VIDEO/ADEVĂRUL despre avioanele F-16 și România
In septembrie in Romania vor ajunge primele sase avioane de vanatoare F-16 cumparate de statul roman de la Portugalia. In total sunt 12 avioane F-16, modernizate intre timp, aduse la zi cu specificatiile si pregatite sa interactioneze cu modelele F-16 folosite de celelalte state NATO precum SUA si fortele sale aeriene. Lockheed Martin spune ca F-16, desi e un avion lansat in urma cu aproape 40 de ani, ramane relevant, iar noua sa versiune la care se lucreaza in prezent - F16V - e una dintre cele mai avansate de pana acum si prin care SUA vor folosi in continuare modelul pentru urmatoarele decenii. Modelul F-16V poate fi o varianta si pentru Romania care a anuntat ca doreste sa cumpere o noua transa de avioane de vanatoare, o etapa "fireasca" pentru intrarea pe viitor in programul F-35, spun reprezentantii Lockheed Martin.
VIDEO - Despre avioanele F-16 care vor ajunge in Romania:
Video realizat cu echipament Nikon
In 2013 Romania a parafat achizitia de avioane de lupta multirol, intelegandu-se cu guvernul american si cel portughez pentru un transfer de 12 avioane F-16 din Portugalia. Avioanele, desi sunt folosite, sunt abia la jumatatea duratei lor de viata si mai pot fi folosite circa 8.000 de ore de zbor fiecare. In plus, aparatele au fost actualizate cu ultimele tehnologii si specificatii software disponibile pentru model.
In septembrie 2016, primele sase avioane de acest tip ar urma sa ajunga in Romania si sa fie introduse in serviciul Fortelor Aeriene Romane. Din cele 12 avioane tip Block 15 achizitionate, 9 sunt model F-16As cu un singur loc si 3 sunt F-16Bs cu doua locuri.
Avioanele, desi dintr-o productie mai veche, au trecut intre timp printr-un upgrade major - Mid-Life Upgrade (MLU) cum i se spune in limbajul oficial - iar modelele care vor intra in dotarea Romaniei sunt pregatite sa interactioneze cu aceleasi avioanele de lupta multi-functionale testate in aceleasi conditii si pe care multe state membre NATO le folosesc.
Avioanele F-16 ale Romaniei - actualizate prin upgrade-ul Mid-Life - au integrate un sistem Sniper Advanced Targeting Pod, noi tipuri de casti pentru pentru urmaririrea si achitionarea tintelor, imbuntatiri ale sistemelor software si de comunicare. "Noul tip de casca permite pilotilor sa aiba informatiile mereu in fata ochilor si poate achizitiona o tinta chiar si cand aceasta este in spatele avionului. Sunt rachete pe F16 care pot fi lansate in fata si care se intorc spre tinta achitionata de pilot in spatele avionului", ne-au explicat reprezentantii Lockheed Martin, firma americana care in continuare construieste F16, desi au trecut mai bine de 38 de ani de la introducerea modelului in serviciu.
De lucrarile necesare pentru actualizarea modelelor F16 cumparate de Romania s-a ocupat Portugalia, in timp ce rolul Lockheed Martin in calitate de producator este de a oferi sprijin programatic, in special in perioada urmatoare in care Romania va operationaliza avioanele.
Romania vrea sa cumpere alte avioane F-16: Noi sau second-hand? / F-16V, noul model produs de americani
Romania, asa cum a declarat-o ministrul Apararii Mihnea Motoc intr-un recent interviu acordat HotNews.ro, se pregateste sa achizitioneze o noua serie de aparate F16 care sa completeze cele 12 luate de la Portugalia si care sa inlocuiasca o parte din deja-batranele avioane MiG-21 LanceR.
Desi Ministerul Apararii nu a dat prea mutle detalii despre noua achizitie, precum ce modele sunt vizate sau de unde ar putea fi achizitionate acestea, reprezentantii Lockheed Martin au explicat pentru HotNews.ro ca o mutare fireasca ar fi ca noua achizitie sa vieze noul model dezvoltat - F16V - cel mai avansat astfel de model lansat de pana acum de producatorul american.
Astfel, Romania ar avea doua optiuni in ceea ce priveste o noua achizitie de F16, fie va cumpara - ca si pana acum - modele mai vechi, aflate deja in uz, pe care sa le actualizeze la standardul F-16V, fie va achitiona modele F-16V nou-produse. Reprezentantii Lockheed Martin spun ca modelul va continua sa fie produs de nou in urmatorii ani, iar in plus Fortele SUA au dispus actualizarea si prelungirea durateie de viata pentru avioanele sale de tip F-16, lucru ce asigura automat si o mai buna sustinere pentru urmatoarele decenii si costuri mai mici pentru Romania si ceilalti operatori la nivel mondial.
F-16V, dupa cum sustine Lockheed Martin, integreaza componente dezvoltate pentru modele mai avansate precum F-35 sau F-22 Raptor, capacitati precum un radar avansat - Active Electronically Scanned Array (AESA) , si noi sisteme de avionica, noi cadrane de inalta rezolutie si upgrade-uri pentru capabilitati de arme avansate.
Asa cum au subliniat reprezentantii producatorului in discutia purtata cu HotNews.ro, F-16V reprezinta o optiune atat pentru avioanele noi, cat si pentru upgrade-uri la modele deja in uz, iar trecerea de la F-16 la F-16V ar fi un pas intermediar pentru o posibila tranzitie in viitor la modele precum F-35.
F-16, unul dintre cele mai raspandite avioane de lupta multirol din lume
Avionul de lupta F-16 a fost lansat in serviciu in 1978. Initial a fost gandit ca un avion de atac rapid si usor, F-16 a suferit schimbari in timp, a fost constant upgradat si a devenit unul din avionele multirol cele mai folosite in lume, cu nu mai putin de 27 de state ca operatori. Modelul este construit in continaure chiar si in ziua de azi.
Peste 4.500 de unitati au fost livrate pana in prezent, iar noile upgrade-uri, precum si decizia SUA de a le extinde durata de viata, vor tine F-16 in serviciul celor mai importante forte aeriene cel putin pentru inca urmatorii 20 de ani.
F-16 a fost primul avion care sa atinge forte de 9G si special gandit sa fie instabil aerodinamic pentru o mai buna manevrabilitate. Viteza sa maxima e de doua ori viteza sunetului, Mach 2, adica peste 2.100 km/h, Avionul dispune de un tun-mitraliera de 20 mm, precum si de 8 monturi pentru rachete si bombe sub aripa si fuselaj. Raza sa de actiune, in configuratia fara rezervoare externe, ajunge la peste 500 de km, iar avionul poate fi realimentat si in aer, in timpul zborului.
Mai jos, cateva elemente ale familiei de avioane multi-rol F-16, precum si upgrade-urile noii generatii F-16V prezentate de Lockheed Martin: