SISTEMUL și-a făcut PARTID! La vremuri noi, copiii lor

SISTEMUL și-a făcut PARTID! La vremuri noi, copiii lor

SISTEMUL lanseaza partidul Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. Fondatorul este Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei CAESAR si fost lider al Ligii Studentilor Romani din Strainatate, lansata in 2009 in prezenta lui Ghita, Voiculescu si Gadea.

Duminica se lanseaza in Bucuresti un nou proiect care va deveni partid politic saptamana viitoare, cu cateva luni inainte de alegerile locale. Platforma Actiunea Civica a Tinerilor - PACT - este fondat de Sebastian Burduja, cel care in 2009 a fondat Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar in 2011 a infiintat fundatia CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. El este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex.

De notat ca la lansarea din 2008 a LSRS au participat si sustinut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Mihai Gadea si Ecaterina Andronescu.

Sebastian Burduja a avut joi dimineata o intalnire cu premierul Dacian Ciolos, potrivit programului oficial al Guvernului. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a declarat pentru HotNews.ro ca la intalnire "nu s-a discutat absolut nimic legat de politica, ci despre tinerii care vor sa revina in Romania si sa lucreze in administratie".

Reprezentantii PACT au precizat pentru HotNews.ro ca partidul va fi inregistrat la tribunal saptamana viitoare. Alin Iliescu, cel care se ocupa de relatiile cu presa, a declarat ca o decizie in ceea ce priveste candidatii la alegerile de anul acesta se va lua dupa ce partidul va fi inregistrat, dar ca exista "ambitii in acest sens".

El a declarat ca partidul PACT va fi o entitate diferita de Fundatia Caesar si de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar ca membrii din conducerea acestora nu se vor regasi in conducerea PACT, care se va alege dupa inregistrarea partidului.

Contactat in urma cu cateva saptamani de HotNews.ro si intrebat daca va candida la primaria Capitalei, Burduja a raspuns ca nu si-a anuntat intentia si nu poate confirma.

Cum suna textul de lansare a PACT:

"Constientizand situatia in care a ajuns Romania, aflata intr-o continua criza multipla - economica, politica si sociala - intr-un context global complex si riscant,
Remarcand ca actuala clasa politica nu isi urmareste decat propriile interese si este capabila sa gandeasca si sa puna in aplicare un program credibil si eficient de dezvoltare economica si de reforma reala a institutiilor publice,
Luand drept exemplu eforturile generatiilor din trecut, care au luptat pentru unitate, dreptate si libertate,
Cunoscand potentialul tarii noastre, bazat pe resurse umane si naturale remarcabile,
Stiind ca partenerii nostri strategici din structurile europene si euroatlantice au nevoie de un aliat puternic si de incredere intr-o regiune de importanta majora,
Fiind convinsi ca este de datoria tuturor cetatenilor sa ia atitudine si sa se implice activ pentru schimbarea pozitiva a Romaniei
Si avand convingerea ca cei care isi pastreaza speranta intr-un viitor mai bun pentru Romania ne vor sprijini in demersul nostru,

Ne unim fortele in Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT)
Si, pe baza a patru principii esentiale -
Profesionalism, Actiune, Comuntiate si Transparenta -
Ne angajam sa redam Romania cetatenilor ei pentru a construi impreuna
O tara democratica, dezvoltata si demna."

La evenimentul de lansare de duminica ar urma sa participe circa 400 de persoane, inclusiv persoane publice, insa nu membri ai altor partide, potrivit lui Iliescu.

De precizat ca joi dimineata, inainte de anuntul referitor la evenimentul de duminica, Burduja a avut o intalnire, la guvern, cu premierul Dacian Ciolos, asa cum arata si programul premierului. Potrivit lui Sebastian Burduja, intalnirea s-a concentrat pe "prezentarea activitatii fundatiei Caesar".

Fundatia CAESAR

In urma cu an, pe 4 februarie 2015, Ministrul de Externe de atunci Bogdan Aurescu a semnat doua documente prin care este consolidata cooperarea dintre Ministerul Afacerilor Externe si doua dintre cele mai active organizatii de tineri cu filiale peste hotare, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani), dupa cum anunta un comunicat de de presa al MAE.

Protocolul de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Externe si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), respectiv Protocolul dintre Ministerul Afacerilor Externe si Fundatia CAESAR reprezinta concretizarea propunerii facute de ministrul Bogdan Aurescu in cadrul editiei din acel an a Galei Studentilor Romani din Strainatate (8 ianuarie 2015).

"Facem astazi un pas important in aplicarea strategiei Ministerului Afacerilor Externe de punere in valoare, in activitatea noastra diplomatica, a potentialului si energiei tinerilor romani de prestigiu din strainatate, de atragere a lor spre o cariera diplomatica - daca o doresc -, de implicare a lor in proiecte comune, intr-un efort comun care are ca scop final modernizarea Romaniei", a subliniat ministrul afacerilor externe.

Printre membrii inscrisi in aceasta fundatie se numara, pe langa Bogdan Aurescu, si Mark Gitentstein (fostul ambasador SUA), Raed Arafat sau Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

In prezent, Fundatia Caesar desfasoara un proiect intitulat Initiativa74 (i74) care isi propune sa stranga peste 100.000 de semnaturi in cel putin 11 judete, cu cate minim 5.000 de semnatari, pentru a putea depune o initiativa legislativa de schimbare a Legii statutului deputatilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. 

Despre Sebastian Burduja

Burduja, in varsta de 30 de ani, s-a intors in acest an in Romania dupa 12 ani petrecuti in strainatate. Din 2012 a lucrat ca expert la Banca Mondiala. A studiat la universitati de prestigiu precum Stanford si Harvard. Sebastian Burduja a spus intr-un interviu ca si-a facut studiile in SUA cu ajutorul financiar al familiei.

Pe 15 septembrie 2015, Burduja a participat la Palatul Cotroceni la Conferinta "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti" unde a sustinut un discurs si presedintele Klaus Iohannis.

Intr-un interviu publicat de Viitorulromaniei.ro, Burduja afirma ca vrea sa se intoarca in tara petnru ca "suntem condamnati ca in urmatorii zece ani sa avem o tara ca afara. Daca nu vom reusi sa schimbam lucrurile in urmatorii zece ani, nu stiu daca vom mai avea ocazia sa o facem vreodata."

Citeste aici profilul pe care si-l face Burduja pe site-ul sau.

Sebastian Burduja este fiul lui Marinel Burduja, unul dintre cei mai cunoscuti bancheri roman, fost vicepresedinte la Bancorex. Marinel Burduja a fost ani buni de zile prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank , de unde a demisionat in 2012. Dupa cateva luni, a reaparut in peisajul bancar ca director general al bancii lui Dorinel Umbrarescu - Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI). La Umbrarescu a stat circa doi ani, dupa care a demisionat din motive personale. In toamna lui 2015, Burduja revine pe piata serviciilor financiare printr-o asociere intr-o IFN cu fostul ministru al Sanatatii, Ioan Bazac, importatorul masinilor Ferrari in tara noastra. Burduja este presedintele boardului FRFS - Forza Rossa Financial Services IFN - unde Bazac este principalul actionar. Detine si o licenta de somelier, avand o colectie de circa 9000 de vinuri rare.

Despre LSRS

LSRS s-a lansat in urma cu 8 ani, iar in prezent, potrivit lui Burduja, numara peste 5000 de membri. La evenimentul de lansare al LSRS din 8 ianuarie 2009 au luat parte, printre altii, Mihai Gadea, Ecaterina Andronescu, Dan Voiculescu si Sebastian Ghita, precum si Marinel Burduja.

In 2011, LSRS a fost contestata de un grup de studenti romani din strainatate pentru "opinii bigote, impregnate de nationalism". In aceeasi perioada, LSRS a organizat, la Institutul Bancar Roman, evenimentul Forumul Romania Juna, cu sprijinul BNR.

HotNews.ro a realizat, in august 2011, un reportaj de la Manastirea Putna, unde LSRS si-a prezentat principalele idei pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani.

Printre membrii LSRS se numara si Daniel Farmache (fiul lui Stere Farmache, fost preşedinte la BVB şi Alpha Bank), Dragos Preda (fiul lui Dumitru Preda, Director al Direcției Originarii din România din MAE).

Unul dintre sponsorii unor evenimente organizate de LSRS este grupul rus de firme VIMETCO-ALRO, controlat de miliardarul rus Vitali Matsitski, cel care controleaza si alte afaceri din energie in Romania.



populare
astăzi

1 Donald Trump a dezvăluit adevăratul motiv pentru care nu bea niciodată alcool. „Nici măcar un pahar”

2 VIDEO Zonă de interes maxim...

3 Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu. Fostul premier a rămas cu trei apartamente în București, Istanbul și Dubai

4 Armand Goșu / „Atenție ce pace vă doriți”

5 VIDEO Rareș Bogdan / Am intrat într-o nouă eră. Cine nu înțelege dispare