VIDEO Presa de la Washington: Rușii ar putea să invadeze Europa în septembrie. Cum ar trebui să reacționeze SUA?

VIDEO Presa de la Washington: Rușii ar putea să invadeze Europa în septembrie. Cum ar trebui să reacționeze SUA?

Unul dintre cele mai importante evenimente ale lunii in Europa este reprezentat de exercitiile militare pe care Rusia le va efectua in Belarus, in perioada 14-20 septembrie. Tarile din regiune, dar si cele occidentale, sunt ingrijorate din cauza acestor manevre militare de amploare conduse de Moscova. Publicatia americana Washington Examiner scrie ca "Rusia ar putea fi pe cale sa invadeze Europa" si prezinta modul in care Statele Unite ar trebui sa raspunda.

Sursa citata noteaza ca, in cadrul exercitiilor militare Zapad-2017, se va testa capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensiva militara. Acesta este exact felul de operatiune pe care Rusia l-ar folosi pentru a invada Europa, scrie jurnalistul american Tom Rogan, specializat in politica externa.

Polonia si statele baltice au cele mai mari emotii

Noutatea nu este reprezentata de faptul ca rusii fac exercitii militare, ci de locul in care acestea se vor desfasura si de amploarea fortelor implicate. Rusii au inaintat cifre cuprinse intre 10.000 - sau chiar si mai putin - de militari si 13.000, insa numarul real ar putea ajunge chiar la 100.000 de oameni.

In plus, vor fi si unitati de vehicule blindate si de artilerie, precum si avioane de lupta. Si, cel mai interesant, fortele armate vor efectua exercitiile in Belarus. Aceasta alegere este menita sa trimita un mesaj deosebit catre NATO, subliniaza sursa citata.

De asemenea, rezervisti rusi au fost chemati si in enclava rusa Kaliningrad, astfel ca Polonia, unul dintre cele trei state membre NATO vecine cu Rusia si Belarus, ar putea fi lovita repede de fortele ruse care participa la Zapad-2017, mai sustine Rogan.

Kaliningradul ar putea fi o zona cruciala pentru a patrunde in Polonia si pentru aprovizionare, in cazul unei invazii militare, iar fortele poloneze de pe frontul estic ar urma sa fie incercuite, adauga sursa citata. Insa Polonia nu este singurul stat NATO amenintat in urma exercitiilor Zapad, ci si cele trei state baltice Estonia, Letonia si Lituania sunt foarte vulnerabile.

Intentia lui Putin ar fi, mai scrie Washington Examiner, sa obtina o victorie care sa imparta NATO intre cei care vor un raspuns militar si cei, precum Germania, care probabil ar considera o contraofensiva ca fiind prea riscanta.

In plus, sustine Rogan, desi NATO ar intercepta comunicatiile rusesti cu putin timp inainte de atac, daca acele ordine ar fi trimise de la Moscova din scurt, nu ar ramane prea multe de facut pentru NATO.

Mai mult, fortele de reactie rapida din Europa ale NATO sunt evident incapabile sa invinga o invazie ruseasca, ca urmare a investitiilor slabe in aparare la nivelul continentului. De asemenea, Putin adora faptul ca multi dintre cetatenii Uniunii Europene se opun unui raspuns militar al NATO in baza Articolul 5 privind apararea comuna.

Statele Unite trebuie sa conduca apararea Europei

Si toate acestea cer o initiativa decisiva a SUA. In primul rand, fortele americane trebuie sa conduca actiunile defensive ale NATO. Apoi, Marea Britanie si Franta ar trebui sa-si detaseze fortele de raspuns rapid in Polonia, in timp ce Germania si Olanda ar trebui sa-si puna in asteptare fortele armate.

In continuare, sursa citata trece in revista mai multe mutari militare pe care SUA ar trebui sa le faca, in principiu in Italia si in Marea Mediterana. Si, in cele din urma, fiecare stat NATO capabil ar trebui sa trimita avioane militare in statele baltice sau Polonia.

Impreuna cu aceste detasari, care ar trebui facute public, Trump ar trebui sa ceara din nou statelor membre NATO sa-si intensifice planurile de a aloca 2% din PIB apararii. Liderul de la Casa Alba ar trebui sa le transmita ca, daca nu o fac, SUA vor fi nevoite sa-si mute formatiuni militare importante aflate in Europa - din tari precum Germania sau Italia in tari precum Marea Britanie sau Polonia, care au alocat un procent de 2 la suta din PIB apararii.

Impactul colectiv al acestor raspunsuri militare si politice ar trebui sa fie dublu: ar trebui sa-i arate lui Putin ca NATO este pregatita sa lupte si, prin cei 2% cheltuiti, ca NATO se intareste.

Insa este deosebit de important ca Trump sa evite orice echivoc privind respectarea Articolului 5 al Tratatului NATO - atacul impotriva unui aliat este un atac impotriva tuturor.

Desi o astfel de invazie a rusilor in Europa este totusi putin probabila, aceasta amenintare nu ar trebui sa fie exclusa, incheie sursa citata. Putin este dispus sa-si asume riscuri mari pentru a spori puterea si prestigiul Rusiei, astfel ca trebuie sa ne pregatim pentru ce e mai rau, mai scrie Washington Examiner.





populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”