ÎNGROPAREA României! Citiți și voi cât s-a împrumutat Guvernul doar anul acesta! Cică are nevoie de SUME URIAȘE până la 31 decembrie!
ÎNGROPAREA României! Citiți și voi cât s-a împrumutat Guvernul doar anul acesta! Cică are nevoie de SUME URIAȘE până la 31 decembrie!
Potrivit calculelor Profit.ro , Finanțele au împrumutat până la finele lunii septembrie circa 28 de miliarde de lei de pe piața internă, la care se adaugă 2 miliarde de euro (9,3 miliarde de lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,74 miliarde de lei) prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, precum și 360 de milioane de euro (1,67 miliarde de lei) prin două emisiuni, în februarie și iulie, pe piața internă. De asemenea, statul a luat până acum și circa 1,1-1,2 miliarde de lei de la populație prin vânzarea directă de titluri de stat.
Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în ultimele trei luni ale anului sume foarte mari de bani de la bănci și investitori, pentru a acoperi pentru anul în curs refinanțarea datoriilor care ajung la plată și sumele necesare pentru deficitul bugetar. La primele 9 luni, Finanțele sunt cu peste 10-15 miliarde de lei sub ceea ce ar fi avut nevoie pentru rostogolirea datoriei și deficit, după ce în anii trecuți statul atrăgea bani foarte ușor și își asigura fondurile chiar și cu mai multe luni înainte.
Guvernul trebuie să împrumute bani pentru a acoperi în cursul anului plata datoriei care ajunge la scadență, proces numit rostogolire, și deficitul bugetar. De ce este important: Dacă statul a lăsat pentru ultimele 3 luni o parte însemnată din împrumuturile pe care ar fi trebuit să le facă până la momentul respectiv, “înghesuirea” pe final de an a unui necesar mai mare de finanțare reprezintă un dezavantaj pentru Ministerul Finanțelor, care trebuie să iasă în piață și să împrumute mult în termen scurt. Statul ar putea fi nevoit să accepte și dobânzi mai puțin favorabile.
Deficitul bugetar la opt luni, de două ori mai mare față de anul trecut: A ajuns la 1,54% din PIB
Deficitul bugetar este dublu, în intervalul ianuarie - august 2018, față de aceeași perioadă a anului precedent, atât în termeni nominali, cât și ca procent din PIB, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). A ajuns la 14,5 miliarde lei, fiind cu 123% mai mare, iar ca procent din produsul intern brut este de 1,54%, comparativ cu 0,76%.
Asta arată că statul cheltuit mult mai mult decât a încasat, iar banii pentru acoperirea acestora au provenit din împrumuturi.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 182,4 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, sunt cu 13,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.