Cu salariu 5.000 de euro pe lună, primea 62 de șpăgi într-o săptămână/Pe lângă bani, doctorița nu refuza de la bolnavii de cancer nici cașcaval, miere și brânză
- UPDATE 18.19 Șefa Secției de Oncologie a fost arestată preventiv vineri seară, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean Suceava, doctorul Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în noaptea de joi spre vineri, pentru luare de mită.
Nu ar fi luat doar bani de la bolnavii de cancer, ci și produse alimentare și bunuri.
„În perioada aprilie 2022-19.01.2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer, deși sunt gratuite.
Potrivit declarației de avere pe 2021, ea a câștigat ca medic la spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava 210.000 de lei și 84.000 de la cabinetul privat pe care-l deține, în total 24.500 de lei net/lună, scrie romania.europalibera.org.
Soțul ei, medic la același spital, a câștigat în 2021 214.000 de lei, adică 17.800 de lei pe lună.
Doctorița a ajuns în spatele gratiilor după un flagrant organizat de ofițerii de la Serviciul Județean Anticorupție Suceava. După flagrant au urmat ore de audieri și de percheziții prin birouri, prin ambulatoriul Secției de Oncologie și chiar în mașina doctorului.
Acțiunea polițiștilor de la Anticorupție se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava și a plecat foarte probabil de la un denunț al unui pacient.
În ultimele săptămâni au circulat destul de intens unele informații cu privire la pacienți oncologici care s-ar fi plâns că li s-a cerut șpagă la modul grosolan.
În anul 2019, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost primul din România care a fost certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupţie. Dacă acum câțiva ani, pe vremea vechii conduceri, se ajunsese ca mesajele antișpagă să fie afișate vizibil, iar fenomenul să fie în scădere, se pare că în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat în rău. Și asta nu doar în cazul punctual al unei secții, potrivit monitorulsv.ro