Delirul unui dictator singur. Bărbăția care l-a trădat pe Dragnea.
"Barbatia nu se cumpara de la librarie", a spus Liviu Dragnea in discursul sau delirant de la Consiliul National al PSD, cand a ratat o decizie politica privind amnistia. Daca dl Dragnea ar fi calcat in mai multe librarii, poate ar fi stiut mai bine la ce foloseste marfa de acolo si n-ar fi patit aceasta infrangere care are deja aerul unei agonii.
Daca ar fi cumparat din librarii mai multe carti, ar fi putut afla din ele ca exista si o alta forma de barbatie decat aceea de vataf din Teleorman, ca exista o forma de barbatie care se manifesta printr-un comportament elegant, inclusiv cu doamnele Dan si Dancila, in locul umilintelor grosiere pe care le-a aplicat celor doua in toate modurile care i-au trecut prin cap lui si camarilei sale de la Scrovistea.
Cartile din librarii l-ar fi invatat ca o femeie va fi mai degraba sensibila la argumentele celui care o ia de mana, ii vorbeste frumos si respectuos, ii lasa macar impresia ca o apreciza, decat ale celui care o trateaza ca pe o servitoare fata de care nu pierde nicio ocazie sa-si arate dispretul.
A facut-o chiar in discursul de duminica, cand a chemat la ordine ca pe niste argati de pe mosie o serie de ministri care, cel putin teoretic, sunt subordonatii dnei Dancila, nu ai lui, in frunte cu teoretic independentul ministru George Ciamba.
Asadar, cartile din librarii i-ar fi aratat ca barbatia nu se masoara doar in forta bratului si decibelul vocii, ci mai ales in educatie, inteligenta, stil si i-ar fi putut anticipa ca dna Dancila ar putea prefera argumentele transmise amabil, jovial si politicos de dl Junker, inclusiv in privinta amnistiei, ordinelor umilitoare ale lui Liviu Dragnea.
Va aduceti aminte fata radioasa a dnei Dancila de mana cu dl Junker si felul timorat, terorizat in care se uita la dl Dragnea?
Dna Dancila nu vrea sa semneze, dna Carmen Dan nu vrea sa initieze, dupa ce Tudorel Toader a refuzat sa initieze ordonanta amnistiei. Duminica seara, dna Dancila nu a rostit cuvantul amnistie, iar Consiliul National nu a votat, asa cum se anuntase, o rezolutie care sa impuna guvernului acesta decizie.
Liviu Dragnea ramane tot mai singur, ceea ce s-a vazut si din reactia palida a salii la discurul sau care se dorea incendiar si nu a fost decat delirant.
Da, este foarte adevarat ca mare parte din amnistie s-a produs deja prin deciziile CCR, este posibil ca in Parlament sa se decida o repunere in termen pentru caile extraordinare de atac pentru toti cei condamnati de completurile de 5 ale ICCJ, poate si pentru cei cu probe obtinute ca urmare a aplicarii protocoalelor, in functie de decizia de miercuri a aceleiasi anexe a PSD.
Dar rejudecarile iau timp, iar penalii partidului nu mai vor sa astepte. Liviu Dragnea insusi nu mai poate darama chiar toate completurile de judecata si tot va ajunge la finalul apelului. In plus, rejudecarile au marele dezavantaj ca pot lovi si in cei achitati, pentru ca si parchetul poate uza de caile de atac.
Asa ca Dragnea vrea sa livreze o amnistie pe care nu o mai poate livra. A ramas tot mai singur, tot mai putini isi mai pun pielea in bat pentru el, dupa ce au fost umiliti sistematic si stiind ca, la o adica, vor fi aruncati la gunoi fara nicio remuscare, asa cum a patit Sevil Shhaideh.
Iar discursul lui Liviu Dragnea exact asa a fost, ca al unui dictator ajuns in faza terminala, furibund, disperat si delirant.
Incapabil sa mai mobilizeze partidul, incapabil sa livreze, fara a fi reusit sa ajunga macar la un proiect de buget convenit in coalitie pana la finalul anului si cu perspective sumbre pe anul viitor, bantuit de spectrul puscariei, Liviu Dragnea a recurs la ultima tema - nationalismul grosier, care insa s-a prabusit in tuse comice.
Ce sa spui la asa ceva? "Lupta se duce cu cei invidiosi ca Romania a ajuns prima in UE la floarea soarelui si porumb."
Exista insa si afirmatii cu potential grav precum "Romania e inundata de alimente pline de otrava, de calitate inferioara, pentru ca e Romania." Fara dovezi, aceasta acuzatie atat de generala, de vaga, este vecina cu dementa si poate avea consecinte dintre cele mai grave in raport cu un public care inghite asa ceva nemestecat dintr-un reflex conspirationist.
Cat despre acuzatia de inalta tradare la adresa lui Klaus Iohannis, cu ea Liviu Dragnea nu a facut decat sa arate in clar cum intelege domnia sa relatia cu justitia, ca pe vremea Rodicai Stanoiu: dosare penale ordonate in sedinte de partid.
Liviu Dragnea vrea sa decida el cine si cand si pentru ce sa fie anchetat de parchet, de Protectia Consumatorului, de ANAF, probabil si de controlorii RATB.
Acuzatia in sine e o tampenie macar dintr-un motiv: presedintele ar trebui anchetat, dupa Liviu Dragnea, pentru o declaratie politica, pentru ca nimeni niciodata nu a pus in discutie imunitatea nici macar la nivelul parlamentarilor. Deci Dragnea vrea ridicarea imunitatii pentru o declaratie politica, in vreme ce Parlamentul nu mai accepta sa dea niciun aviz de urmarire penala pentru fapte penale autentice.
Duminica seara, Liviu Dragnea a facut un rau imens PSD. Discursul anti-european nu e o noutate si efectele lui s-au vazut deja in scorul PSD din sondaje si la referendumul pentru familia traditionala. A insista in aceasta directie nu face decat sa implice costuri electorale uriase. Si pare ca PSD incepe sa inteleaga si sa simta, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .