Știați că Dorneanu a fost cel care a blocat și aplicarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara? De două ori?

Știați că Dorneanu a fost cel care a blocat și aplicarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara? De două ori?

Știați că Dorneanu a fost cel care a blocat și aplicarea Punctului 8 al Proclamației de la Timișoara? De două ori? Citiți mai jos ce scrie jurnalista Brândușa Armanca pe  Europa Liberă .

Fost procuror și activist de nădejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor broșuri elogioase care glorificau politica lui Ceaușescu. Un exemplu - „Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste. În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale»”.

Textul a fost scris în 1981 de actualul președinte al Curții Constituționale, fost deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților, fost ministru, fost Avocat al Poporului un model de ilustrare perfectă a eșecului societății românești de a trece, după Revoluția din decembrie 1989, la o clasă politică nouă, fără conexiuni vinovate cu trecutul.

Consecințele ridicării în funcții de către Ion Iliescu a activiștilor fideli „comunismului cu față umană” au fost nefaste pentru România: blocarea inițiativelor pentru democratizare și progres, stagnare economică și transformarea politicii într-o sursă de privilegii și corupție.

Legea Lustrației propusă de PNȚ-CD în 1999 a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ condus de Valer Dorneanu cu argumentul că „la zece ani de la Revoluţie, proiectul poate apare ca tardiv, iar în acest an premergător celui electoral poate fi apreciat ca prematur.

În perioada la care se referă proiectul, mai multe generaţii de români nu au avut, nu din vina lor, un alt reper moral şi socio-politic decât cel oferit de stat, de societate şi de lege având, în consecinţă, o singură opţiune, astfel încât «vina» lor principală pare a fi, în viziunea propunerii legislative, aceea de a se fi născut după 6 martie 1945”.

Lustrația a fost cu succes blocată din nou de același Valer Dorneanu &Co. în 2010, de data aceasta în calitatea sa de judecător la Curtea Constituțională.

Valer Dorneanu are la 76 de ani toate privilegiile pe care un sistem politic inechitabil și corupt le-a creat după 1990: cumulează două pensii speciale, indemnizație de președinte al CCR, salarii de la universitate plus mașină la scară, protecție SPP, sume de protocol, deplasări plătite de stat etc.

Declarația sa de avere din 2018, la fel cu cea din 2019, conține următoarele sume: 302.000 lei indemnizație de la CCR incluzând și ceva restanțe, apoape 75.000 lei pensie specială de la Camera Deputaţilor, 322.000 lei pensie specială ca Avocat al poporului, aprox.51.000 de la Universitatea „Titu Maiorescu”, în total aproape 750.000 lei, adică vreo 14.000 euro pe lună, stimulent eficace pentru a se strădui să servească PSD, să blocheze inițiative politice, cât și legi care ar aduce echilibru în câștigurile fabuloase ale privilegiaților, cum ar fi anularea pensiilor speciale.

Premierul Ludovic Orban spunea în decembrie 2019 că „pentru mine și pentru colegii mei Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara este lege”. Întrebat de Radio Europa liberă de ce nu s-a aplicat atunci când liberalii au fost la putere, premierul a dat vina pe conjunctura politică și pe prezența „în toate partidele” a unor membri care ar fi putut fi lustrați dacă Punctul 8 se legifera.

  • Valer Dorneanu este unul dintre exemple. Societatea Timișoara i-a acordat, în memoria datei de 11 martie, când se împlinesc trei decenii de la citirea publică a Proclamației de la Timișoara, „Secera și Ciocanul” pentru a consacra „efortul deosebit depus întru conservarea și susținerea sistemului și structurilor (neo)comuniste în România”.

Au mai primit de-a lungul anilor aceeași apreciere pentru rolul retrograd jucat în societate Ion Iliescu, Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și ații.


populare
astăzi

1 VIDEO „Predați-vă sau vă omorâm”

2 Foarte interesante amănunte...

3 Doar un experiment? / Dezvăluire Time: Victoria Ucrainei nu a fost niciodată obiectivul președintelui Joe Biden

4 Dialog Elon Musk - Novak Djokovici, după ce sârbul a protestat, refuzând să vorbească la interviul de după meci

5 Cum au ajuns „buricii pământului” din Ro la Washington