ŞOC/Proasta lu' Ponta lasă o GAURĂ de 6 miliarde de euro în BUGET

ŞOC/Proasta lu' Ponta lasă o GAURĂ de 6 miliarde de euro în BUGET

Orice lista a remanierii, indiferent de grupul de interese aflat in spate, incepe invariabil cu Ioana Petrescu. Care – este deja aproape o certitudine – va parasi conducerea Ministerului Finantelor.

Ioana Petrescu lasa jale in urma sa

Iar in pole–position pentru preluarea fraielor Finantelor s-a aflat Florin Georgescu. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, acesta ar fi refuzat categoric sa se reintoarca in Guvern, cel putin pana ce nu il va lamuri cineva de unde se acopera cele sase miliarde de euro pe care tara noastra le are de achitat creditorilor externi in 2015. Este vorba despre o suma uriasa, a carei plata nu se mai poate amana sau reesalona. Si care nu se regaseste nici macar in vreun eventual proiect al Ioanei Petrescu pentru bugetul Guvernului pe 2015, asa ca nimeni dintre finantistii cu nume nu vrea sa se lege la cap cu sefia Finantelor, stiind ca nu exista inca nicio solutie viabila de acoperire a acestei gauri.

Au mers pe burta

Orice scamatorie financiara ar face Guvernul Romaniei in 2015, indiferent care ar fi acesta – un nou cabinet Ponta remaniat, unul de tehnocrati sau chiar unul cu Dreapta intrata la guvernare –, tot trebuie platite sase miliarde de euro. Pentru ca aceasta este „rata” noastra pentru la anul. Iar dupa detasarea cu japca a lui Liviu Gherghina la BNR, se pare ca bugetul pentru 2015 a ramas in aer, cel putin in cazul acestei „gauri”. Si chiar daca ar umfla cifrele in cel mai pur stil ceausist, noul ministru delegat pentru Buget, Darius Valcov, tot nu ar avea de unde sa scoata acesti bani, fara ajutorul colegului de la Finante.

Florin Georgescu nu vrea sa plateasca oalele sparte de altii

Cel putin pana acum insa, spre ingrijorarea specialistilor finantisti si chiar a structurilor de informatii care considera acest „hau” financiar un adevarat atentat la siguranta economica a tarii, nu s-a gasit nicio solutie viabila. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, actualul ministru al Finantelor, probabil si stiind ca oricum este pe farasul remanierii, nu a prezentat niciun proiect concret prin care sa avem cea mai mica idee despre cum platim acesti bani. Practic toata lumea a preferat sa mearga pe burta, pentru a nu se face tam-tam pe acest subiect. Insa trecerea timpului a devenit un adversar de temut, mai ales dupa ce numele mari ale domeniului financiar carora li s-a cerut ajutorul in ceasul al doisprezecelea au zis „pas”.

Bani, nu vorbe!

Mai mult ca sigur, acoperirea „cotizatiei” anuale catre FMI si catre ceilalti mari creditori externi va fi trecuta in fituica de buget pentru 2015 pe spatele „imbunatatirii ratei de colectare a taxelor si impozitelor”.

Darius Valcov trage de timp cu prezentarea proiectului de buget pentru ca ii lipsesc banii pentru plata datoriei externe

Pentru ca emisarii FMI care se pregatesc sa soseasca la Bucuresti le-au transmis deja guvernantilor romani, fie si neoficial, ca nici macar sa nu indrazneasca sa deschida gura pentru a le propune o noua reesalonare. Dar, mai mult ca sigur, reprezentantii Fondului Monetar International nu vor inghiti nici „galusca” servita in limbajul de lemn al tot mai invocatei cresteri a colectarii darilor de la contribuabili. Si vor intreba transant, ca si presedintele Traian Basescu, de ce proiectul de buget nu a fost inca prezentat in fata plenului Parlamentului Romaniei pana la data limita de15 noiembrie. Iar raspunsul, binecunoscut de catre specialisti, este unul singur: pentru ca nu exista cele sase miliarde de euro pe care trebuie sa-i returnam la FMI. Iar creditorii vor bani, nu vorbe.

Ce mai scoatem la vanzare?

Oricata presiune s-ar pune pe ANAF, este o iluzie sa crezi ca oamenii de la Fisc ar putea face minuni peste noapte si sa scoata bani in plus, cand si asa este incredibil cum au reusit, pe aceasta saracie crunta, sa mentina actualul ritm al colectarilor de taxe si impozite. Astfel ca la nivelul coalitiei guvernamentale s-a discutat, drept solutie de avarie, scoaterea la vanzare, de urgenta, a uneia dintre putinele companii profitabile care au mai ramas in proprietatea statului roman. Insa chiar si daca se vor scoate pe taraba unele „perle” din domeniul energetic, asa cum se vorbeste deja, tot este greu de crezut ca vanzarea acestora va putea acoperi suma necesara returnarii ratei anuale de imprumut. Mai ales ca tranzactia se va face la repezeala si, prin urmare, in pierdere. Asa ca tot vor mai trebui niste bani…

Vai de mediul de afaceri

Astfel, pentru a cata oara, neputinta guvernantilor si nesimtirea politicienilor va trebui compensata pe seama oamenilor de afaceri. Pentru ca, inevitabil, mediul privat va trebui impozitat suplimentar, si asta in conditiile in care putinii oameni care mai produc profit in Romania zilelor noastre se vaitau deja ca sunt sufocati de lacomia statului roman. Numai ca, iata, in loc de promisa relaxare fiscala si de permiterea revenirii la „circulatia banilor” in domeniul business-ului, blocajul va continua. Si va fi cu atat mai crunt, cu cat oamenii de afaceri trebuie sa suporte o buna parte din gaura de sase miliarde de euro lasata Proasta lu' Ponta la Guvern. Cătălin TACHE


populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Foarte interesant!

3 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

4 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

5 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA