EXPLOZIV/După ce l-a FALIMENTAT importând cărbune RUSESC din Ungaria prin firmele lui Gruia Stoica, Ponta vrea să ÎNGROAPE Complexul Energetic Hunedoara cu firma VECINULUI de BALCON

EXPLOZIV/După ce l-a FALIMENTAT importând cărbune RUSESC din Ungaria prin firmele lui Gruia Stoica, Ponta vrea să ÎNGROAPE Complexul Energetic Hunedoara cu firma VECINULUI de BALCON

UPDATE/Constantin Jujan a renuntat la functia de director general al Complexului Energetic Hunedoara, prezentandu-si demisia in fata ministrului energiei Andrei Gerea, pe 14 iulie, informeaza presa hunedoreana. Constantin Jujan a declarat pentru "Glasul Hunedoarei" ca intarzierea primei transe din ajutorul de stat in valoare totala de 167 de milioane de lei l-a determinat sa renunte la postul de manager al CEH. Reamintim ca societatea se afla in acest moment intr-o situatie financiara extrem de dificial, fiind cu un pas in faliment.

Ponta ar fi trebuit arestat a doua zi după ce Digi24 a difuzat incredibilul material în care se spunea negru pe alb că firme din Ungaria la care acționari erau firmele din România ale lui Gruia Stoica, au grăbit falimentul Complexului Energetic Hunedoara importând cărbune rusesc din Ungaria. Gruia Stoica s-a folosit inclusiv de firma de consultanță SEXOLOGICĂ a unei unguroaice pentru a importa cărbune din Ungaria! Acum, că este în faliment, CEH va fi restructurată, grație indicațiilor date de ministrul penal Andrei Gerea, de firma personajului care are balcon comun cu Ponta, unul dintre administratorii de la ISPE, Dan Ioan Gheorghiu. Așa cum noi am scris în articolul  EXPLOZIV/Ponta cu Gheorghiu, BARONUL RETEHNOLOGIZĂRILOR, ca Vâlcov cu amanta

​Ministrul Energiei Andrei Gerea a anuntat pe 10 iunie ca un consultant international se va ocupa de elaborarea planului de restructurare de la Complexul Energetic Hunedoara. Cateva zile mai tarziu, pe 16 iunie, CE Hunedoara a publicat un anunt pe SEAP pentru angajarea unui consultant prin cerere de oferta, adica pe baza de invitatii, pentru suma de 450.000 lei. Singura firma care a raspuns invitatiei, pana la termenul limita de 30 iunie, a fost ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), cunoscuta ca facand parte din retea de "baieti destepti" care graviteaza in jurul premierului Victor Ponta si despre care HotNews.ro a scris in mai multe randuri. Practic, ISPE este acel "consultant international" despre care vorbea Andre Gerea. Planul de restructurare ar trebui prezentat Comisiei Europene pana la sfarsitul anului, in caz contrar CE Hunedoara urmand sa intre in lichidare.

Un mare semn de intrebare este legat de experienta ISPE in privinta elaborarii unor planuri de restructurare. Institutul este cunoscut in special pentru numeroasele contracte incheiate cu societatile energetice de stat, cele mai multe fiind pe proiectari, studii pentru proiecte de investitii, prezentari de solutii tehnice, elaborari de caiete de sarcini si consultanta tehnica.

Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Actionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista. Unul din oamenii cheie din aceasta firma este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament.

De cand a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a incheiat zeci de contracte banoase cu societatile energetice de stat, in special cu SC Complexul Energetic Oltenia si Transelectrica. Pe langa ISPE, a avut de castigat si Romelectro SA, firma controlata de Viorel Gafita. ISPE a incheiat contracte pe partea de studii, iar Romelectro pe partea de lucrari de infrastructura. Unul dintre cele mai importante contracte semnate in ultima perioada este cel de 78,7 milioane de euro, fara TVA, incheiat cu Hidroelectrica pentru retehnologizarea CHE Stejaru.

Digi24/ROMÂNIA FURATĂ. Complexul Energetic Hunedoara, faliment premeditat

Prima înțelegere încheiată este cea cu Psycholucia Kft. Firma din Ungaria, înregistrată ca SRL non-profit, urma să livreze 25.000 de tone de cărbune, pentru 1,7 milioane euro plus TVA.

Psycholucia a fost înființată în 2009 și are care obiect principal de activitate consilierea psihologică pentru angajații companiilor și organizarea trainingurilor pentru sexologi.

Cu trei luni înainte de semnarea contractului cu Electrocentrale Deva, compania își adaugă în listă comercializarea de combustibili. Acționarul majoritar al companiei este Bojtor Lucia Zsuzsanna, care, potrivit asociației sexologilor din Ungaria, este sexolog acreditat.

Reporter: În 2012 compania dumneavoastră a semnat un contract cu Electrocentrale Deva pentru un import de 25.000 tone de cărbune. Ce ne puteți spune despre acest contract?

Bojtor Lucia Zsuzsanna: Nu doresc să fac vreo declarație legat de acest subiect, nu am ce să vă spun... A fost un contract de tip ad-hoc, pe care l-am îndeplinit și noi, și ei, contractul a expirat deja, nu vă pot spune altceva.

Reporter: Cum a livrat compania dumneavoastră cărbunele având în vedere că potrivit site-ul societății vă ocupați cu consiliere psihologică?

Bojtor Lucia Zsuzsanna: Credeți cum doriți, însă nu vă supărați, nu doresc să fac vreun comentariu pe acest subiect. N-am să stau să dau vreo explicație, a fost o afacere. Firma are mai multe obiecte de activitate. Nu am ce să vă declar, ne-am ocupat și de altele tipuri de afaceri, așa că vă mulțumesc, nu vă supărați, însă nu doresc să comentez nimic pe acest subiect.

Reporter: Pe domnul Victor Benga cum l-ați cunoscut?

Bojtor Lucia Zsuzsanna: Bine, vă mulțumesc... Spor la treabă!

Tot la finalul lui 2011, o altă companie maghiară, GR Carbon KFT, câștigă un contract pentru livrarea a 20.000 tone de cărbune. În ianuarie 2012, compania cedează contractul către Train Hungary Kft. Peste o lună, Electrocentrale Deva semnează un act adițional, pentru o cantitate suplimentară, de aproape 9.000 de tone. Costul total este de două milioane de euro.

Grațian Călin, director Train Hungary Kft: Am fost contactați de GR-Carbon și în calitate de transportator feroviar ni s-a subontractat acest contract de furnizare. De menționat este faptul că Train Hungary este mandatată de statul maghiar în comerț cu produse energetice.

ANAF susține că, din schimbul de informații cu Fiscul maghiar, nu au fost identificate documentele de subcontractare. Asta înseamnă că există suspiciunea că huila din Ungaria nu a ajuns în România.

Grațian Călin, director Train Hungary Kft: Nu am fost solicitați de către ANAF-ul din Ungaria și nu ni s-au solicitat documente în acest sens. Cu siguranță că există contracte semnate între această societate cu societatea noastră pentru acest obiect al contractului. Este practic imposibil de transportat pe calea ferată mai cu seamă produse energetice care sunt accizate fără a avea documente de vânzare-cumpărare sau acte de comerț.

În mai 2012, Electrocentrale Deva încheie un alt doilea contract cu Train Hungary KFT. De data aceasta, direct. Compania maghiară urma să livreze 27.000 de tone de carbune, cu prețul de 1,85 milioane euro plus TVA.

Reporter: Cum a ajuns compania dumneavoastră să livreze direct cărbune către Electrocentrale Deva?

Grațian Călin, director Train Hungary Kft: Având în vedere faptul că am livrat cărbune de la GR Carbon ni s-a solicitat o ofertă și am răspuns la acea ofertă. Urmare a acelei oferte am încheiat un contract cu Deva.

Reporter: Ne puteți spune care era surse cărbunelui?

Grațian Călin, director Train Hungary Kft: Din câte știu era din Ungaria, de proveniență din Federația Rusă.

Inspectorii fiscali spun că, în total, Train Hungary KFT ar fi livrat la Deva aproape 56.000 de tone de cărbune, pentru care a încasat 3,9 milioane de euro. Și în acest caz, inspectorii ANAF au constat că intermediarul afacerii a fost Victor Daniel Benga.

Grațian Călin, director Train Hungary Kft: Nu îl cunosc personal pe domnul Benga. A fost mandatat de către Train Hungary ca să reprezinte societatea la semnarea contractului, respectiv pentru urmărirea activității de transportator feroviar, la descărcarea mărfilor la Deva.

Potrivit Registrului Comerțului din Ungaria, Train Hungary KFT este deținută în calitate de acționar majoritar de compania românească Grampet. Corporația îi aparține omului de afaceri Gruia Stoica. Directorul Train Hungary KFT este Călin Grațian, vicepreședinte al Grampet.

În august 2012, Electrocentrale Deva încheie un al patrulea contract. De aceasta dată, cu Energo-RU Kft. Compania maghiară urma să livreze 15.000 de tone de cărbune cu prețul total de 1,1 milioane de euro plus TVA. Compania, înființată în 2009, are ca obiect de activitate principal comerțul cu combustibili. Potrivit documentelor Registrului Comerțului din Ungaria, în conducerea companiei apare cu drept de semnătură Kajuha Zoltán, care este și director economic al Train Hungary KFT, compania lui Gruia Stoica.

Reporter: Ne puteți spune dacă există o relație între Energo RU și Train Hungary KFT, respectiv Grampet? Vă întreb asta pentru că unul dintre directorii Energo Ru apare și la Train Hungary KFT.

Grațian Călin, director Train Hungary KFT: În niciun caz nu există o relație de asociere sau legată de proprietate sau de alte tipuri. Kajuha Zoltán, la care faceți referire, este contabil autorizat și ține evidență contabilă pentru mai multe societăți. Firma de care faceți vorbire, firma Energo Ru, este o firmă care transporta cărbune pentru alți clienți din Ungaria pe linia Federația Rusă.

Tot în Energo-RU Kft, Victor Daniel Benga este menționat ca director și ca acționar. De altfel, el este și cel care a semnat din partea maghiară contractul cu Electrocentrale Deva.

În acționariatul companiei apare și Bojtor Vilmos László, cetățean maghiar pus sub urmarire penală într-un dosar al DNA Oradea. El este acuzat de procurori că ar fi spălat 600.000 euro, primiți de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, de la un om de afaceri.

Principalul beneficiar al afacerii, patronul grupului Grampet, acționar în firmele maghiare, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat în martie la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar DNA. El a fost acuzat de de cumpărare de influență, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la licitația pentru transportul cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia. Contractul era de peste 100 milioane de euro.

Afacerile derulate la Deva fac acum obiectul unor sesizări penale ale ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Digi24/ROMÂNIA FURATĂ. Complexul Energetic Hunedoara, faliment premeditat



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

5 Foarte interesante amănunte