Ciucă, discuție cu ambasadorii statelor membre UE acreditați în România. Care au principalele teme
Principala temă a întrevederii a fost legat de efectele războiului purtat de Rusia contra Ucrainei, dar au fost ridicate și subiecte legate de economie sau energie.
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 23 februarie 2023, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE acreditați în România. Discuțiile au fost găzduite de Ambasada Suediei la București, în contextul deținerii de către această țară a Președinției rotative a Consiliului UE. Premierul Ciucă a prezentat dezvoltările din ultimele 12 luni, punând accentul și pe contextul creat de războiul Rusiei în Ucraina, de la debutul căruia se va marca un an. Șeful Executivului a subliniat evoluțiile economice din România, evidențiind rolul jucat de rata ridicată a investițiilor și a absorbției fondurilor europene în menținerea unei creșteri economice de 4,8%, în contextul complicat generat de războiul din vecinătate, creșterea prețurilor la energie, redresarea lentă a lanțurilor valorice perturbate în perioada pandemiei Covid-19. Totodată, premierul a subliniat importanța calității mediului investițional din România și a impactului pozitiv al reformelor implementate, inclusiv a celor pregătite în contextul PNRR. A apreciat prezența investițiilor europene, încurajând creșterea acestora și atenta considerare a oportunităților oferite de România”, a precizat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.
La întâlnire a fost deschisă și tema Schengen. „Prim-ministrul Ciucă a reamintit că aderarea României la Schengen rămâne o prioritate. A arătat că va fi continuată acțiunea politică și diplomatică, pe toate canalele, în vederea identificării soluțiilor concrete pentru finalizarea cu succes a aderării României la Schengen . A mulțumit pentru sprijinul instituțiilor europene și largii majorități a statelor care au votat în favoarea extinderii Schengen cu România”, a completat liderul de la Palatul Victoria.
Sprijin pentru Republica Moldova
„Premierul a prezentat măsurile luate de România în sprijinul Republicii Moldova și Ucrainei. De asemenea, a subliniat importanta consolidării Flancului Estic al NATO și a reiterat convingerea că aderarea efectivă a Finlandei și Suediei la NATO vor contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
Problema Schengen a fost ridicată și de Marcel Ciolacu, la ultima deplasare externă. Președintele Camerei Deputaților s-a întâlnit săptămâna trecută cu ministrul de interne italian, Mattteo Piantedosi, ocazie cu care acesta a reconfirmat sprijinul Italiei în vederea aderării României la spațiul Schengen.
„I-am mulțumit astăzi ministrului de interne italian, Matteo Piantedosi, unul dintre cei mai vocali avocați ai cauzei României în vederea aderării la spațiul Schengen. De altfel, oficialul italian mi-a confirmat că va susține în continuare, cu tărie, demersul nostru”, se arată într-o postare a liderului PSD.
Marcel Ciolacu susține că Româna nu împărtășește „miopia altor lideri europeni”, precizând poziția Austriei referitoare la aderarea la Schengen a României și Bulgariei. „Roma nu împărtășește miopia altor lideri europeni, precum cei din Austria, care, în loc să abordeze problemele europene din perspectiva tuturor statelor membre, se limitează să acționeze pe considerente interne și pur electorale. De aceea, am menționat că nu garduri noi între statele europene reprezintă o soluție! Nu este nici eficient și nici etic să fim separați, așa cum vor unii lideri austrieci”, a precizat șeful PSD privind Schengen.
Sursa: adevarul.ro