Cum s-a transmis gripa aviară de la om la om. Ce spune un expert

Cum s-a transmis gripa aviară de la om la om. Ce spune un expert

Virusurile care au infectat două persoane din Cambodgia cu gripa aviară H5N1 au fost identificate drept o cladă (grup) endemică de gripă aviară care circulă în această ţară, au indicat Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Epidemiologul Octavian Jurma explică că „gripa aviară care devastează populatia salbatică și domestică de păsări este produsă de tulpina H5N1 a virusului gripal”.

Gripă aviară / Foto: Arhivă

Gripă aviară / Foto: Arhivă

„H5N1 produce o forma inalt patogena de gripa (HPAI) daca reuseste sa infecteze mamiferele, inclusiv omul, cu o mortalitate aparenta (CFR) de peste 50%. Comparativ, mortalitatea aparenta CFR din COVID-19 este de 1%, dar initial aceasta era de 5%, ceea ce inseamna ca o eventuala pandemie de gripa aviara ar putea ucide 1 din 10 persoane diagnosticate daca mortalitatea scade de 5x odata ce populatia creste”, a transmis Jurma.

Secvenţierea genetică preliminară efectuată în Cambodgia a determinat Ministerul Sănătăţii să identifice virusurile drept clada H5 2.3.2.1c, care circulă de mulţi ani în Cambodgia la populaţii de păsări sălbatice şi de curte şi care a provocat sporadic infecţii la oameni, a indicat CDC într-un comunicat emis sâmbătă.

„Da, aceasta este o cladă mai veche de gripă aviară care circulă în regiune de câţiva ani şi care, deşi a provocat anterior infecţii umane, nu s-a constatat că ar provoca o transmitere de la om la om. Cu toate acestea, nu înseamnă că ameninţarea este mai mică", a declarat Erik Karlsson, directorul Centrului naţional pentru gripă din Cambodgia şi şeful departamentului de virologie de la Institutul Pasteur din Cambodgia, care a secvenţiat virusul.

El a adăugat că răspunsul trebuie să fie coordonat şi rapid pentru a prevenirea oricărei răspândiri ulterioare şi pentru limitarea expunerii la orice sursă comună.

O anchetă asupra sursei şi pentru depistarea oricăror cazuri suplimentare este în curs de desfăşurare, a precizat CDC, adăugând că până în prezent nu au existat indicii cu privire la răspândirea de la om la om.

În mod normal, adaptarea care face virusul atât de eficient în a infecta păsările, îl face foarte puțin eficient în a infecta oamenii.

„Însă, așa cum vedem în cazul SARS-CoV-2, cu cât numărul de infectări crește cu atât crește probabilitatea ca virusul să dobandească mutațiile necesare pentru a trece de la păsări la mamifere și în cele din urmă la om”, a mai scris Octavian Jurma.

Cambodgia a testat cel puţin 12 persoane pentru tulpina H5N1 săptămâna trecută, după ce o fetiţă în vârstă de 11 ani a murit din cauza virusului, acesta fiind primul caz cunoscut de transmitere de la om la om în această ţară în aproape un deceniu.

Tatăl victimei, care făcea parte dintr-un grup cu care fata intrase în contact într-o provincie situată la est de capitala Phnom Penh, a fost testat pozitiv pentru virus, dar nu a prezentat simptome, a precizat într-un comunicat emis vineri ministrul Sănătăţii din Cambodgia, Mam Bunheng.

„Din fericire, cazul din Cambogia este acum confirmat ca fiind o infectare directă cu o variantă endemică locala a H5N1 și nu există dovezi de transmisie de la om la om. Riscul ca H5N1 să urmeze calea SARS-CoV-2 și să faca saltul la om este în continuare mic, însa rămâne proporțional cu numărul de infectări, care este în creștere. De aceea guvernele și instituțiile responsabile se pregătesc și pentru acest scenariu puțin probabil dar sumbru”, mai notează epidemiologul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna trecută că lucrează cu autorităţile cambodgiene după confirmarea celor două cazuri, descriind situaţia drept „îngrijorătoare" din cauza creşterii recente a numărului de cazuri la păsări şi la mamifere.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”