod in care sa-i garantez un viitor sigur. Voi stiti ca tot ce am facut a fost pentru binele tarii", a declarat Netanyahu in interventia care a durat 12 minute, citat de New York Times.
O veste proasta pentru social democrati
Conform unei analize realizate de cotidianul Haaretz , actualul premier are putine sanse sa ramana in functie in urma cererii facute de politie in cele doua cazuri de coruptie in care Benjamin Netanyahu e acuzat ca a primit cadouri scumpe de la oameni de afaceri in valoare de 300.000 de dolari, cum se arata intr-unul din dosare.
In al doilea dosar, premierul e acuzat de trafic de influenta pentru ca a conspirat impreuna cu proprietarul unui trust de presa pentru a bloca distributia cotidianului rival in schimbul publicitatii pozitive de care s-ar fi bucurat Netanyahu din partea trustului de presa ajutat.
O asteptata demisie a lui Netanyahu reprezinta o veste proasta pentru Liviu Dragnea. Liderul PSD a reusit in ultimii ani, din postura de presedinte al Camerei Deputatilor, sa dezvolte o relatie personala cu premierul israelian. Izolat la nivel european din cauza condamnarii penale pentru coruptie, Liviu Dragnea, ajutat de consilierii sai evrei, s-a concentrat pe relatia cu Israelul si cu premierul acestei tari.
"Am discutat cu domnul Netanyahu despre oportunitatile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, dar si in alte sectoare ale economiei romanesti", a declarat Liviu Dragnea, la intoarcerea din vizita oficiala la Tel Aviv care a avut loc in iulie anul trecut.
Intre timp, Fondul Suveran de Dezvoltare, o constructie economica ce a fost criticata de mai multi experti, care ar fi urmat sa cuprinda companiile publice profitabile din Romania, a fost tras pe linie moarta din cauza crizelor politice succesive din interiorul partidului de guvernamant.
Inamicul Soros si statul paralel
Liviu Dragnea a fost in vizite repetate in Israel, mai mult sau mai putin oficiale, folosind relatia cu acest stat ca o oportunitate de a scapa din izolarea diplomatica impusa de Uniunea Europeana.
Mai mult de atat, Safi Shaked, unul dintre consultantii politici ai liderului PSD, a lucrat pentru mai multe campanii electorale ale lui Benjamin Netanyahu. Pe aceasta cale s-a realizat apropierea dintre cei doi lideri politici.
Toata strategia de campanie a PSD si planul de comunicare al lui Liviu Dragnea sunt realizate in colaborare cu consultantii israelieni. Impunerea conceptului "inamicul Soros" pleaca din aceasta strategie, miliardarul maghiar de origine evreiasca fiind dusmanul comun al populistilor reprezentati la nivel global de Trump, Putin si Netanyahu. Toti trei se razboiesc cu George Soros pentru ca acesta din urma isi investeste intreaga avere in lupta cu sistemele politice autocrate.
Propaganda anti-Soros a ajuns in Romania pe relatia dintre Liviu Dragnea si consultantii israelieni. Conceptul de "stat paralel" este o alta inventie realizata in asociere cu acestia, nemultumiti ca "frica de Soros" nu a prins in Romania.
"Benjamin Netanyahu le-a spus ministrilor din partidul sau ca George Soros finanteaza protestele fata de deportarea emigrantilor africani", a anuntat cotidianul Haaretz in data de 4 februarie, confirmand faptul ca Soros este "inamicul" comun al celor doi lideri politici.
Black Cube, o afacere complicata
Relatiile dintre Romania si Israel s-au tensionat brusc la inceputul lunii aprilie 2016, atunci cand doi agenti ai companiei israeliene Black Cube au fost retinuti pentru spargerea conturilor de e-mail si strangerea de informatii neautorizate despre Laura Codruta Kovesi.
Black Cube este o firma de detectivi particulari care se ocupa cu colectarea de informatii la cererea clientilor. A fost creata de un fost director Mossad, serviciul de spionaj israelian, si foloseste fosti agenti ai serviciilor secrete.
La vremea respectiva, cei doi agenti, arestati si condamnati la inchisoare cu suspendare intre timp, au declarat ca au actionat cu garantii ale unor oficiali ai statului roman de rang inalt.
Niciodata numele acelor oficiali nu a aparut public, iar in urma scandalului, seful SIE Mihai Razvan Ungureanu a demisionat, fara a face precizari despre existenta unei legaturi intre demisia sa si incercarea de compromitere a procurorului-sef DNA de catre agenti straini.
La vremea respectiva, Liviu Dragnea era liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, a treia pozitie in ierarhia statului roman. Acesta din urma este si un dusman declarat al Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA.
"Nu exista nicio urma de indoiala ca Black Cube a actionat in Romania in acord cu legea, dar si cu autorizarea si permisiunea celor mai inalte esaloane. Vom continua sa actionam cu toata forta pentru a ajunge la un final fericit pentru aceasta situatie, care sa permita aducerea imediata acasa a lui Ron si David", s-a aratat intr-un comunicat dat publicitatii de catre Black Cube la vremea respectiva, citat de Ziare.com.
Presedintele PSD nu a fost afectat de acest scandal si a continuat sa foloseasca oportunitatea oferita de Benjamin Netanyahu pentru a iesi din izolarea diplomatica.
Mutarea ambasadelor, mesajul liderului PSD
Desi Romania s-a abtinut la votul din Adunarea ONU in ce priveste tema sensibila a recunoasterii Ierusalimului ca fiind capitala statului Israel, liderul social-democrat a fost cel mai vocal politician roman care a sustinut recunoasterea Ierusalimului si a facut declaratii publice cum ca Ambasada Romaniei ar trebui sa se mute la Ierusalim.
"Eu va spun care este punctul meu de vedere. Eu cred ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute ambasada Romaniei din Israel in Ierusalim. Ar trebui sa ne gandim foarte serios. Sunt si chestiuni practice. Toate institutiile centrale ale Israelului sunt in Ierusalim si ambasadorii si personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred ca ar trebui sa ne gandim serios ca ambasada Romaniei in Israel sa fie mutata la Ierusalim", a declarat Liviu Dragnea in decembrie 2017, citat de Ziare.com.
O demisie fortata de acuzatiile de coruptie a lui Benjamin Netanyahu va avea efecte si asupra liderului PSD.
In primul rand, va fi o noua asociere cu un politician care-si pierde pozitia din cauza mitei si a traficului de influenta, iar in al doilea rand, Liviu Dragnea pierde un aliat si un promotor al politicii populiste, inchizandu-i-se un canal diplomatic important.
Benjamin Netanyahu a fost premierul Israelului in noua randuri, fiind unul dintre cei mai influenti oameni politici la nivel global. In ultimii ani a devenit un sustinator al liderilor autocrati din Europa de Est, fiind criticat de presa locala pentru faptul ca nu a reactionat dur la mesajele antisemite promovate de lideri politici maghiari, sustinatori ai lui Viktor Orban, premierul populist al Ungariei.