Ce se știe despre laboratorul chinez din Wuhan acuzat de SUA că este la originea noului coronavirus

Ce se știe despre laboratorul chinez din Wuhan acuzat de SUA că este la originea noului coronavirus

Arătat cu degetul de Statele Unite, Institutul de virologie chinez acuzat că se află la originea noului coronavirus studiază unii dintre cei mai periculoși agenți patogeni din lume, scrie AFP.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, spune că deține probe "imense"- dar nu și certitudinea - că virusul a plecat din laboratorul din Wuhan (centru) - orașul unde a fost reperat prima oară la sfârșitul lui 2019.

Televiziunea chineză a calificat luni aceste afirmații drept "nebunești" iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a denunțat declarații "speculative", în absența probelor.

Potrivit majorității cercetătorilor, coronavirusul a fost transmis la om de un animal. O piață din Wuhan este pusă în discuție de cercetători chinezi, deoarece acolo se vindeau animale sălbatice vii.

Ce fac cercetătorii?

Studiază boli virale.

Recent, cercetătorii de la acest institut au contribuit la cunoașterea mai bine a Covid-19, de la apariția sa în Wuhan.

În februarie, lucrările lor au fost publicate într-o revistă științifică. Concluzia: secventarea genomului noului coronavirus este 80% similară celui a SARS, la originea unei precedente epidemii în 2002-3, și 96% cu cea a unui coronavirus la lilieci.

De-a lungul anilor, oamenii de știință de la acest institut au fost autorii mai multor zeci de studii și de articole privind legăturile dintre aceste mamifere zburătoare și apariția bolilor în China.

Numeroși cercetători cred că noul coronavirus s-a născut fără îndoială la lilieci. Ei cred în același timp că a trecut printr-o altă specie, cum este pangolinul, înainte de a se transmite la om.

Fapt notabil: doi cercetători ai institutului au participat în 2015 la un studiu internațional cu mai multe universități americane în timpul căruia un agent patogen a fost creat pentru a analiza amenințarea unui virus asemănător SARS.

De ce instalații dispune laboratorul din Wuhan?

Institutul deține cea mai mare colecție de tulpini de viruși din Asia, cu 1.500 specimene diferite, potrivit site-ului său.

Deține de asemenea un laborator P4 (de la "patogeni de clasa a 4-a" - cei mai periculoși). Acest tip de laborator este o instalație de foarte înaltă securitate, care poate găzdui tulpini de viruși cunoscuți - precum Ebola.

Circa 30 de laboratoare P4 există în prezent în lume. Cel din Wuhan, deschis în 2018, a fost realizat în colaborare cu Franța. Scopul: o reacție mai rapidă la apariția bolilor infecțioase.

Institutul dispune de asemenea, din 2012, de un laborator P3. Acest tip de laborator studiază în general viruși mai puțin periculoși, cum sunt coronavirușii.

Este posibilă o scăpare a virusului în afara laboratorului?

Dificil de spus.

Potrivit Washington Post, ambasada Statelor Unite la Beijing, după mai multe vizite la institut, a alertat în 2018 autoritățile americane asupra unor măsuri de securitate insuficiente la institutul din Wuhan.

Institutul spune că a primit încă din 30 decembruie cele mai recente eșantioane cu virusul pe atunci necunoscut care circula în Wuhan (identificat ulterior drept SARS-CoV-2), că a secventat genomul în 2 ianuarie și a transmis aceste informații către OMS în 11 ianuarie.

Directorul Institutului, Yuan Zhiming, a negat categoric în aprilie posibilitatea ca laboratorul pe care îl conduce să fie sursa noului coronavirus.

Într-un interviu pentru revista Scientific American, cercetătoarea Shi Zhengli, unul dintre cei mai cunoscuți virologi chinezi și director adjunct al laboratorului P4, a afirmat că secvența de genom a SARS-CoV-2 nu corespunde cu niciunul dintre coronavirușii de lilieci studiați în institutul său.

Există dovezi legate de originea virusului?

Cecetătorii arată că nicio dovadă nu acreditează ipoteza unei scăpări a virusului în afara laboratorului din Wuhan.

Dar nicio dovadă formală nu arată că virusul ar proveni din piața de animale invocată de autoritățile chineze.

Un studiu chinez, publicat în revista The Lancet în ianuarie, indica că primul bolnav cunoscut cu Covid-19 nu avea nicio legătură cu piața.

Potrivit profesorului Leo Poon, de la Universitatea din Hong Kong, consensul comunității științifice este că virusul nu a fost creat de om. Acesta a cerut totuși să se facă lumină asupra originii virusului.

"Este important în materie de sănătate publică, deoarece vrem să știm cum s-a întâmplat și să învățăm" din această experiență, a subliniat el.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!