”Bunicul” din Turul României la ciclism. La 51 de ani, italianul Davide Rebellin concurează cot la cot cu tinerii sportivi

”Bunicul” din Turul României la ciclism. La 51 de ani, italianul Davide Rebellin concurează cot la cot cu tinerii sportivi

Start în Tururul României la ciclism, una dintre cele mai vechi competiții organizate în România! 125 de sportivi vor avea de parcurs un traseu greu - vor ajunge și pe Transfăgărășan, la 2.200 metri înălțime -, de 850 de kilometri, cu gândul de a trece primii linia de sosire, duminică, la București.

image

Caravana Turului Românei s-a pus în mișcare. Foto FR Ciclism

Mica Buclă trece în acest sezon prin Bistrița, Târgu-Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș. Printre cicliștii români prezenți în competiție sunt campionul național Emil Dima - de la echipa Giotti Victoria Savini Due, Daniel Crista – de la Echipa Națională a României, Serghei Țvetcov – Wild Life Generation sau Eduard Grosu – de la Drone Hopper Androni Giocattoli.

Alături de ei vor au luat startul două legende ale ciclismului, veteranii Adam Hansen (Australia, 41 de ani), de la VSA KTM Graz, care în cariera sa a participat la 29 de Mari Tururi și la 13 Clasice, cu victorii de etapă în Turul Spaniei și în cel al Italiei, și ”bunicul” italian Davide Rebellin (51 de ani), care are în palmares victorii în competiții mari precum Tirreno Adriatico, Paris - Nisa sau Amstel Gold Race, obținute în vremea când mulți dintre actualii săi colegi de pluton nici nu erau născuți. Anul 2022 va fi ultimul din cariera celebrului ciclist italian.

Piața Libertății din Satu Mare a găzduit marți seara proba de contratimp individual. Pe traseul de 2,1 km, cicliștii au fost încurajați de câteva sute de spectatori gălăgioși. După ”încălzirea” de la prologul marți, miercuri începe greul. Etapa 1 se va desfășura între Satu Mare și Bistrița, un traseu de 205 kilometri, preconizat a fi parcurs în 5 ore, care pleacă de la 125 de metri altitudine și are 3 cățărări de categorie B, cel mai înalt punct atins de sportivi fiind la 660 de metri altitudine.

Traseul Micii Bucle este construit astfel încât să pună în lumină importante zone turistice din România. Anul acesta, plutonul va traversa zone emblematice precum Țara Lăpușului în Maramureș, Colinele Transilvaniei și cel mai spectaculos drum din țară - Transfăgărășan.

Premii totale în valoare de peste 26.000 euro pentru cicliști

Cicliști profesioniști din țări precum precum Spania, Columbia, China, Irlanda, Polonia, Cehia, Italia, Austria, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, SUA sau Bulgaria vor concura atât pentru puncte UCI, cât și pentru premiile în valoare totală de peste 26.000 de euro.

La Satu Mare, evenimentele au început încă de luni, cu Cursa Copiilor, la care s-a înregistrat o participare record de 230 de copii între 2 și 14 ani. Cursele de copii mai sunt programate în această săptămână la Bistrița (7 septembrie de la ora 15.00), Târgu Mureș (8 septembrie, de la ora 14.00), Făgăraș (9 septembrie, de la ora 14.00) Cristian (10 septembrie, de la ora 12.00) și București (11 septembrie, de la ora 15.30).

Suporterii români sunt așteptați pe traseu

Având în vedere expunerea internațională de care se bucură anul acesta competiția, Federația Română de Ciclism lansează o provocare comunităților de pe traseul Turului României, și anume să iasă pe traseu și să-i încurajeze pe cicliști prin momente inedite, demne de surprins de către echipele foto-video care documentează Turul. Firește, organizatorii se gândesc la momente de genul celebrului drac roșu care apare mereu pe traseul Turului Franței.

Mica Buclă a debutat în urmă cu 88 de ani

În 1934, ziarul Sportul Zilni” a organizat prima competiție ciclistă națională - Turului României, supranumit și Mica Buclă, pe o distanță de 1.026 de kilometri, împărțiți în 7 etape. Pentru că a fost organizată cu pauze - cea mai notabilă de 10 ani, între 1936 și 1946 - competiția a ajuns abia la ediția 55, deși au trecut 88 de ani de la lansare. Ediția a 45-a (din 2008) a fost prima ediție care a figurat în calendarul Federației Internaționale de Ciclism.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică” / Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă

2 „Tu vei ieși la pensie la 50 de ani. Un alt român care nu este milițian va ieși la pensie la 65 ani” / Și-a luat Godină bolid de 160.000 de euro? Reacți…

3 Se schimbă vârsta de pensionare a polițiștilor?

4 Degringoladă? Corupție? / Scandal în Ucraina după ce 1700 de militari ai unei brigăzi nou formate au dezertat înainte de a fi trimiși pe front

5 VIDEO „Nu suntem nebuni, știm ce facem și ce am votat” / Susținătorii lui Călin Georgescu protestează în Piața Victoriei