Distrugerea hidrocentralei Kahovka. Imaginea unei mașini aparent încărcată cu explozibil, surprinsă de o dronă ucraineană la baraj
O fotografie a unei mașini aparent încărcate cu explozibili, parcată în vârful barajului Kahovka din Ucraina, cu puțin timp înainte ca acesta să cedeze, ar oferi alte dovezi despre sabotaj.
Imaginea, realizată de o dronă ucraineană și oferită Associated Press, a fost făcută pe 28 mai. Aceasta pare să arate o maşină albă al cărei plafon tăiat dezvăluie butoaie mari în interior, dintre care unul pare să aibă o mină de teren ataşată de capac. Un cablu pleacă de la butoi spre partea fluviului controlată de forţele ruseşti.
Un oficial de la serviciul de comunicare al forţelor speciale ucrainene a declarat pentru Associated Press că el crede că maşina se afla acolo pentru a opri orice avans ucrainean spre baraj şi pentru a amplifica o explozie planificată, care ar fi avut originea în sala maşinilor.
Imaginea maşinii albe parcate sus, la baraj, este doar cea mai recentă piesă dintr-un puzzle, experţii arătând că nu se poate face o evaluare fiabilă a evenimentului până când nu se va permite accesul unor ingineri independenţi. Săptămâna trecută, firma internaţională pentru drepturile omului Global Rights Compliance, care acţionează în sprijinul procurorului general al Ucrainei, a declarat că este "foarte probabil ca forţele ruseşti să fi distrus în mod deliberat barajul" şi că o lege rusă recent adoptată care interzice investigaţiile privind incidentele de la structurile hidrotehnice din Ucraina ocupată de Rusia oferă dovezi convingătoare, deşi circumstanţiale, pentru acest caz.
Oficialii ucraineni au declarat pentru Associated Press că trupele ruseşti au instalat o poziţie de tragere în baraj cu puţin timp înainte de explozie. Şi preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că barajul a fost minat de Rusia. Vladimir Putin le-a spus bloggerilor militari, într-o întâlnire recentă, că nu avea niciun interes să avarieze barajul, care a inundat teritoriul controlat de Rusia. El a recunoscut însă că planurile de ofensivă ale Ucrainei ar putea fi afectate de inundarea terenului pe care forţele ucrainene ar fi trebuit să îl traverseze pentru a avea acces la părţile din Herson controlate de Moscova.
Interceptări ale rușilor
Serviciul de informaţii al Ucrainei a publicat o conversaţie interceptată despre care a afirmat că ar fi avut loc între un soldat rus şi o altă persoană, în care soldatul spune: "Grupurile noastre de sabotaj au fost acolo. Au vrut să creeze ceva care să sperie în legătură cu barajul. Nu a mers chiar conform planului".
Un număr mare de dovezi, inclusiv evaluări efectuate de ingineri, experți, militari, imagini din satelit și o revizuire a planurilor de construcție pentru centrala hidroelectrică Kahovka , indică faptul că distrugerea barajului nu a fost accidentală. Cel mai probabil a fost aruncat în aer de forțele ruse care îl controlau, scrie „The New York Times“ .
Fostul adjunct al șefului gospodăririi resurselor de apă a râului Nipru, Ihor Streleț, spune că proiectarea hidrocentralei făcea aproape imposibilă distrugerea acesteia din exterior.
Punctul vulnerabil
Dar barajul avea un loc vulnerabil în interior - Rusia putea profita de acest lucru, deoarece avea planurile și desenele de inginerie ale barajului construit în timpul URSS. Este un bloc uriaș de beton la bază cu un mic pasaj („galerie”) care poate fi accesat din sala mașinilor. Potrivit probelor, ocupanții au plantat acolo explozibili.
Doi ingineri americani și un expert ucrainean în explozivi, consideră în prezent cea mai probabilă cauză a prăbușirii barajului Kahovka ca fiind detonarea unei încărcături plasate în acest coridor de întreținere aflat în interiorul miezului de beton, pe baza datelor satelitare și seismice.
Expertul în analiza siguranței și a defecțiunilor barajului, Michael West, a numit locul ideal pentru plasarea de explozibili pentru distrugerea hidrocentralei. Ihor Streleţ a presupus că explozia din „galerie” a distrus o parte din structura de beton, iar alte elemente au fost smulse de șuvoiul de ape. Potrivit acestuia, aceasta înseamnă pierderea completă a stației.
Doi senzori seismici din Ucraina și România au înregistrat exploziile
Potrivit NYT, în noaptea de 6 iunie, doi senzori seismici din Ucraina și România au înregistrat semne ale unei explozii puternice, care au fost raportate și de martorii oculari. Ben Dando, seismolog de la organizația norvegiană Norsar, a explicat că semnalele primite nu indicau o explozie, ci pur și simplu o prăbușire, într-o zonă de 20-30 de kilometri, care includea hidrocentrala Kahovka.
După cum a spus un oficial militar american de rang înalt, cu puțin timp înainte de distrugerea barajului, un satelit american de informații a înregistrat semnale în infraroșu care indică o posibilă explozie. Interlocutorul a precizat că Statele Unite au exclus opțiunea unui posibil atac extern asupra barajului și a presupus că distrugerea a fost cauzată de explozibili plasați în interior, care, cel mai probabil, de către ruși.
În plus, după ce nivelul apei a scăzut, distrugerea unei părți a structurii de beton a devenit vizibilă - inginerii consideră că aceasta este o dovadă puternică a deteriorării structurale a fundației.
Gregory Becher, profesor de inginerie la Universitatea din Maryland și membru al Academiei Naționale de Ingineri, a confirmat, de asemenea, că amploarea distrugerii poate indica faptul că încărcăturile au fost detonate adânc în interiorul structurii barajului. Potrivit acestuia, o explozie puternică în „galerie” ar rupe structura de beton.
Nick Glumak, profesor de inginerie și expert în explozivi la Universitatea din Illinois, nu a exclus ca structura să fi fost distrusă într-o asemenea măsură încât să permită apei să continue procesul distructiv. După ce a analizat diagramele structurale și fotografiile recente ale fundației deteriorate, el a adăugat: „Îmi este greu să văd cum altceva decât o explozie internă în pasaj ar putea explica daunele”.
În același timp, inginerii au remarcat că doar o examinare completă a ceea ce a mai rămas din hidrocentrala Kahovska după ce apa s-a scurs va permite stabilirea exactă a cursului evenimentelor care au provocat dezastrul.
Eroziunea de la apa care trece prin stație ar fi putut duce la prăbușire dacă barajul ar fi fost proiectat prost sau construit cu beton de proastă calitate, dar inginerii au spus că este puțin probabil. Profesorul Becher a vorbit și despre posibilitatea unui astfel de scenariu, menționând ecluza avariată a hidrocentralei, dar a numit-o improbabilă, având în vedere protecția asigurată din proiectare. „Pare a fi un baraj bine construit cu design modern”, a remarcat profesorul.
Experții au mai explicat că avariile anterioare ale drumului de deasupra și ecluzei hidroelectrice Kahovka sau modificările nivelului apei din rezervor nu ar fi putut cauza prăbușirea barajului, decât dacă era din beton de calitate proastă, predispus la deteriorare.
Un înalt oficial militar american a spus că Statele Unite au exclus un atac extern asupra barajului, cum ar fi o rachetă, o bombă sau un alt proiectil, și acum evaluează că explozia a venit de la una sau mai multe încărcături plasate în interiorul acestuia, cel mai probabil de rusi.
Sursa: adevarul.ro