Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni de închisoare
Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș, Constantin Nicolescu, a fost condamnat joi la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraude cu fonduri europene, sentința Curții de Apel București fiind definitivă.
Instanța l-a condamnat pe Nicolescu pentru fraude cu fonduri europene, luare de mită și instigare la abuz în serviciu, achitându-l în schimb pentru acuzația de fals intelectual. Pe lângă pedeapsa la închisoare cu executare, inculpatul a primit o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, pe o perioadă de 5 ani.
În cazul omului de afaceri Cornel Penescu, aflat deja în penitenciar în urma sentințelor primite în alte dosare de corupție, Curtea de Apel Pitești a decis condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 10 ani.
În același dosar, Grigore Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și 5 ani interzicerea unor drepturi.
Câte 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani, au primit fostul primar al municipiului Curtea de Argeș, Gheorghe Nicuț, primarul municipiului Câmpulung Muscel, Călin Ioan Andrei, primarul comunei Budeasa, Ion Ștefan, primarul comunei Stâlpeni, Ion Popa, și Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul unor administrații locale sau instituții sociale.
Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au primit câte un an și 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un termen de 4 ani.
O parte dintre inculpați au fost obligați, în plus, la returnarea sumelor fraudate cu ocazia realizării unor investiții din fonduri europene.
"Obligă în solidar pe inculpații Nicolescu Constantin, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian și Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice — ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plății, inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro", se arată în sentință.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Constantin Nicolescu a sumei de 66.588,15 lei, menținând în parte măsurile asigurătorii instituite anterior în cazul inculpatului, în limita sumelor de 880.249,95 euro și 66.588,15 lei.
O altă măsură dispusă de judecători este cea de anulare a cererii de finanțare din fonduri PHARE pentru mai multe unități de învățământ, precum și a proceselor verbale de recepție a lucrărilor executate.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 21 martie 2014, ca dosarul fostului președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, în care este acuzat de corupție, să fie rejudecat de Curtea de Apel București. ÎCCJ a decis să admită recursurile inculpaților, să caseze sentința dată de instanța inferioară și să trimită spre rejudecare la CAB dosarul privind fapte de corupție în legătură cu efectuarea de lucrări de reabilitare a patru unități școlare de pe raza județului.
În 11 noiembrie 2013, Constantin Nicolescu a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, care au admis atunci apelul procurorilor la decizia Tribunalului București care îl condamnase pe Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție.
Potrivit CAB, în acest dosar, Cornel Penescu a rămas cu pedeapsa stabilită de Tribunalul București, respectiv nouă luni de închisoare cu suspendare.
Aceeași pedeapsă — trei ani și patru luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere — au primit Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primarul de Câmpulung Muscel, Ion Ștefan, primarul comunei Budeasa, Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș, și Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești.
CAB a mai decis condamnarea la doi ani de închisoare a lui Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani.
Inculpații Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA Pitești, și Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au fost condamnați la câte cinci luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani și cinci luni.
Procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA au dispus, pe 18 mai 2011, trimiterea în judecată a președintelui CJ Argeș, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de corupție și fraudare de fonduri europene. El este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârșite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracțiune, luare de mită, toate în formă continuată, precum și de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obținerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cornel Penescu, acționar majoritar al SC PIC SA Pitești, pentru dare de mită în formă continuată, precum și Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeș, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, și Ion Ștefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.
De asemenea, au fost deferiți justiției Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, Dobre Grigore, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiași firme, Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier.
Potrivit DNA, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, Consiliul Județean Argeș a accesat un program de finanțare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucție a patru unități școlare de pe raza județului Argeș, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeș și comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că ar fi fost afectate de inundațiile din perioada aprilie — august 2005.
Fondurile au fost solicitate în condițiile în care niciuna dintre aceste unități școlare nu a fost afectată de inundațiile din perioada invocată, susțin procurorii.
"În cererea de finanțare a fost menționat un document intitulat 'Raportul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș', document care, în fapt, nu există, situație despre care avea cunoștință inculpatul Nicolescu, în virtutea funcției sale de vicepreședinte al Comitetului județean pentru situații de urgență. În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanțare depusă în 8 iunie 2006, a fost încheiat respectivul contract de grant, astfel că beneficiarul, CJ Argeș, a primit pe nedrept suma totală de peste 880.000 euro cu titlu de finanțare externă nerambursabilă de tip PHARE", susține DNA.
Procurorii mai arată că acele contracte au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât și pentru lucrări neexecutate, aflându-se în relații contractuale și în raporturi juridice cu familia inculpatului.
În plus, în perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins și a primit de la Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de aproximativ 67.000 pentru ca CJ Argeș să achiziționeze de la SC PIC SA produse alimentare și nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziție publică, suma remisă cu titlu de mită reprezentând aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.
Constantin Nicolescu mai este judecat într-un dosar de corupție, în care a fost deja condamnat de Curtea de Apel București, sentința nefiind definitivă. De asemenea, fostul președinte al CJ Argeș a fost pus sub control judiciar, pe 2 februarie 2015, într-o altă cauză penală instrumentată de Serviciul Teritorial Pitești al DNA. AGERPRES