Crinuţa Dumitrean, în arest la domiciliu/ Alina Bica rămâne în arest preventiv

Crinuţa Dumitrean, în arest la domiciliu/ Alina Bica rămâne în arest preventiv

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis joi ca fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean sa fie judecata in arest la domiciliu, in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, anunta Agerpres.

Instanta a dispus inlocuirea arestului preventiv in cazul Crinutei Dumitrean cu arestul la domiciliu, insa decizia nu este definitiva. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul altor inculpati din acest dosar, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru si Emil Nutiu.

In schimb, fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest preventiv.

Judecatorii au finalizat dezbaterile din camera preliminara, urmand sa inceapa judecarea pe fond a dosarului.

Potrivit rechizitoriului trimis in instanta de DNA pe 15 decembrie 2014, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei (MJ) in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

In dosar, au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta Comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru; Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ si Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Emil Nutiu, evaluator, si Stelian Gheorghe, om de afaceri, beneficiar al despagubirii.

"In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane", sustine DNA.

Anchetatorii arata ca membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu cel supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Procurorii au constatat ca aprobarea de catre membrii comisiei s-a facut cu incalcarea dispozitiilor care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

"Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei", au retinut anchetatorii.

Mai mult, precizeaza DNA, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”