Ce legătură a avut Ponta cu generalul Kostyal, fost coleg de celulă cu SOV, condamnat pentru spionaj in favoarea Uniunii Sovietice?

Ce legătură a avut Ponta cu generalul Kostyal, fost coleg de celulă cu SOV, condamnat pentru spionaj in favoarea Uniunii Sovietice?

 În lumina dezvăluirilor făcute, luni seară, de preşedintele României, potrivit cărora Victor Ponta a fost ofiţer sub acoperire al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001, o informaţie publicată de ziarul Curentul în 2012 devine relevantă.

Potrivit publicaţiei citate, Victor Ponta l-a cunoscut în împrejurări neclare, în timpul Revoluţiei, pe generalul Ştefan Kostyal – deconspirat ulterior ca agent GRU -, cel care condamnat fiind pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice a împărţit, în regimul Ceauşescu, aceeaşi celulă cu viitorul mogul Sorin Ovidiu Vântu.

Haideți să vedem cu ce se ocupa tânărul Victor Ponta în zilele de 20-22 decembrie 1989. Mulți ar zice că era doar un adolescent ascuns prin dormitorul părinților, speriat de gloanțele care șuiera prin centrul Capitalei, nu departe de locul unde a crescut. Numai că tânărul Ponta juca, la cei 17 ani și trei luni, rolul vieții sale, care avea să-l ducă departe peste 20 de ani. Un rol jucat alături de un agent GRU (spionajul militar rusesc – n.r.) cu misiunea de a schimba fața României și de a-i îndepărta de la putere pe Ceaușești. Acest lucru era recunoscut, ca o ultimă spovedanie, de către generalul-maior Ștefan Kostyal. Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic și un om pregătit în detaliu de Moscova. Concret, aflat pe patul de spital, generalul Kostyal a povestit în cadrul unui interviu luat de jurnalistul Toma Roman jr. că în zilele fierbinți ale Revoluției, a contribuit la arestarea lui Ilie Ceaușescu și a lui Nicolae Andruța Ceaușescu, ambii frați ai lui Nicolae Ceaușescu, unul general de Armată iar celălalt general de Securitate. Totul este descris de autor în cartea „Ceaușescu văzut de aproape“, editată în 2008. În ziua arestării celor doi Ceaușești, Kostyal povestește cum după ce a plecat de la Școala de ofițeri din Băneasa de unde îl arestase pe Andruța Ceaușescu a luat cu mașina doi tineri și au mers spre Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului (CAAT). Numai că unul dintre cei doi tineri revoluționari, luați de un veritabil agent GRU era nimeni altul decât Victor Ponta, cel care avea să devină 20 de ani mai târziu liderul PSD și premierul României.
„L-am arestat tot eu pe Nicolae Andruța Ceaușescu, la Băneasa, după care m-am dus să coordonez Coman­da­mentul Apărării Antiaeriene a Terito­riului. Să vă zic ceva interesant. Luasem cu mine-n mașină spre CAAT și doi tineri revoluționari. Unul dintre ei era Victor Ponta. Eu fusesem la un moment dat locțiitor al comandamentului CAAT, cunoșteam ofițerii de acolo și am crezut că pot să îi ajut“. Dezvăluirea a trecut aproape neobservată în 2008, atunci când a apărut cartea de interviuri cu personaje-cheie ale Revoluției scrisă de Toma Roman jr. „Ceaușescu văzut de aproape“, scria ziarul Curentul în 6 noimbrie 2012.

Se pune întrebarea dacă relaţia Ponta-Kostyal a continuat şi după Revoluţie, de cine a fost recrutat Premierul şi ce interese a servit.

Declaraţia lui Ponta de marţi dimineaţă “mi-am servit ţara din toate funcţiile pe care le-am avut” este un mijloc a transforma un dezastru de imagine într-un avantaj electoral.
  
  


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…