DNA: Radu Pricop și Sergiu Lucinschi, trimiși în judecată; cauza privitoare la procurorul Remus Jurj, disjunsă

DNA: Radu Pricop și Sergiu Lucinschi, trimiși în judecată; cauza privitoare la procurorul Remus Jurj, disjunsă

Avocatul Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, și omul de afaceri Sergiu Lucinschi au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe infracțiuni, în timp ce cauza privindu-l pe procurorul DIICOT Remus Jurj a fost disjunsă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, este acuzat de șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării, la infracțiunea de fals intelectual, iar Radu Pricop, de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2014 — martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat asupra unui om de afaceri, denunțător în cauză, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.

"Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acționar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenționat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acțiunile de constrângere au constat în condiționarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menționată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", se arată în comunicat.

Procurorii au reținut că, în perioada decembrie 2014 — martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influență, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la același procuror, respectiv Remus Jurj.

"În acest sens, inculpatul Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", mai susțin procurorii.

DNA menționează că, sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condițiile în care acesta i-a arătat că ar putea influența atitudinea procurorului de caz, la 17 martie, în schimbul ''ajutorului'' promis, Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri dreptul de creanță asupra sumei de 2 milioane euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

"Soluția semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Lucinschi, prin formularea mai multor soluții nelegale, menite să justifice remiterea banilor către acesta. Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în fața notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru și angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015", se spune în comunicat.

Sursa citată subliniază că, prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, Lucinschi l-a instigat, cu intenție, pe notarul public să comită, fără vinovăție, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii și autentificării contractului de împrumut respectiv.

"După semnarea acestui act, Lucinschi a continuat să îl constrângă în același mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având același cuantum (2.000.000 euro)", au mai constatat procurorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Remus Jurj într-un dosar separat, sub aspectul complicității la infracțiunea de șantaj.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

3 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta

4 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!

5 ULTIMA ORĂ Lupta pentru locul unu se dă între PSD și USR