A murit soprana Virginia Zeani, o legendă a scenei lirice mondiale. A plecat din țară cu un pașaport regal românesc
Virginia Zeani, unul dintre numele de referință ale muzicii de operă din secolul al XX-lea, a murit la vârsta de 97 de ani. Familia Regală a României a transmis un mesaj emoționat.
Virginia Zeani și Regele Mihai. FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale, 2011
„ Virginia Zeani a trecut la cele veșnice. Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a marii soprane Virginia Zeani. O legendă a scenei lirice mondiale, românca Virginia Zeani (...) a fost dăruită de Dumnezeu cu un talent nepereche, a posedat cu desăvârșire profesia ei și a fost un model de spirit civic, patriotism și credință”. a transmis, pe Facebook Familia regală a României.
Virginia Zeani i-a cunoscut personal pe regele Mihai și pe regina Ana.
Pe Regina Ana a întâlnit-o la începutul anilor 2000, în Statele Unite, în cadrul unui turneu de colectare de fonduri pentru Fundația Regală Margareta a României.
„Ulterior, când marea soprană a revenit în România, în anul 2011, Regele Mihai a învestit-o cu Decorația Regală Nihil Sine Deo, la Palatul Elisabeta. Cu acea ocazie, Virginia Zeani a prezentat Regelui Mihai pașaportul regal românesc cu care a plecat din țară și pe care l-a păstrat întreaga sa viață”, mai scrie Familia Regală a României
Virginia Zeani a fost distinsă, în absență, la Castelul Regal Peleș, în anul 2016, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor.
„În anii din urmă, ea a fost alături de Țară și Coroană doar cu gândul și cu sufletul, de departe. Intrată în legendă încă din timpul vieții, Virginia Zeani rămâne, de aici încolo, un pisc de neatins al artei românești din toate timpurile. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei transmite condoleanțe și profunda sa compasiune familiei îndoliate!”, se mai arată pe pagina Casei Regale.
Virginia Zeani - o carieră impresionantă
Soţia celebrului bas italian Nicola Rossi Lemeni, Virginia Zeani s-a născut la Solovăstru, în judeţul Mureş, pe 21 octombrie 1925.
Elevă a profesoarei Lidia Lipowska şi a tenorului Aureliano Pertile, Virginia Zeani a părăsit România în 1947 cu un pașaport regal și debutat la Bologna în 1948. A cântat pe scena unor teatre lirice de la New York, Moscova, Londra şi Berlin, alături de personalităţi precum Beniamino Gigli, Luciano Pavarotti, Franco Corelli şi Giulietta Simionato.
Virginia Zeani a fost prim-solistă a Operei din Roma , iar statisticile mondiale arată că Virginia Zeani deţine recordul absolut al interpretărilor rolului Violetta din „La traviata” de Giuseppe Verdi, pe care l-a cântat de peste 650 de ori.
Una dintre capodoperele muzicii de operă din secolul al XX-lea, „Dialogul carmelitelor” de Francis Poulenc, i-a fost dedicată, ea interpretând rolul feminin principal, Blanche, la premiera mondială din 1957.
Celebra soprană este cea care l-a descoperit pe Luciano Pavarott. Într-un interviu pentru Adevărul, Virginia Zeani, a povestit despre acel moment :
„Tatăl lui Pavarotti a venit la mine: «Am un băiat, are 20 de ani şi o frumuseţe de voce. Vreţi să-l ascultaţi?». Pe atunci, Pavarotti era un tânăr înalt, firav... După şase ani, a cântat cu mine în prima lui „La Traviata".
Sursa: adevarul.ro