DOVADA că Tăriceanu și PSD fac JOCUL RUȘILOR! STENOGRAMĂ
Călin Popescu Tăriceanu, în alianţă cu PSD şi cu acordul tacit al PNL, a decis să blocheze construirea celor 4 corvete pe care MAPN le-a comandat la şantierul Naval Damen de la Galaţi, dezvăluie BN24.ro . Corvetele fac parte dintr-un plan de dotare a Armatei Române, conform angajamentelor luate în faţa NATO, şi, conform legislaţiei referitoare la achiziţiile strategice, nu pot fi cumpărate sau comandate prin procedura de licitaţie standard, ci doar cu aprobarea Parlamentului, în termen de 15 zile după notificarea de către Guvern.
Tăriceanu a declarat la RTV după şedinţa în care a blocat proiectul că şantierul naval de la Galaţi are capital olandez, nu românesc, şi nu înţelege de ce corvetele nu sunt făcute de români, asta deşi pe şantierul de la Galaţi lucrează români, iar în România nu există un constructor de nave cu capital autohton.
În 11 noiembrie, Victor Ponta cerea ca România să nu respecte angajamentul luat faţă de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, pentru că Rusia nu este duşmanul României şi nu e nevoie de înzestrarea Armatei:
„Klaus Iohannis ( si implicit Dacian Ciolos si PNL) sustin ca trebuie sa crestem cheltuielile militare pana la 2% din PIB ca sa indeplinim cerintele NATO si sa ne aparam de Rusia!
Daca va uitati pe datele oficiale si in 2016 Romania aloca deja mai multi bani decat tarile vecine : Bulgaria 1,3 % , Ungaria , Slovacia si Cehia circa 1% din PIB .
Dar puteti sa si vedeti ca Romania trebuie sa faca un mare efort de peste 1 miliard EURO ca sa reziste Rusiei ( care are un buget militar anual de peste 50 miliarde!!!) / in conditiile in care principalul nostru aliat NATO in Marea Neagra Turcia (care aloca peste 15 miliarde) are deja o relatie privilegiata cu Rusia!
Guvernul României a adoptat, în ședința de Guvern din 29 noiembrie Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.
Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor, se arată într-un comunicat al Guvernului.
În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje avantaje.
Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România.
În şedinţa din 7 noiembrie a Biroului Permanent al Senatului, Tăriceanu şi reprezentanţii PSD au decis să nu aprobe demararea procedurii de achiziţie, preşedintele Senatului pretinzând că nu înţelege despre ce este vorba, iar liderii PSD susţinând, deşi legea spune că Parlamentul are decizia în acest sens, că Parlamentul nu trebuie să facă ce îi dictează Guvernul
Stenograma şedinţei Biroului Permanent din 7 noiembrie:
Scrisoarea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care solicită să fie convocată pentru aprobarea prealabilă a iniţierii procedurilor pentru atribuirea acordurilor – cadru „Platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi” şi „Corvetă multifuncţională”
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Punctul 7, scrisoarea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care solicită să fie convocată pentru aprobarea prealabilă a iniţierii procedurilor pentru atribuirea acordurilor – cadru „Platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi” şi „Corvetă multifuncţională”. Ce-s astea? Puteţi să vorbiţi în limba română să înţelegem?
Domnul Ioan Chelaru: Este prezent preşedintele comisiei.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Ce-s astea?
Domnul Marius-Lucian Obreja: Domnule preşedinte, Ministerul Apărării a sesizat Senatul, prin comisie, că intenţionează să facă două achiziţii importante care se supun Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114. Este o procedură de achiziţie care este diferită de Legea achiziţiilor normală şi, în aceste situaţii, Parlamentul trebuie ca, prin comisiile de apărare reunite, să aprobe această procedură la sumele care depăşesc 100 de milioane de euro. Această aprobare trebuie dată de cele două comisii de apărare reunite.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Deci, pe scurt. Nu ştim dacă avem nevoie de platformă auto multifuncţională pe roţi şi corvetă multifuncţională, dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziţia, fără să facă procedură de licitaţie publică şi vrea să arunce răspunderea la noi. Aţi înţeles?
Domnul Ioan Chelaru: La 100 de mii de euro sau un milion de euro cât costă, ce să mai punem?!
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu, 100 de milioane de euro.
Domnul Ioan Chelaru: 100 de milioane de euro, ne mai…
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Sau nu ştiu.
Domnul Ioan Chelaru: Pentru un mizilic acolo ne mai punem…
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu ştim cât.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Dacă îmi permiteţi, domnule preşedinte, este singura procedură prin care achiziţii, repet, în valoare … care depăşeşte 100 de milioane de euro, achiziţii de gen militar pot fi făcute pe baza tratatului de aplicare, a tratatului de aderare a României la UE, altfel decât prevede Legea achiziţiilor publice.
Domnul Niculae Bădălău: Cea mai simplă metodă este hotărâre de guvern. Să facă o hotărâre de urgenţă pentru că este necesar pentru armată, dar nu puteţi să veniţi în Parlament la dezbatere cu aşa ceva.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Vă rog. Eu, aici, nu sunt avocatul Ministerului Apărării, vreau ca să respectăm procedura Senatului. Am fost sesizaţi şi, normal, ne-am adresat Biroului permanent. Cele două capete de achiziţii sunt platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi, în valoare de 636 de milioane de euro şi – stai aşa, unde este cealaltă – cele patru corvete, cele două celebre puncte din achiziţiile Ministerului Apărării Naţionale. Este un lucru care este, din punctul de vedere al Senatului, foarte important, din momentul… în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 se prevede ca în termen de 15 zile de la sesizarea Camerelor aceste două comisii de apărare, în formă reunită, să delibereze, dar ordonanţa nu spune ce se întâmplă dacă nu se întâlnesc.
Domnul Mihai-Viorel Fifor: Îmi cer scuze, ordonanţa de urgenţă… dacă îmi permiteţi, ordonanţa de urgenţă stabileşte cât de repede să se întâlnească comisiile reunite?
Domnul Marius-Lucian Obreja: În textul ei este prevăzut aşa, domnul…
Domnul Mihai-Viorel Fifor: Am înţeles.
(Discuţii în sală.)
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Eu vă propun să le trimitem la comisii şi, cum spunea şi domnul vicepreşedinte Chelaru, să dăm de lucru viitorului Parlament. Nu o să luăm o hotărâre acum. Da.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Este soluţia optimă. Şi eu zic trimiterea către Biroul permanent reunit şi comisiile reunite, da.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da. Bine.